Sosyal Medya

Kürsü

Yıldıray Oğur- Ey insanlar!

Yıldıray Oğur- Karar



S.B. hanım,  Ankara’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Dikimevi’nde terzi olarak çalışmaktaydı. Kirada oturuyordu, eÅŸinden ayrılmıştı ve ikiz çocuklarını tek başına büyütmeye çalışıyordu. 
 
Bir gün dikimevinden sorumlu kendisini iyi tanıyan komutan onu odasına çağırdı. Cevaplarını bilmesine raÄŸmen, kardeÅŸleri olup olmadığını, ne iÅŸ yaptıklarını sordu. Ä°ki ay sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan  gelen bir kağıt ona gösterildi. Ä°ki öÄŸretmen kardeÅŸi ihraç edildiÄŸi için kendisi de 15 gün açığa alınmıştı. Kağıdı sadece okumasına izin verildi. Ama o 15 gün dolmadan Nisan 2017’de çıkan bir KHK’yla meslekten ihraç edildiÄŸini öÄŸrendi. Hakkında soruÅŸturma ya da bir suçlama olup olmadığını öÄŸrenmek için dilekçeler yazdı, hiçbir cevap alamadı. Bir süre sonra öÄŸretmen kardeÅŸlerinden biri hakkında savcılık takipsizlik kararı verdi.
 
Ä°ki yıldır iÅŸsiz olan ve hakkında hiçbir hukuki soruÅŸturma da açılmayan S.B. hanım, iÅŸine iade de edilmiyor. Nereye baÅŸvuracağını bilemiyor. KHK’yla ihraç SGK kayıtlarında göründüÄŸü için baÅŸka yerlerde sigortalı olarak da çalışamıyor. Ä°ki çocuÄŸuyla arafta hakkında verilecek kararı bekliyor.
 
Y.K. hanım ise bir devlet hastanesinde hemÅŸireydi. Astsubay olan eÅŸinde M.S. hastalığı çıkmıştı. 6 Ocak 2017 günü eÅŸi bir KHK’yla ordudan ihraç edildi. Ä°hraç nedeni belirsizdi. Lojmanlarını boÅŸalttılar. Ä°hracın ardından eÅŸinin hastalığı ilerledi. Krizler geçirmeye baÅŸladı. Ä°ntihar riski olduÄŸu için klinikler kabul etmek istemedi.
 
14 Temmuz 2017 günü yayınlanan ihraç KHK’sında bu kez kendi adını da gördü. Ardından hakkında soruÅŸturma açıldı. Adına kayıtlı hatta tek bir Bylock kullanımı görünüyordu. Bu hat saÄŸlık çalışanlarına indirimli görüÅŸme imkanı veren hatlardan biriydi ve hemÅŸire Y.K. bu hatlardan alıp yakın akrabalarına vermiÅŸti.
 
Bylock çıkan hattı kullanan ise binbaşı olan abisiydi. Yurtdışında olan binbaşı abi, kardeÅŸinin bu yüzden soruÅŸturmaya uÄŸraması üzerine döndü ve tutuklandı. Mahkeme hattı hemÅŸirenin kullanmadığını tespit etti. Ayrıca astsubay eÅŸinin de bu Bylock tespiti yüzünden ihraç edildiÄŸi ortaya çıktı. Bu arada TSK’da tesisatçı olarak çalışan diÄŸer abisi de ihraç edildi.
 
Bir kez kullanılmış, içerik olmayan bir bylock hat iddiası yüzünden aynı aileden üç kardeÅŸ ve onlardan birinin eÅŸi devletten ihraç edilmiÅŸ oldu.
 
HemÅŸire Y.K, eÅŸi ve tesisatçı abisi hakkında ihraç edildikten sonra herhangi bir soruÅŸturma açılmadı. Fakat hayatları alt üst oldu. Üçü de mesleklerine dönemiyor, baÅŸka iÅŸlerde de çalışamıyor, haklarında bir soruÅŸturma da açılmıyor.
 
Ama KHK ile meslekten atılmış olmak da peşlerini bırakmıyor.
 
HemÅŸire Y.K. ailesini geçindirmek için özel bir saÄŸlık polikliniÄŸi açmak istedi. Ama iki kez ruhsatı iptal edildi. Ancak üçüncü denemesinde ruhsatı alabildi. Bu sektörde çalışabilmesi için gerekli olan “DiÄŸer SaÄŸlık Personeli” sınavına hazırlandı. Sınavı kazandı, belge ücretini ödedi ama bu kez de KHK ile ihraç olduÄŸu için belgesi verilmedi. O da arafta ve devletin onun hakkında bir karar vermesini bekliyor.
 
Levent Mazılıgüney, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda mühendis olarak çalışan bir binbaşıydı.  Nisan 2017’de yayınlanan KHK ile meslekten ihraç edildiÄŸini öÄŸrendi. Hakkında bir soruÅŸturma yoktu. Yaptığı araÅŸtırmada ihraç gerekçesinin 2016’da yüzbaşı olan kardeÅŸi Ö.M. ‘nin açığa alınması olduÄŸu öÄŸrendi. Açığa alınma gerekçesi Bylock’tu. KardeÅŸi, bylock kullandığı söylenen tarihlerde hattının çekmediÄŸi Diyarbakır daÄŸlarında bir üst bölgesindeydi ve aylarca oradan inmemiÅŸti. Darbe sırasında da oradaydı. KardeÅŸinin telefon incelemelerinde Bylock izi çıkmadı.  Mazılıgüney bunun üzerine Bylock meselesini araÅŸtırmaya baÅŸladı. ve sonunda Mor Beyin olarak bilinen skandalı ortaya çıkaran isimlerden biri oldu. Ama skandalı ortaya çıkarmak onun ve kardeÅŸlerinin durumunu deÄŸiÅŸtirmedi.
 
