Sosyal Medya

Güncel

Kansere şifa arayan doktorlar Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü

Nobel Tıp Ödülü, kanser alanındaki çalışmalarından ötürü ABD'li James P. Allison ile Japon Tasuku Honjo'ya verildi.



Nobel Tıp Ödülü, bu yıl kanser alanındaki çalışmalarıyla tıp dünyasına yaptıkları katkılardan ötürü ABD'li James P. Allison ile Japon Tasuku Honjo arasında paylaÅŸtırıldı.

Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, 2018 Nobel Tıp Ödülü'nün bu yıl kanser alanındaki çalışmalarıyla tıp dünyasına yaptıkları katkılardan ötürü ABD'li James P. Allison ile Japon Tasuku Honjo'ya verildiÄŸi belirtildi.

Açıklamada, bilim insanlarının "negatif bağışıklık düzenlemelerini önleyen kanser tedavi yöntemini keÅŸfettikleri için" ödüle layık görüldüÄŸü ifade edildi.

Açıklamada, "2018 Nobel Ödülü sahiplerinin yaptığı keÅŸiflere kadar kanser tedavisi konusunda sınırlı bir klinik geliÅŸme kaydedilmiÅŸti. Bağışıklık kontrol noktası olarak adlandırılan terapi yöntemi kanser tedavisinde çığır açarak kansere olan bakışımızı biçimimizi kökten deÄŸiÅŸtirdi." denildi.

Her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine yol açan kanserin, insanlığın en büyük sorunlarından biri olduÄŸuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu yılın Nobel Tıp Ödülü'nün kazananları bağışıklık sistemimizin kanserli hücrelerle savaÅŸma kabiliyetini uyararak kanser tedavisinde yepyeni bir ilke ortaya koydu." deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Tasuku Honjo

1942 yılında Japonya'nın Kyoto ÅŸehrinde doÄŸan Tasuku Honjo, 1992'de bağışılık hücrelerinde PD-1 adını verdiÄŸi bir proteinin bir tür fren iÅŸlevi gördüÄŸünü keÅŸfetti. Söz konusu keÅŸifte hareketle ilgili proteini bastırarak bağışık hücrelerini kanserli hücrelere karşı harekete geçirmeye yönelik terapiler geliÅŸtirildi.

James P. Allison

1948 yılında ABD'nin Houston ÅŸehrinde doÄŸan James P. Allison ise bağışıklık hücrelerinin çalışmasına ket vuran CTLA-4 adlı bir baÅŸka proteinin varlığını keÅŸfederek, bağışıklık sistemini kanser hücreleriyle savaÅŸmaya teÅŸvik edecek terapi yöntemleri geliÅŸtirilmesinin yolunu açtı.

Nobel Tıp Ödülü

1901'den bu yana verilen Nobel Tıp Ödülü'ne bugüne dek 211 bilim insanı layık görüldü. Ödül, 39 kez tek kiÅŸiye verilirken, 32 ödül 2'ÅŸer kiÅŸi, 36 ödül de 3'er kiÅŸi arasında paylaÅŸtırıldı.

32 yaşındaki Frederick G. Banting, Nobel Tıp Ödülü'nü alan en genç bilim adamı oldu. Ä°nsülini keÅŸfeden Banting, ödüle 1923 yılında layık görülmüÅŸtü. 1966 yılında "tümöre neden olan virüsleri" bularak Nobel Tıp Ödülü'nü alan 87 yaşındaki Peyton Rous ise ödülü alan en yaÅŸlı bilim adamı olarak tarihe geçmiÅŸti.

Nobel Tıp Ödülü'nü kazananlara para ödülünün yanı sıra Ä°sveçli heykeltıraÅŸ ve gravürcü Erik Lindberg tarafından tasarlanan madalya da takdim ediliyor. Madalyada kucağında açık bir kitap tutan bir kadın ve yanında su verdiÄŸi kız çocuÄŸunun bulunduÄŸu bir kabartma bulunuyor.

Madalyaya Vergilius'un Aeneid adlı eserinden bir alıntı, "Inventas vitam juvat excoluisse per artes" ifadeleri yer alıyor. Ä°fade Latincede, "Yeni buluÅŸlar, sanatla güzelleÅŸen hayatı daha da zengin kılar" anlamına geliyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.