Sosyal Medya

Kürsü

Hakan Albayrak- Altan Kardeşler ve Ilıcak

Hakan Albayrak- Karar



Askerî darbeye zemin hazırladığı iddia edilen EMASYA (Emniyet-AsayiÅŸ YardımlaÅŸma) Protokolü, 2010 senesinde AK Parti Hükümeti tarafından iptal edilmiÅŸti.
 
FETÖ ve müttefiklerinin kanlı darbe teÅŸebbüsünden bir gün evvel, 14 Temmuz 2016’da Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe giren “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu Ä°le Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun”, terörle mücadelede TSK’nın yetki alanını -Bakanlar Kurulu kararına baÄŸlı olarak-  geniÅŸletmesi ve terörle mücadele iÅŸlenen “askerî suçlar”da “soruÅŸturma izni verilene kadar yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbirlerine baÅŸvurulamaz” ÅŸeklinde bir hüküm de içermesi bakımından, bazı çevrelerce EMASYA’ya dönüÅŸ olarak yorumlandı.
 
Ahmet Altan da kanunu öyle yorumladı.
 
Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi gün, Can Erzincan Televizyonu’nda Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın konuÄŸu olarak çıktığı “Özgür DüÅŸünce” programında dedi ki:
 
“Türkiye’de gerçekleÅŸmiÅŸ askerî darbelerin önünü açan geliÅŸmeler her ne ise, ErdoÄŸan bugün aynı kararları vererek o yolları teker teker açıyor. Yani ÅŸehirlerin yönetiminde mesela generallere sivillerden öncelik tanıyan bir yasa çıkarttı. Ä°sterse yani general ÅŸehri yönetecek. Bu EMASYA denilen planı bir daha canlandırdı. Ayrıca sen eÄŸer askerlerin yargılanmasını izne baÄŸlarsan, adam darbe hazırlığını çok daha rahat yapar.”
 
Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da katıldığı bu mülahaza, besbelli ki, askerî darbeye zemin hazırlandığı endiÅŸesini ifade ediyordu.
 
Gelgelelim, Türk yargısı bunun tam tersine hükmetti.
 
Altan KardeÅŸler ve Ilıcak’ın “darbe giriÅŸimini önceden bildikleri ve darbe giriÅŸimine zemin hazırlayan söylem ve propagandalarda bulundukları”na…
 
Dolayısıyla “cebir ve ÅŸiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüÄŸü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine baÅŸka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teÅŸebbüs” ettiklerine…
 
Ceza: AğırlaÅŸtırılmış müebbet hapis!
 
Milletin üstüne bomba yaÄŸdıranlara verilen azamî cezanın aynısı!
 
Söz konusu televizyon programında Ahmet Altan, o zamanlar 2019’da yapılacağı öngörülen cumhurbaÅŸkanlığı seçiminde ErdoÄŸan’ın yeniden seçilmemesi ihtimali üzerinde de durmuÅŸtu… 50 milletvekilinin AK Parti’den istifa ederek siyasi dengeleri deÄŸiÅŸtirmesi gibi bir ihtimalden de bahsetmiÅŸti…
 
Ahmet Altan’ın, o günlerde askerî darbe yapılacağını bildiÄŸi halde (!), ErdoÄŸan’ın birkaç sene sonra seçim yoluyla iktidardan düÅŸebileceÄŸini niçin söylediÄŸi ve parlamento aritmetiÄŸine dayalı bir iktidar deÄŸiÅŸikliÄŸine niçin kafa yorduÄŸu sorusu, Türk yargısı tarafından cevaplanmayı bekliyor.
 
***
 
Ä°stanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 16 Åžubat 2018 tarihli kararı üzerine yazdığım “AğırlaÅŸtırılmış müebbet hapis” baÅŸlıklı yazımda (22 Åžubat 2018) ÅŸöyle demiÅŸtim:
 
“Savcı ve hakim yine de sanıkların ‘darbe giriÅŸimini önceden bildikleri ve darbe giriÅŸimine zemin hazırlayan söylem ve propagandalarda bulundukları’ hissine kapılmış olabilir, bunu onlara yakıştırmış olabilir. Ä°yi de, ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapisten bahsediyoruz, sadece bir his veya yakıştırma üzerine verilecek ceza mı bu?... Tashihe fena halde muhtaç bir mahkeme kararı var ortada.”
 
Kararın tashihi için baÅŸvurulan Ä°stinaf Mahkemesi, evvelki gün, bu kadar ağır bir cezayı maÅŸeri vicdana kabul ettirecek derecede saÄŸlam bir delilin yokluÄŸuna ve yukarıda mezkûr çeliÅŸkilere raÄŸmen, ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasını tasdik etti.
 
Tek kelimeyle korkunç.
 
Altan KardeÅŸler ve Ilıcak, 17-25 Aralık (2013) süreci ve sonrasında yanlış yerde durarak -baÅŸka yüzlerce yazar gibi- FETÖ’ye alet oldular, evet; ama askerî darbeye taammüden hizmet etmek baÅŸka bir ÅŸey…
 
Eli kanlı darbecilerle aynı derecede suçlu sayılmak bambaÅŸka bir ÅŸey…
 
Dava şimdi Yargıtay aşamasına giriyor.
 
AğırlaÅŸtırılmış müebbet hapis kararı orada bozulur inÅŸaallah.
 
FETÖ’yle kararlı mücadele ne kadar önemliyse, bu mücadelede kantarın topuzuna mukayyet olmak da o kadar önemlidir.
 
Bu vesileyle, Maide Suresi’nin sekizinci ayetindeki uyarıyı bir kere daha hatırlatalım: “…Bir topluluÄŸa duyduÄŸunuz kin, sakın sizi adaletsizliÄŸe sevk etmesin…”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.