KardeÅŸinin Bylock kullandığı iddiasıyla, yüzbaşı olan diÄŸer kardeÅŸi K.M. de ihraç edildi. Son olarak ise açığa alınan kardeÅŸ Ö.M. hakkında ihraç kararı verildi. Yani içeriÄŸi olmayan, kullanmadığıyla ilgili teknik raporların mahkemeye sunulduÄŸu bir Bylock sinyal iddiası yüzünden üç kardeÅŸ ordudan ihraç oldular.
 
Bylock kullanıcısı olduÄŸu iddiası yüzünde  ihraç edilen kardeÅŸ hakkında ise iki yıldır henüz kovuÅŸturma sürüyor, yargılama yok, bir iddianame yok. DiÄŸer yüzbaşı kardeÅŸi hakkında ihraç edilmesinden sonra herhangi bir hukuki iÅŸlem yapılmadı. Levent Mazılıgüney hakkında ise savcılık “kovuÅŸturmaya yer olmadığı” kararı verdi.
 
Kararın en ilginç kısmı ise hakkındaki iltisak iddiasının tek dayanağının kardeÅŸinin Bylock kullanıcısı olarak ihraç edilmesi olduÄŸunun hukuki kayıtlara geçmesi oldu. Fakat kovuÅŸturmaya gerek yok kararı bile hukuk eÄŸitimi almış Mazılıgüney’in Türkiye Barolar BirliÄŸi’nden avukatlık ruhsatı almasına yetmedi.  KHK ile ihraçlara getirilen “kamu görevinde çalışamaz” ÅŸartı geniÅŸ yorumlanarak bir kamu görevi olduÄŸu iddiasıyla avukatlık gibi özel bir mesleÄŸe bile geniÅŸletilmiÅŸ oldu.
 
Terzi S.B.  hemÅŸire Y.K. ve mühendis/avukat Levent Mazılgüney ve onlarla aynı durumda olan, eÅŸ, kardeÅŸ durumundan ihraç edilmiÅŸ ama haklarında hiç bir soruÅŸturma açılmamış insanlar veya KHK’larla meslekten ihraç edilmiÅŸ ama haklarında soruÅŸturma açılmamış, kovuÅŸturmaya gerek yoktur kararları verilmiÅŸ ya da soruÅŸturma açılmış ama beraat etmiÅŸ binlerce insan devletin haklarında vereceÄŸi kararı hukuki bir araf durumunda bekliyor.
 
Adli suçluları af etmeyi konuÅŸan devletin haklarında hiçbir yargı kararı, kovuÅŸturma olmayan ya da beraatlarını almış bu insanlar hakkında bir karar vermesi gerekiyor.
 
Binlerce insanın ailelerini nasıl geçindirecekleri, bundan sonra hayatlarına nasıl devam edeceklerini bu karar belirleyecek.
 
EÄŸer devlet bir karar veremezse önlerindeki seçenekler ise sınırlı.
 
Adalet Bakanlığı’ndaki OHAL Komisyonu’na dilekçe verebilirler. OHAL Komisyonu üyelerinden birinin de kardeÅŸi hakkında FETÖ suçlamasıyla soruÅŸturma var. Ama onun kardeÅŸinin durumu böyle bir komisyona üye olmasına engel olmamış. Muhtemelen onların durumunu en iyi o anlayacaktır.
 
KHK ile ihraç edildikleri kayıtlarda göründüÄŸü için SGK’lı hiçbir iÅŸte çalışamadıklarından onca eÄŸitimden ve tecrübeden sonra köylerine dönüp, çiftçilik yapabilirler. Kredi almak için Tarım Bakanlığı’na baÅŸvurabilirler. Yine kardeÅŸi FETÖ’den tutuklu yargılanan Tarım Bakanı, bu durumlarıyla empati kuracak ve onlara destek olacaktır.
 
Ya da en kötü ihtimal, Türkiye’de çalışacak hiçbir yer kalmayınca, pasaportlarını da aile boyu kullanamadıkları için bir ÅŸekilde yurt dışına kaçabilirler. Åžanslılarsa Hollanda’ya kadar gidip iÅŸ bulabilirler. Oturma izni için BüyükelçiliÄŸe baÅŸvurmaları gerekir. Herhalde kardeÅŸi darbenin kilit isimlerinden biri olarak tutuklu yargılanan Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi onlara zorluk çıkarmayacaktır.
 
Bütün bu seçeneklerde, zorluklarla karşılaÅŸma ihtimaline karşı muhataplarının da dindar insanlar olduÄŸunu düÅŸünerek yanlarında Kuran’da dört yerde geçen “Kimse baÅŸkasının günahıyla günahlanmaz” (En’am 164, Ä°sra 15, Necm 38) ayetini veya Veda Hutbesi’ni  götürebilirler:
 
“Ey Ä°nsanlar! Sizi uyarıyorum, herkes yal­nızca kendi iÅŸlediÄŸi suçtan sorumludur. Suçlu evlattan dolayı baba sorumlu tutula­maz, suçlu babadan dolayı evlat da sorum­lu tutulamaz. “

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.