Sosyal Medya

Güncel

Ingiltere’den Rusya’ya ‘bedel ödersin’ tehdidi

Çifte ajan Sergey Skripal ve kızına yapılan suikast sonucu İngiltere ile Rusya arasında başlayan gerilim tehdit seviyesine ulaştı. İngiltere Dışişleri Bakanı Hunt, Moskovayı kastederek “İngiltere’yi sindirmeye çalışırsan, kimyasal silahlar kullanırsan bedeli her zaman ağır olacaktır” dedi.



İngiltere’nin Salisbury kentinde eski Rus casus Sergey Skripal ve kızının biri Vladimir Putin’in madalye verdiği general iki Rus İstihbarat teşkilatı GRU ajanı tarafından zehirlenmesi sonrası gerilen Londra-Moskova ilişkilerinde önceki gün yeni bir aşamaya geçilmişti. İngiltere yeni Arktik strateji kapsamında, Rus denizaltılarını izlemek için Norveç’e 800 deniz piyade ve özel kuvvet askeri göndereceklerini açıklamıştı. Dün de İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Rusya’yı tehdit etti. Hunt, İngiltere’yi sindirmeye çaışması ve uluslararası kanunları hafife alması halinde Rusya’nın eylemlerinin bedelininin ağır olacağını söyledi. Partisinin yıllık konferansında konuşan İngiliz bakan, Moskova’yı işaret ederek, “İngiltere’yi sindirmeye çalışırsan, kimyasal silahlar kullanırsan ve uluslararası kurallara göre oynamazsan bedeli her zaman ağır olacaktır” ifadelerini kullandı.

SUİKAST ÇEMBERİ DARALTILACAK

Hunt ayrıca İngiltere’nin soruşturmada GRU’nun içinde bulunduğu çemberi daraltacaklarını da söyledi. İngiltere, saldırının şüphelileri olarak Ruslan Boshirov ve Alexander Petrov adlı iki Rus pasaportu taşıyan kişiyi göstermişti. İngiltere, saldırının Rus devletinin üst düzey yetkilileri tarafından onaylandığını söylüyor. Rusya ise iddiayı kesin bir dille reddediyor. Bellingcat adlı internet sitesi de Salisbury’de meydana gelen saldırının şüphelisi olan iki kişiden birinin gerçek kimliğini ortaya çıkardığını öne sürmüştü. Açıklamada ismi pasaportunda Ruslan Boshirov olarak geçen kişinin esas isminin Albay Anatoliy Chepiga olduğu ve 2014’te Rusya tarafından en yüksek madalya olan ‘Rusya’nın Kahramanı’ madalyasını almaya hak kazandığı belirtilmişti. Askeri üniforma ile çekilen fotoğraflarını da paylaşan İngiliz basını ayrıca Chepiga’nın aldığı madalyasının da bizzat Putin tarafından verildiğini belirtmişti.

BREXİT BELİRSİZLİĞİ EKONOMİYE ZARAR VERİYOR

Londa ile diğer AB ülkelerinin başkentleri arassında Brexit görüşmeleri de devam ediyor. Ancak, İngiltere’nin önümüzdeki Mart ayında Avrupa Birliği’nden çıkışı işverenler için belirsizliği artırırken, dünyanın beşinci büyük ekonomisi ile en büyük ticaret ortağının gelecekteki ilişkileriyle ilgili görüşmeler giderek endişe verici hale geliyor. İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden herhangi bir anlaşma olmaksızın ayrılmayla başa çıkabilecek mali kapasiteye sahip olduğunu ancak Brüksel’in bir Brexit  anlaşmasına varmak istediğine inandığını söyledi. Hammond bugün Sky News kanalına yaptığı açıklamada, “İstemeden de olsa kendimizi bir anlaşmaya varılmadığı bir durumda bulursak, İngiliz ekonomisini taşıyacak mali kapasiteye sahip olacağımızdan eminim” dedi. Hammond, geleceğe dair şüphelerin şimdiden ekonomiye zarar vermiş olduğunu söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.