Sosyal Medya

Kürsü

Akif Beki- McKinsey anlaşması gizlenebilir miydi?

Akif Beki- Karar



GizlenebilirmiÅŸ gibi, hariçten atıp tutan gayretkeÅŸler var. Sanki McKinsey ile yapılan ‘denetçi’ anlaÅŸması halktan gizlenebilirmiÅŸ ve kimsenin ruhu bile duymadan ekonomimiz bu firmanın denetimi altına sokulabilirmiÅŸ. Ama anlaÅŸmayı gizli tutma yoluna gidilmemesi, büyük bir dürüstlük niÅŸanesiymiÅŸ. Ve Ankara’nın bu konuda gocunacak, gizleyip saklayacak hiçbir yarası olmadığının göstergesiymiÅŸ...
 
McKinsey ile anlaÅŸmayı savunmak için bin türlü açıklama bulabilirdim ama biri bile bu olmazdı.
 
Hayır, bu abullabut kafadan yönetimde ÅŸeffaflığın, hesap verebilirliÄŸin ne olduÄŸunu anlamasını beklemiyorum. Halktan böyle bir ÅŸeyi gizlemenin neden anti-demokratik rejimlerde bile savunulamayacak bir nane olduÄŸunu anlamasını beklemiyorum.
 
Belli ki halka hesap vermeden halkın parasıyla oynamanın mümkün ve kabul edilebilir olduÄŸunu sanıyor. DeÄŸmez, ÅŸeffaflığın neden hükümetlerin keyfine baÄŸlı deÄŸil de ahlaki ve hukuki bir mecburiyet olduÄŸunu izah zahmetine girmeye deÄŸmez.
 
Yahu; parayla dışarıdan gizli denetçi tutma, ülke ekonomisini halka duyurmadan bir dış denetçinin örtük denetimine sokma skandalını demokrasiye, hukuka sığdırsan bile... Ä°ÅŸin mantığına sığar mı?
 
Sizin daha, hangi ihtiyaca binaen McKinsey gibi bir denetçiyle çalışmaya baÅŸlandığını bile kavrayamadığınıza delalet etmez mi?
 
Kendi halinde bir aile ekonomisinden, kendi yağında kavrulan bir baba iÅŸletmesinden, kurumsallaÅŸmamış bir ÅŸirket ekonomisinden söz etmiyoruz...
 
Ülkede yabancı yatırımcıların görmek istediÄŸi ÅŸeffaf bir ekonomi yönetiminin teminatı olsun diye McKinsey’yi iÅŸin içine sokuyorsunuz, bu bir.
 
McKinsey’nin varlığının ekonomimize para yatırmaya çaÄŸrılan yabancılara güven vermesini, mali performansımızın geleceÄŸine inanmalarını saÄŸlayarak borçlanma ÅŸartlarını rahatlatmasını, geri ödeme kapasitemizin rasyonel tedbirlerle güçlendirildiÄŸini garanti etmesini amaçlıyorsunuz, bu da etti mi size iki.
 
Üstümüzdeki dış borç ödeme baskısını gevÅŸetmesi, ekonomimizde riski bulunan ecnebilerin panikle kaçışını durdurması beklenen bir iliÅŸkiyi duyurmaz da gizlerseniz, nasıl hasıl olacak bu maksat? Ne yararını göreceksiniz?
 
Her çeyrekte raporlayacağı gözlem ve tespitlerini saklayarak anlamsızlaÅŸtırmak için mi para ödeyecektiniz el oÄŸluna?
 
***
 
IMF komiserleri ile McKinsey denetçileri arasında kurulan benzerlikleri çürütmek, farklarını anlatmak çok gerekiyorsa, baÅŸka izahlar bulurdum propagandistliÄŸe ben soyunsam.
 
SeçtiÄŸim yolun, ikna edilmek istenen yabancıları daha da ürkütüp ÅŸeffaflaÅŸma vaadine güvenlerini baÅŸtan kırmamasına dikkat ederdim.
 
Destek vereyim derken kompleksli mazeretler uydurarak çeliÅŸki ve tutarsızlıklarla McKinsey anlaÅŸmasının etkisini baltalamaz, medya iÅŸgüzarlığıyla düÅŸük doÄŸum yaptırmazdım.
 
Mesela kıyasıya didiÅŸirken neyin deÄŸiÅŸip de Hans’la George’un paramıza saldırmayı bıraktığını ve bizi kendileriyle sulh yapmaya razı ettiÄŸini anlatırdım.
 
McKinsey’le el sıkışmanın, bize savaÅŸ açan faiz lobisiyle ve küresel tefeci çeteleriyle masaya oturmak anlamına neden gelmediÄŸini gerekçeleriyle açıklardım.
 
GeçmiÅŸte Ali Babacan ve Mehmet ÅžimÅŸek gibi isimlerle yabancılara verilebilmiÅŸ güvenin bugün neden verilemediÄŸine de bir  deÄŸinirdim.
 
McKinsey adının, Babacan ve ÅžimÅŸek gibi 'mahzurlu' diye karalanmış isimlerden mukayeseli üstünlüÄŸünü, 'dış güçlere teslim olmak' türü sakıncaları onlara kıyasla nasıl taşımadığını sayıp dökerdim.
 
Ve Merkez Bankası’nın bozulan bağımsızlık algısını telafi için McKinsey’den yardım almanın niçin en doÄŸrusu olduÄŸunu dilim döndüÄŸünce iÅŸlerdim.
 
Çok daha gerçekçi durmaz mıydı?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.