Sosyal Medya

Güncel

Endonezya'da erken uyarı sistemi çalışmıyormuş

Ülkede tsunami erken uyarı sisteminin 2012 yılından bu yana çalışmadığı kaydedildi, deprem ve tsunamide hayatını kaybedenler için en az 300 cesedin gömülebileceği bir toplu mezar kazıldı.



Endonezya’nın Sulawesi Adası'nda cuma günü meydana gelen 7,4 büyüklüÄŸündeki deprem ve ardından oluÅŸan tsunami felaketinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ülkede tsunami erken uyarı sisteminin 2012 yılından bu yana çalışmadığı belirtildi.
 
Yerel basında yer alan haberlere göre, Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, ülkedeki tsunami erken uyarı sisteminin 2012 yılından bu yana faaliyette olmadığını bildirdi.
 
Nugroho, "2012 yılından bu yana tsunami bildirim sistemi çalışmıyor. Bu sistem, tsunami tehlikesi bulunan Endonezya için gerçekten çok önemli. Ancak, bu sistemle tsunamiyi önceden haber verebilir ve can kayıplarını en aza indirebiliriz." dedi.
 
Nugroho, afet bölgesinde ölü sayısının artmasından endiÅŸe edildiÄŸini de söyledi. 
 
Birçok cesedin hala göçük altında olduÄŸunu ve ulaşılamadığını kaydeden Nugroho, ölü sayısının artabileceÄŸini ifade etti.
 
Deprem ve tsunamide ölenler için toplu mezar
 
BNPB, Palu'daki deprem ve tsunamide hayatını kaybedenler için en az 300 cesedin gömülebileceÄŸi bir toplu mezar kazıldığını belirtti.
 
Toplu defin iÅŸleminin ne zaman yapılacağı henüz belli olmazken, BNPB BaÅŸkanı Willem Rampangilei, ölülerin saÄŸlık ve dini nedenlerden ötürü bir an önce gömülmesi gerektiÄŸini kaydetti.
 
BNPB, Palu'da depremde yıkılan Roa-Roa Hotel'in enkazından 25 yaşındaki bir kadının kurtarıldığını da duyurdu.
 
Adının Fitri olduÄŸu belirtilen genç kadının akÅŸam saatlerinde enkaz altından çıkarıldığı belirtildi.
 
Palu'daki havaalanı ticari uçuÅŸlara yeniden açıldı
 
"Jakarta Globe"un uçuÅŸ navigasyon servisi AirNav Endonezya'ya dayandırdığı haberine göre, deprem ve akabinde gelen tsunami nedeniyle hasar gören ve cuma günü hizmete kapatılan Palu'daki havaalanı, ticari uçuÅŸlara yeniden açıldı.
 
Hava trafik kontrol kulesinin ve 2 uçak pistinin hasar gördüÄŸü Mutiara SIS Al Jufri Havaalanı'nın sınırlı ticari uçuÅŸlar için yeniden faaliyete geçtiÄŸi kaydedildi.
 
Ölü sayısı bini aÅŸtı
 
Endonezya’nın Sulawesi Adası’nda cuma günü meydana gelen 7,4 büyüklüÄŸündeki deprem ve ardından oluÅŸan tsunami sonucu ölenlerin sayısının bin 203'e yükseldiÄŸi açıklanmıştı. 
 
Yerel medyada yer alan haberlerde, hükümetin, bölge halkının marketlerden gıda maddeleri alabileceÄŸini ve masrafların devlet tarafından karşılanacağını duyurduÄŸu bilgisi paylaşıldı. 
 
2,4 milyon kiÅŸiyi etkiledi
 
Deprem ve tsunaminin etkilerinin Dongala çevresinde 13, Palu çevresindeki 8 yerleÅŸim yerinde hissedildiÄŸi ve toplam 2,4 milyon kiÅŸinin afetten etkilendiÄŸi tahmin ediliyor.
 
Deprem sırasında bölgede bulunan 71 yabancı uyruklu turistin 5'inden ÅŸu ana kadar haber alınamadığı belirtilmiÅŸti.
 
Devlet BaÅŸkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, özellikle Palu Körfezi'nin kuzeyindeki Dongala bölgesindeki yıkımın boyutlarının henüz net olarak belirlenmediÄŸini, nihai can kaybı sayısının binlere ulaÅŸabileceÄŸini açıklamıştı.
 
Deprem ve ardından meydana gelen tsunaminin etkilediÄŸi Merkez Sulawesi eyaletinin baÅŸkenti Palu'da incelemelerde bulunan Devlet BaÅŸkanı Joko Widodo, "Gerçekten bir afet durumuyla karşı karşıyayız çünkü çok sayıda yol kesildi, havaalanı hasar gördü. Kesintiler nedeniyle 7 yeni elektrik trafosunu devreye sokmak zorunda kaldık. Yakıt tedarikinde sıkıntı var çünkü yollar kapalı." ifadesini kullanmıştı.
 
Bölgeye havadan ikmal yapılmaya baÅŸlandığını, yeni sevk edilecek ağır iÅŸ makineleriyle arama kurtarma çalışmalarında daha fazla kiÅŸiye ulaÅŸmayı umduklarını dile getiren Widodo, afet sonrası bölgede elektrik kesintileri olduÄŸunu, dükkanların kapanması nedeniyle gıda ve ihtiyaç malzemesi sıkıntısı yaÅŸandığını aktarmıştı.  
Nugroho, bölgenin Palu kentinde 821 ve Donggala kentinde ise 11 kiÅŸinin öldüÄŸü bilgisine ulaÅŸtıklarını ifade etti. Bölgede altyapı ve toprak kaymaları nedeniyle ulaşımda sorunlar yaÅŸanıyor.
 
Hayatta kalanlar için açık hava kampı kuruldu. Kampta, bir baba ve kızı yaÅŸanan depremler ve tsunami sonrasında bir araya geldi.
 
Bölgede elektrik kesintisinin devam ettiÄŸini ifade eden yetkililer, yakıt, gıda ve özellikle içme suyunda sıkıntılar yaÅŸandığını bildirdi.
 
"Pasifik AteÅŸ Çemberi" olarak adlandırılan deprem ve volkan kuÅŸağında yer alan Endonezya'da 26 Aralık 2004'te 9,1 büyüklüÄŸündeki deprem ve ardından oluÅŸan tsunami sonucu bölgedeki diÄŸer ülkeleri de kapsayan geniÅŸ bir alanda 230 bin kiÅŸi ölmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.