Sosyal Medya

Güncel

Makedon lider halkın kararına saygı istedi

Yerel saatle 18.30 itibarıyla yüzde 34,09 katılımın olduğu ve katılımın yüzde 50'nin altında kalması durumunda geçersiz sayılacak referandumu 11 bin 907 yerli ve 493 yabancı gözlemci izliyor.



Makedonya BaÅŸbakanı Zoran Zaev, Yunanistan ile aralarındaki isim sorununu çözen anlaÅŸmanın kabulüne iliÅŸkin bugün yapılan referandum hakkında, "VatandaÅŸların iradesi tartışılmazdır, buna saygı gösterilmesi gerekir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Zaev, oy kullanma iÅŸleminin sona ermesinin ardından düzenlendiÄŸi basın toplantısında, yerel saatle 18.30 itibarıyla yüzde 34,09 katılımın olduÄŸu ve katılımın yüzde 50'nin altında kalması durumunda geçersiz sayılacak referanduma iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.
 
Makedonya vatandaÅŸları ve kurumlarının "sakin" ve "demokratik" bir referandum günü geçirdiÄŸini, referandumda verilen oyların nihai olduÄŸunu belirten Zaev, "VatandaÅŸların iradesi tartışılmazdır, buna saygı gösterilmesi gerekir." dedi. 
 
Ä°stiÅŸari olan bu referandumda oy kullananların iradesinin, mecliste siyasi eyleme dönüÅŸmesi gerektiÄŸini söyleyen Zaev, muhalefetteki Ä°ç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik BirliÄŸi (VMRO-DPMNE) milletvekillerinden, oy kullanan vatandaÅŸların çoÄŸunluÄŸunun seçimine saygı göstermelerini beklediÄŸini kaydetti.
 
Zaev, "Aksi takdirde diÄŸer demokratik aracı kullanmamız gerekecek. Bu da hemen erken genel seçimler demek." ifadesini kullandı.
 
VatandaÅŸların onurlu ve özgür bir ÅŸekilde oylarını kullandıklarına iÅŸaret eden Zaev, "BeklediÄŸimiz gibi görünür bir çoÄŸunluk varsa o zaman gelecek bellidir. Meclisteki milletvekillerin sesi, Makedonya'nın tüm vatandaÅŸları için daha iyi yaÅŸam ve NATO ile AB süreçlerini hızlandırma yönünde olmalı."diye konuÅŸtu.
 
Makedonya Devlet Seçim Komisyonundan (DÄ°K) yapılan açıklamaya göre, vatandaÅŸlara "Makedonya ve Yunanistan arasındaki anlaÅŸmayı kabul ederek Avrupa BirliÄŸi (AB) ve NATO üyeliÄŸine var mısınız?" sorusunun yöneltildiÄŸi referandumda, yerel saatle 18.30 itibarıyla kayıtlı seçmenlerin yüzde 34,09'u oy kullandı. Referandumun geçerli sayılabilmesi için kayıtlı 1 milyon 806 bin 336 seçmenin yarısından bir fazlasının, yani en az 903 bin 169 seçmenin oy kullanması gerekiyordu.
 
Makedonya'nın adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak deÄŸiÅŸtirilmesini öngören anlaÅŸmanın kabulüne iliÅŸkin referanduma katılan nihai seçmen sayısı ise henüz açıklanmadı.
 
Ä°KÄ° ÜLKE ARASINDA Ä°SÄ°M SORUNU
 
BaÅŸta Türkiye olmak üzere birçok devlet, Makedonya'yı anayasal adı olan "Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle tanısa da Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduÄŸu gerekçesiyle ülkenin isminin deÄŸiÅŸtirilmesini istiyor.
 
Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiÄŸi 1991'den bu yana güney komÅŸusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO'ya üyeliÄŸini gerçeleÅŸtiremiyor.
 
Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Kurulu'nda oy birliÄŸiyle BM üyeliÄŸine kabul edildiÄŸi 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak Makedonya, güney komÅŸusu Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)" adıyla üyeliÄŸe kabul edilmiÅŸti.
 
Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras ile Makedonya BaÅŸbakanı Zoran Zaev 12 Haziran'da ülkelerinde düzenledikleri basın toplantılarında, görüÅŸmeler neticesinde "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" adı üzerinde anlaÅŸtıklarını açıklamış, iki ülke hükümet temsilcilerinin katılımıyla 17 Haziran'da anlaÅŸma imzalanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.