Sosyal Medya

Kürsü

Ufuk UlutaÅŸ- Ä°nsani diplomasi

Ufuk UlutaÅŸ- AkÅŸam



Barışı yani insanı korumak amacıyla kurulan bir BM’nin, varoluÅŸ amacından uzaklaÅŸmasının faturası maalesef dünya insanlığına çıktı bugüne kadar. Hem BM’nin asli amacına yoÄŸunlaÅŸmasına hem de insani diplomasinin tüm araçlarının kullanılmasına en güçlü vurgu yapan ülkelerden birisi Türkiye. Sadece bir çaÄŸrı yapmıyor, aynı zamanda insani merkeze alan dış politik anlayışıyla pratikte de insani diplomasinin örneklerini sunuyor.
 
Ä°nsani diplomasi kısaca karar vericileri atacakları adımlarda zayıf, insani ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak, tehditlere ve sömürüye açık kitlelerin faydasını gözetmeleri konusunda ikna etmeye uÄŸraÅŸmaktadır. Bu tanımın içerisine dünya çapında milyarın üstünde insanın girdiÄŸini hesap edersek, insani diplomasinin ne kadar önemli olduÄŸu daha net anlaşılır. Özellikle Türkiye gibi envai çeÅŸit krizin çevrelediÄŸi bir muhitte yaÅŸamanın ürettiÄŸi birtakım sebeplerden ötürü, insani diplomasinin çatışma çözümlerinin merkezinde yer alması zorunluluÄŸu var.
 
Ä°nsanı merkeze almanın elbette bir ahlaki ve vicdani tarafı var. Myanmar gibi baskı, tecavüz, zoraki göç ve soykırıma tabi tutulan bir coÄŸrafyaya insani yani vicdani ve ahlaki mülahazalarla yaklaÅŸmamak mümkün deÄŸil. Soykırımın doÄŸrudan muhatabı insan ve korunması gereken de insan. Dünyanın bir ortak vicdanı yok maalesef, diÄŸer bir deyiÅŸle örneÄŸin Myanmar’daki soykırım karşısında dünyada her devlet aynı miktarda ahlaki-vicdani hassasiyeti gösteremiyor. Ya da ahlak ve vicdan tarzı kavramların ulusal çıkarlar söz konusu olduÄŸunda hiçbir deÄŸer taşımadığı uluslararası iliÅŸkiler yaklaşımı hakim diyelim. O halde dahi insanı merkeze almanın oldukça reel ve doÄŸrudan ulusal çıkara bakan yönleri var.
 
En son Ä°dlip’te bunun çarpıcı örneklerini gördük. Ä°dlip konusunda sesini yükselten bazı devletlerin önceliÄŸinin Ä°dlip’te yaÅŸayan 3 milyon insanın sıhhat ve selameti olmadığı açıktı. Halep’te, DoÄŸu Guta’da susanların Ä°dlip’e bir ayrıcalık tanıması da beklenemezdi. Fakat Ä°dlip’teki canları koruyamamanın reel etkilerini Suriye dışındaki herkes doÄŸrudan veya dolaylı olarak hissedeceÄŸinden öncekilere nazaran Ä°dlip’e dair daha fazla ses yükseltildi. Ä°nsani mülahazalar olmasa da yeni bir göç dalgasının üreteceÄŸi ekonomik, siyasi ve güvenlik krizleri muhalefetin son kalesi olan Ä°dlip’te statükonun korunmasını bazı devletler için gerekli kıldı. Yani Türkiye’nin baÅŸarılı insani diplomasisi, bazılarının insani bazılarının da reelpolitik endiÅŸelerini ÅŸimdilik ortadan kaldırmış oldu.
 
Merkezine insanı almayan hiçbir giriÅŸim kalıcı bir ÅŸekilde baÅŸarıya ulaÅŸamaz. Ä°nsan merkeze alınmadan krizler sürdürülebilir bir ÅŸekilde çözülemez, terörle etkin mücadele edilemez. Yakın tarih bu iddiayı doÄŸrulayacak onlarca örnekle dolu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.