Sosyal Medya

Güncel

Eylül ayında ihracat rekor seviyede!

Eylül ayı ihracat rakamlarını TÜİK yerine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan duyurdu. Pekcan, "Eylül ihracatımız yüzde 22,6 artışla 14,5 milyar dolara ulaştı. Bu, tarihin en yüksek eylül ayı ihracat rakamı" dedi. Yıllık ihracatın da 165,1 milyar dolarla en yüksek seviyeye ulaştığı duyuruldu.



Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, eylül ayında ithalatın yüzde 18 düÅŸüÅŸ gösterdiÄŸini, buna karşılık ihracatın yüzde 22,6’lık artışla rekor seviyelere geldiÄŸini söyledi. Ä°hracat en büyük katkıyı ise motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler saÄŸladı.
 
Bakan Pekcan, ihracatın eylül ayında 14,5 milyar dolar olduÄŸunu açıkladı. Böylece tarihin en yüksek eylül ihracatı gerçekleÅŸti. Yıllık ihracat da 165,1 milyar dolarla rekor düzeye ulaÅŸtı.
 
Pekcan “Eylül ayında ithalatımız, yüzde 18,1 düÅŸüÅŸle 16,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleÅŸmiÅŸ olup, böylece ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 88,4 düzeyinde gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bu son 9 yılın en yüksek düzeyi” dedi.
 
DIÅž TÄ°CARET HACMÄ° AZALDI
 
Dış ticaret hacmi bu dönemde yüzde 2,99 azaldı ve 30 milyar 844 milyon dolar oldu.
 
Söz konusu dönemde dış ticaret açığı, yüzde 76,85 düÅŸüÅŸle 1 milyar 892 milyon dolar olarak gerçekleÅŸti.
 
EN ÇOK Ä°HRACAT YAPILAN KALEMLER
 
Eylülde en çok ihracat yapılan fasıllar 2 milyar 205 milyon dolarla “motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diÄŸer kara taşıtları”, 1 milyar 316 milyon dolarla “kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler” ve 1 milyar 68 milyon dolarla “demir ve çelik” olarak belirlendi.
 
Söz konusu ayda en çok ithalat yapılan fasıl ise 3 milyar 715 milyon dolarla “mineral yakıtlar, mineral yaÄŸlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler” oldu.
 
ALMANYA Ä°LK SIRADA
 
Geçen ay en fazla ihracat, 1 milyar 427 milyon dolarla Almanya’ya yapıldı. Bu ülkeyi 1 milyar 62 milyon dolarla Ä°ngiltere ve 825 milyon dolarla Ä°talya izledi.
 
En fazla ithalat ise 1 milyar 756 milyon dolarla Rusya’dan gerçekleÅŸtirildi. Bu ülkeyi 1 milyar 509 milyon dolarla Çin ve 1 milyar 413 milyon dolarla Almanya takip etti.
 
Gümrük idareleri tarafından eylülde tahsil edilen vergiler, 14 milyar 320 milyon lira oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.