Sosyal Medya

Güncel

Emeklilikte yaşa takılanların gözü Meclis'te

Prim gün süresini doldurmasına rağmen yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayan yüz binlerce kişi, TBMM'de temsil edilen partilerden emekli olmalarını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmelerini bekliyor.



24 Haziran'da yapılan seçimler öncesi bazı partilerin seçim beyannamesinde yer verdiÄŸi emeklilikte yaÅŸa takılanlar sorunu, gündemdeki yerini koruyor.
 
Prim gün süresini doldurmalarına raÄŸmen yaÅŸ ÅŸartını yerine getiremedikleri için emekli olup aylık alamayan yüz binlerce kiÅŸi, hazırlanan kanun teklifiyle umutlandı.
 
Kanunun yasalaÅŸması halinde erken yaÅŸta emeklilik ÅŸansını yakalayacak yaÅŸa takılanlar, Mecliste temsil edilen partilerden emekli olmalarını saÄŸlayacak düzenlemeyi hayata geçirmelerini bekliyor.
 
'ÇÖZÜME KAVUÅžTURULMALI'
 
Türkiye Emekliler DerneÄŸi (TÜED) Genel Mali Sekreteri Ömer Kurnaz, sosyal güvenlik mevzuatında yapılan deÄŸiÅŸikliklerle aylığa hak kazanma koÅŸullarının zorlaÅŸtırıldığını söyledi.
 
Özellikle 1 Ocak 2000'de yürürlüÄŸe giren 4447 sayılı Ä°ÅŸsizlik Sigortası Kanun ile 1 Ekim 2008'de uygulamaya giren 5510 ayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu ile yaÅŸ kademesinin yükseltildiÄŸi ve aylıkların baÄŸlanmasının geciktirildiÄŸini belirten Kurnaz, ÅŸunları kaydetti:
 
"Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren yüz binlerce kiÅŸi, yaÅŸ koÅŸulunu yerine getiremediÄŸi için emekli olamıyor. Belli yaÅŸa gelen bu kiÅŸiler iÅŸverenlerin kendilerini verimsiz görmesi nedeniyle iÅŸinden olup, gelirsiz kalabiliyor. Devletimiz yaÅŸ dışındaki koÅŸullarını yerine getiren sigortalıların gelirsiz ve saÄŸlık haklarından yoksun kalmaması için bir formül geliÅŸtirmeli."
 
Muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin emeklilikte yaÅŸa takılanlarla ilgili hazırladığı kanun teklifleri ile destek açıklamalarının kendilerini memnun ettiÄŸini dile getiren Kurnaz, "Toplumsal bir maÄŸduriyete dönüÅŸen bu sorun, daha fazla vakit geçirilmeden siyaset üstü bir bakış açısıyla çözüme kavuÅŸturulmalı." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.