Sosyal Medya

Kürsü

Hayrettin Karaman- 60. yıl vefa buluşması

Hayrettin Karaman- Yeni Åžafak



ÖNDER ve BÄ°HMED (Bursa Ä°mam Hatip Mezunları DerneÄŸi) ve Ä°negöl’ün imam hatip dostları bizi birkaç gündür OYLAT’ta müsafir ediyorlar.
 
“Biz” kimiz?
 
1951 yılında açılan imam hatip Okullarından 1958’de mezun olan ilk imam hatip nesliyiz. Pek çok arkadaşımızı ebedî âleme gönderdik, geride kalanların buraya gelecek kadar saÄŸlam ve durumları müsait olanlarından elli-altmış kadarı toplandık.
 
Yılarca birbirini görme imkânı bulamamış arkadaÅŸlar olarak kucaklaÅŸtık, hasret gideriyoruz, sonraki nesillere görüÅŸ, teklif ve tecrübelerimizi sohbet, konferans ve röportajlarla aktarmaya çalışıyoruz.
 
Saçları ve sakalları siyah iken bıraktığımız arkadaÅŸlarımızı ak saçlı, aksakallı, bastonlu olarak bulduk, ama aramızdaki muhabbet, ortak deÄŸerler, dertler, çareler ve gayretin korunduÄŸunu memnuniyetle gördük.
 
“Süreklilik içinde deÄŸiÅŸim” ilkesinin hayata geçebilmesi, “bir ayağın sabit diÄŸer ayağın hareketli ve dünyayı dolaşır” olmasının gerçekleÅŸebilmesi için hem eserleriyle yaÅŸayan hem de halen aramızda olan geçmiÅŸ nesilleri okumamız ve dinlememiz gerekiyor.
 
“Onlar ekti biz yedik, biz de ekeceÄŸiz ki, sonra gelenler yesin”.
 
Ä°ki gece birer buçuk saat tanışma ve kısa hatıraların anlatılmasına ayrıldı.
 
Anlatılanlardan çıkan sonuçları ÅŸöyle sıralamak mümkün:
 
Ä°lk nesil imam hatiplilerin çoÄŸu ya Anadolu ÅŸehirlerinden ya da köylerinden. Yine bunların çoÄŸu, tabii ana babalarının da rızası ile ama kendi irade ve tercihleriyle imam hatip okullarına girmiÅŸler.
 
O tarihte okulların “istikbal” dedikleri ÅŸey bakımından akıbetleri meçhul, buna raÄŸmen yalnızca okuma ve öÄŸrenme aÅŸkıyla bu okullara koÅŸup gelmiÅŸler.
 
Yedi ilde açılmış imam hatip okullarına baÅŸka illerden ve köylerden gelen öÄŸrenciler için ne yurtlar var ne de burslar. Bugünkü nesillere masal gibi gelecek hayat ÅŸartlarında arzu ve heyecanlarına halel gelmeden okumuÅŸlar.
 
Talebelerin önemlice bir kısmı okula gelmeden ya hafız olmuÅŸlar ve/veya medrese derslerinden bir miktar okumuÅŸlar.
 
Bir zamanlar moda gibi olduÄŸundan bazı arkadaÅŸlarımız, Yüksek Ä°slam’a devam ederken aynı zamanda hukuk, edebiyat, Arap Fars gibi bazı fakültelere de devam ederek diploma almışlar ve bu diplomaların verdiÄŸi imkânları kullanmışlar, fakat hemen hiçbiri, imam hatipli olmanın gerektirdiÄŸi hayat tarzından ve hizmetten ayrılmamışlar.
 
Bugün Türkiye’de söz ve makam sahibi birçok deÄŸerli insan bu neslin imam hatiplerde öÄŸrencileri olmuÅŸlar.
 
YaÅŸlarımız ilerlemiÅŸ, bellerimiz bükülmüÅŸ, dizlerimizin dermanı azalmış, günlük hap miktarımız çoÄŸalmış ama Allah’a ÅŸükürler olsun ki, bu mübarek dine hizmet aÅŸkımızın ateÅŸi sönmemiÅŸ; hâlâ bugünü deÄŸerlendirmek, dertleri teÅŸhis etmek, neler yapılabileceÄŸini tespit etmek, yapma safhasında da devrede olmak için çırpınıyoruz.
 
Ä°ÅŸte bizim kısa hikâyemiz, efendim.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.