Sosyal Medya

Kültür Sanat

Lübnan'dan Brezilya'ya göçün filmi

İsrail işgaliyle göç etmek zorunda kalan Tarık'ın hikayesini anlatan Son Durak, Tarık'ı doğduğu topraklara götürüyor.



GeçtiÄŸimiz günlerde Yönetmen João Marcelo Gomes’in, Filistin’in iÅŸgaliyle Brezilya’ya göç eden bir Arap çiftin geride kalanlara özlemlerini docu-drama türünde anlatan Vidas Deslocada (Dislocated Lives- Yerlerinden EdilmiÅŸ Hayatlar) filmine deÄŸinmiÅŸtik.
 
Brezilyalı yönetmenler, 20.yüzyıl başında Osmanlı’nın dağılmasıyla ve Ä°srail iÅŸgaliyle ülkelerine göç ettirilen OrtadoÄŸulu göçmenlerin dramına tanıklık etmeye ve bu hikayeleri dünyaya anlatmaya devam ediyor.
 
Brezilya’nın tanınmış yönetmenlerinden Márcio Curi, 1950’lerde Lübnan’dan Brezilya’ya göç eden Tarık’ın hikâyesini çekmeye baÅŸladı. Última Estação (The Last Stop, Son Durak) adlı drama türündeki filmde, Lübnan’da bırakmak zorunda kaldığı arkadaÅŸlarını 50 yıl sonra aramaya karar veren Tarık’ın, sıla ziyareti konu ediliyor.
 
Brezilya’da Ä°ngilizce yayın yapan ANBA’ya konuÅŸan Márcio Curi, filmin ana karakteri Tarık’ın mülteci yaÅŸamına kolay adapte olduÄŸunu, hayatın meÅŸguliyetleriyle beraber iÅŸgal edilmiÅŸ hayatının üzerinden on yıllar geçince asıl dramını, doÄŸduÄŸu toprakları hatırladığını söylüyor.
 
Film gerçeklere dayanıyor
 
Curi, filmin ana hattını oluÅŸturmak için 15 mülteci aileden oluÅŸan odak grubu oluÅŸturduklarını ve bu ailelerle derinlemesine mülakat yaparak hikâyenin seyrini zenginleÅŸtirdiklerini vurguluyor.
 
Tarık’ın hayatının uzunca bir bölümünü Brezilya’da geçirmesine ve çocukluk arkadaÅŸlarının yerine yenileri gelmesine raÄŸmen hep bir yanının eksik olduÄŸunun altını çizen Última Estação’nun (The Last Stop, Son Durak) senaristi Di Moretti, hikâyenin ilhamını kayınpederinin hayatından alındığını ifade ediyor.
 
Filmin 90 dakika olacağını öngördüklerini vurgulayan yönetmen, filmin postprodüksiyon aÅŸamalarının Haziran’da tamamlanacağını gala gösteriminin ise Temmuz başında olacağını kaydediyor.Marcio Curi, filmin çekimleri için Lübnan’da küçük bir kasaba bularak filmde 1950’lerin Lübnan’ını anlatacaklarını belirtiyor. Kendisi Arapça bilmemesine raÄŸmen filmin yüzde 30’u Arapça diyaloglar ile çekilecekmiÅŸ.
 
Filmde Tarık rolünü ünlü Lübnanlı aktör Mounir Maasri canlandırırken Marcio Curi, mülteci olarak yaÅŸayan diÄŸer Arap halklarını da filmlere konu edeceklerinin altını çizmiÅŸ.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.