Sosyal Medya

Güncel

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Eski müzakere süreci kapandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonia Guterres ile görüştü.



ÇeÅŸitli temaslar nedeniyle New York'ta bulunan KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonia Guterres ile bir araya geldi. AA'nın haberine göre; görüÅŸmeye KKTC BaÅŸbakan Yardımcısı ve DışiÅŸleri Bakanı Kudret Özersay ile Guterres'in Siyasi Ä°ÅŸlerden Sorumlu Yardımcısı Rose Mary DiCarlo ve Kıbrıs Danışmanı Jane Hull Lote de katıldı.

GörüÅŸmenin ardından Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Akıncı, Guterres ile görüÅŸmesinde Genel Sekreter'in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiÄŸi geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'un raporunun hazır olmadığını ancak ilerleyen günlerde kendisine ulaÅŸtırılacağını ve bu rapor ışığında taraflarla yeniden diyaloÄŸa geçeceÄŸini ilettiÄŸini söyledi.

Akıncı, "Guterres, bugün bize içinde bulunulan süreci nasıl deÄŸerlendirdiÄŸimizi bir kez daha dinlemek istediÄŸini iletti ve biz de kendisine düÅŸüncelerimizi etraflıca izah ettik. Her ÅŸeyden önce müzakere sürecinin 50'nci yılında olduÄŸumuz anımsatmasıyla baÅŸladık." ifadelerini kullandı.

"KIBRIS TÜRK TARAFI ÇÖZÜM Ä°ÇÄ°N CESARETLÄ° ADIMLAR ATTI"

Kıbrıs'ta çözüm için yürütülen çabaların 1968 yılına dayandığını hatırlatan Akıncı, bu zaman dilimi içinde iki önemli kavÅŸak olduÄŸunu, 2004 yılında Annan Planı, son olarak da Crans-Montana Konferansı yapıldığını dile getirdi. Akıncı, bütün bu süreçlerde Kıbrıs Türk tarafı olarak yapılan olumlu katkılara Guterres'in de son süreçte ÅŸahit olduÄŸunu belirtti.

Tüm bu süreçlerde aldıkları inisiyatifleri bir kere daha Guterres'e hatırlatmak istediklerini ifade eden Akıncı, Genel Sekreter'in de bunların farkında olduÄŸunu bir kez daha kendilerine teyit ettiÄŸini belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının tüm süreçlerde çözümü saÄŸlayacak adımları cesaretle attığını ancak bunların karşılıksız kaldığını vurgulayan Akıncı, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Crans-Montana süreci sonuçsuz kaldıktan sonra içine girilen uzun süreli durgunluÄŸu aÅŸmak ve çözüm yolunu yeniden açabilmek umuduyla ben geçtiÄŸimiz nisan ayında Sayın Rum lidere 30 Haziran tarihli Genel Sekreter çerçevesini olduÄŸu gibi çarpıtmadan sulandırmadan kabul edip etmediÄŸini sorguladım. Ne yazık ki o çaÄŸrımıza olumlu bir yanıt almadık. Bugün bile o 30 Haziran belgesinin sulandırıldığını ve çarpıtıldığını bir kez daha gördük. Bugün de Sayın Rum liderin yaptığı açıklamalar bize bir kez daha bunu teyit etti."

 "ESKÄ° MÜZAKERE SÜRECÄ° KAPANMIÅžTIR"

CumhurbaÅŸkanı Akıncı, gelinen aÅŸamada bundan sonrası için nasıl bir yol izlenmesi konusunu yine geçen yıl Genel Sekreter'e ve daha sonra ziyarete gelen Lute'a ilettiklerini, bugün de bu toplantıda vurguladıklarını aktardı.

Akıncı, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Eski müzakere süreci kapanmıştır artık. Aynı ÅŸeyleri tekrarlayarak farklı yerlere varmak mümkün deÄŸil. Dolayısıyla ucu acık müzakerede ısrar eden Rum tarafının aslında çözümsüzlükte ısrar ettiÄŸi çok net ortada. Sonuç odaklı, takvimli ve stratejik bir paket anlaÅŸmayı hedeflemek gerekiyor. Sonuç odaklı olmayacak, takvimsiz, ucu acık süreçlerin bir yere varamayacağı çok net görüldü, anlaşıldı. Dolayısıyla bu yanlışta ısrar etmemek gerekiyor. Takvimli, sonuçlu odaklı ve stratejik bir paketi öngörecek bir yaklaşım söz konusu olursa, Genel Sekreter'in de buna kiÅŸisel olarak dahil olmasının, katkı yapmasının çok önemli olacağını Sayın Genel Sekreter'e ilettik. Bu çerçevede sadece Kıbrıs'taki iki tarafın deÄŸil, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in yanı sıra Crans-Montana'daki diÄŸer katılımcıların da bu sürece katkı yapmalarının gerekli olacağı üzerinde durduk."

"KIBRIS TÜRK HALKININ DA O DOÄžALGAZDA HAKKI VAR"

DoÄŸu Akdeniz'deki hidrokarbon olayının Kıbrıs sorunundan bağımsız düÅŸünülemeyeceÄŸine dikkati çeken Akıncı, bu konunun çatışma yerine iÅŸ birliÄŸi alanı haline dönüÅŸtürülmesi gerektiÄŸini ifade etti.

Kıbrıs Türk halkının da o doÄŸalgazda haklarının olduÄŸuna vurgu yapan Akıncı, "O zenginlik, deniz altındaki olası zenginlik sadece bir topluma ait deÄŸildir. Kıbrıs Türkleri'ne de aittir ve orada yaratılacak olan iÅŸ birliÄŸi potansiyeli Türkiye'yi de içerecek bir ÅŸekilde ele alındığı takdirde çok olumlu bir noktaya doÄŸru evrilebilir. Yani çatışma kültürü yerine iÅŸ birliÄŸi anlayışı geliÅŸtirilirse, enerji denkleminden Türkiye ve Kıbrıs Türk halkı dışlanmadan formüller üretilirse bu Kıbrıs sorununun elbette çözümüne de katkı yapabilir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Akıncı, Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi (AB) ile iliÅŸkilerini son derece önemsediÄŸini anlattı.

Bu konuda yeni bir süreç yaÅŸanabileceÄŸini kaydeden Akıncı, "Gümrük BirliÄŸinin güncellenmesi ile baÅŸlayacak olan yeni bir yakınlaÅŸma öyle inanıyorum ki Kıbrıs sorununun çözümüne de katkı yapma potansiyelini içinde barındıracaktır." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.