Sosyal Medya

Kendi düğününe gelmeyince taktığı çeyreği icra ile aldı

Kayseri'de bir vatandaş düğününde çeyrek altın taktığı kişinin kendi düğününe gelmemesi ve altını göndermemesi üzerine ilamsız icra takibinde bulunarak altının bedelini geri aldı.



Ä°smini açıklamak istemeyen bir tüketici, Kayseri 1. Ä°cra Dairesine düÄŸününde çeyrek altın taktığı kiÅŸinin davet etmesine raÄŸmen düÄŸününe gelmediÄŸini ve taktığı altını da göndermediÄŸini belirterek baÅŸvuruda bulundu. Araya tanıdıklarının girmesine raÄŸmen çeyrek altınını geri alamadığını ifade eden vatandaÅŸ, ilamsız icra takibi talep etti. Adresine ödeme emri gelen vatandaÅŸ, çeyrek altının bedelini icra dairesine ödedi. Tüketiciler BirliÄŸi Genel BaÅŸkanı Mahmut Åžahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'de düÄŸün ve doÄŸum gibi özel günlerde kiÅŸilerin birbirlerine genellikle çeyrek altın hediye ettiÄŸini, bunun çoÄŸu zaman geri alınmak üzere takıldığını söyledi.

Takılan altınların bazen araya küslük girdiÄŸi için bazen ÅŸehirler deÄŸiÅŸtiÄŸi için zaman zaman geri gelmesinde sorunlar yaÅŸandığını ifade eden Åžahin, bu konunun Kayseri 1. Ä°cra Dairesine taşınarak hukukki boyut kazandığını anlattı. Ä°lamsız icra takibi baÅŸlatan bir tüketicinin bu sayede geçmiÅŸte bir kiÅŸinin düÄŸününde taktığı çeyrek altının bedelini geri aldığını belirten Åžahin, ÅŸunları kaydetti:
 
"Daha önce kendisine çeyrek altın hediye eden kiÅŸinin düÄŸün davetine gitmeyen kiÅŸi, evine ödeme emri gelince panik yapıyor ve çeyrek altının bedelini dosyaya yatırıyor. Bu kiÅŸi 7 gün içinde baÅŸvurup 'Benim böyle bir borcum yok' deseydi mesele kapanırdı ancak korkmuÅŸ ve hemen çeyrek altının bedelini ödemiÅŸ. Resmi evrağı görünce 'Demek ki bu resmi bir olay' diye düÅŸünüyor. Burada bir alacak söz konusu. KiÅŸi bu alacağını ilamsız icra yoluyla geri almış."
 
Ä°lamsız icra uygulamasının kimi zaman dolandırıcılar tarafından kullanıldığına iÅŸaret eden Åžahin, hiç borcu olmayan kiÅŸilerin ilamsız icradan gelen ödeme emirlerinden haberleri olmayıp borçlandırıldıklarını kaydetti.
 
Ä°lamsız icradan dolayı eve gelen ödeme emrine 7 gün içinde itiraz edilebileceÄŸini vurgulayan Åžahin, ÅŸu bilgileri verdi:
 
"Dolandırıcılar vatandaşın baÄŸa gitmesinden, tatile gitmesinden yani evde olmamalarından yararlanıyor. Ödeme emrinin insanlara ulaÅŸmayacaklarını biliyorlar. Bazen evrak bırakılıyor ev sahibi görmüyor ya da muhtara bırakılıyor, oradan alınmıyor. Üzerinden 7 gün geçiyor, bu süre içinde itiraz edilmediÄŸi için borç kesinleÅŸiyor. Dolandırıcılar devletin icra dairelerini arkalarına alarak bu parayı sizden tahsil ediyor. Sonrasında itiraz için dava açılması gerekiyor. Ancak insanlar bununla uÄŸraÅŸmak istemiyor. Çünkü ilamsız icra da tutar en fazla 2 bin lira olabiliyor. Haksızlığa uÄŸrayanın menfi tespit davası açılması gerekiyor, masrafı çok fazla olduÄŸu için vatandaÅŸ da bu davayı açmıyor. Borcu olmadığı halde 500 lirayı bazen bin lirayı ödemeye razı oluyor." (AA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.