Sosyal Medya

Güncel

Kağıt zamları hurdacıları da etkiledi

Türkiye, 6 milyon tonluk kağıt ihtiyacın 3,2 milyon tonunu hurda kağıtlardan karşılıyor. Ülkede hurda kağıdın fiyatı 3 ayda 2'ye katlanınca çöplerde bile hurda kağıt kalmadı.



Kağıt fiyatları aşırı artınca tüketim azaldı. Yıllık 3.2 milyon atık kağıdı geri dönüÅŸtüren Türkiye'de hurda kağıdın fiyatı 3 ayda 2'ye katlandı. Kağıdın hurdası bile deÄŸere binince çöplerden kağıt çıkmaz oldu. Günde 2 defa sefer yapan toplayıcılar sayıyı 4'e çıkardı
 
Yıllık 6.2 milyon ton kağıt tüketimine sahip Türkiye'de 3 milyon tonluk ithal kağıt maliyetinin döviz kaynaklı olarak 3-4 kat artması kağıt kullanılan tüm sektörlerde sıkıntıya neden oldu.
 
Gazete, kitap, dergi fiyatları yükseldi. Ambalaj ve paketleme maliyetleri artınca bu gıda sektörüne yansıdı. Tuvalet kağıdının bile fiyatları 3'e katlandı. Durum böyle olunca kağıt tüketimi zorunlu olarak azaldı. 6 milyon tonluk ihtiyacın 3.2 milyon tonunu hurda kağıtlardan karşılayan Türkiye'de çöplerde bile kağıt kalmadı. Çöpten toplanan kağıt da deÄŸerlendi. Kilogram fiyatı 3 ayda 2'ye katlandı.
 
Sokak Toplayıcıları DerneÄŸi'nden açıklama
 
Vatan gazetesinin haberine göre; daha önce hurda kağıdın kilogramını 20 kuruÅŸtan sattıklarını söyleyen Sokak Toplayıcıları DerneÄŸi BaÅŸkanı Recep Kahraman, "Kağıt krizi sokaÄŸa yansıdı. Fiyatlar yükselince kağıt tüketimi düÅŸtü. Bizler sokağın nabzını tutan insanlarız. Ä°nsanların tüketiminin düÅŸtüÄŸünü günlük olarak görüyoruz. Çöpte kağıt bulmak artık zorlaÅŸtı. Eskiden 200 kilogram kağıt topladığımız sokaktan ÅŸimdi 100 kilogram toplayamıyoruz. Hurda kağıt deÄŸere binince bizden alınan kağıdın kilogram fiyatı 40 kuruÅŸ oldu" diye konuÅŸtu.
 
Türkiye kağıt ihtiyacını karşılamak için yurt dışından milyonlarca ton kağıt alırken bu ithalat için Çin, Rusya ve Avrupa'ya her yıl 3 milyar dolar para ödüyor.
 
Türkiye'de hurda kağıt tüketiminin önemli bölümü mukavva sektörü tarafından gerçekleÅŸtiriliyor. Genel tüketime göre, kiÅŸi başına yılda 75 kilogram yeni kağıt tüketimi düÅŸüyor.
 
Kağıttaki fiyat artışının geri dönüÅŸüm tesislerince suistimal edildiÄŸini belirten Recep Kahraman, "Geri dönüÅŸüm tesisleri fiyat dalgalanmalarının ilk yaÅŸandığı zamanlarda piyasadan çok ucuza kağıt toplayıp stok yaptı. Bunu tüm tesislerde görmek mümkün. Ucuz fiyattan toplanan ve bizden lirayla satın alınan o kağıtları ÅŸimdi dolarla piyasaya yüksek fiyattan sürüyorlar. Ellerinde Türkiye'nin 1 yıllık kağıt ihtiyacı kadar stok var" diye konuÅŸtu.
 
Piyasadaki toplayıcılardan toplanan hurda kağıtların atık merkezleri tarafından kilogramı 75 kuruÅŸa satın alındığını belirten Atık Kağıt ve Geri DönüÅŸtüçüleri DerneÄŸi (AGED) Genel Sekreteri Osman Kaytan, "Türkiye yıllık 3.2 milyon ton hurda kağıt topluyor. 800 bin ton da ithal ediyor. Burada toplanan kağıtta kalite sorunu var. Ä°thal kağıda göre çok kalitesiz. Makinelere zarar veriyor. Ayrıca büyük bir aracı sonunu var. Çöpten bize gelene kadar fiyat katlanıyor" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.