Sosyal Medya

Güncel

Ahfaz ve İdlib’de neler oluyor?

Abdurrahman Dilipak - Yeni Akit



“Koyun can derdinde, kasap et derdinde”. Birileri düÄŸmeye bastı, bölgeyi cehenneme çevirmek için ne lazımsa yapıyorlar.

ABD ÅŸaÅŸkın ördek gibi. Ä°dlib’de de iÅŸler istedikleri gibi gitmiyor. Türkiye, Rusya ile bir plan açıkladı ve Ä°ran da bu plana destek verdi. Sonuçta oyun bozuldu. Ä°srail’in devreye girmesi ile Suriye füzeleri ile bir Ä°srail uçağı düÅŸürüldü. Ä°srail’in buna ne zaman ve nasıl cevap vereceÄŸi belli deÄŸil. ABD bunun üzerine tekrar Fırat’ın doÄŸusuna yöneldi. PYD’ye yine TIR’lar dolusu silah verdiler. ABD bölgede merkezinde PKK/PYD teröristlerinin yer alacağı “müttefik” bir Kürt devleti kurmakta kararlı. Akıllarınca “Selahaddin’in çocukları”nı haçlı ordusuna asker yapacaklar. Bu plan geri teper.

Ä°srail’in acelesi var. 12 Haziran 2018’de basında ÅŸöyle bir haber yeralmıştı: Amerika merkezli New Yorker dergisinde “Donald Trump’ın yeni dünya düzeni» baÅŸlıklı bir makale yayınlandı. Makalede ABD ve Ä°srail’in, OrtadoÄŸu’da yeni bir oyun peÅŸinde oldukları yazılıyordu. Habere göre Amerikan yönetimi yakında yeni bir OrtadoÄŸu barış planı açıklamaya hazırlanıyordu. ABD BaÅŸkanı Donald Trump, Ä°srail ve Körfez ülkeleri, Ä°ran’ı bölgedeki en büyük tehdit olarak görüyordu ve Ä°ran›Ä± Arap ülkelerine hedef göstererek Körfez ülkelerini Ä°srail’e yakınlaÅŸtırmak istiyordu. Ayrıca, eÅŸ zamanlı olarak AÄŸustos sonunda 60 gün içinde Ä°srail’in bölgeye iliÅŸkin yeni yol haritasını açıklayacağı ilan ediliyordu.

Düne kadar Ä°dlib gündemdeydi. ABD, Ä°ngiltere, Fransız, Mısır, Yunan ve Ä°srail donanması doÄŸu Akdeniz’de idi. Neyse ki, tehlike henüz geçmemiÅŸ olsa da, bugün için korkulan olmadı.

Ama ABD de, Ä°srail de boÅŸ durmuyor. Bölgeyi kaşımaya devam ediyorlar.

Rusya ve Ä°ran, bu krizi kullanarak Ankara’yı Åžam’la masaya oturtmak istiyorlardı ama olmadı. Åžimdilik bu iÅŸ CHP’ye kaldı ama AK Parti zaten baÅŸtan beri bu plana karşı çıktı. MHP’den gelen tepkiler sonucu bu plan suya düÅŸtü. Sonuçta Ankara’nın dediÄŸi oldu. Ä°dlib’de ağır silahlar ve kitle imha silahlarının toplanması, yani sınırlı bir silahsızlanma ve terör örgütlerinin bölgeden çıkartılması yanında Türkiye sınırında 20 km derinliÄŸinde Suriye topraklarında güvenli bir bölge oluÅŸturulması kabul edildi.

Aslında ABD ve batılı ülkeler, Ä°dlib’de bir krizin batıya yeni bir göç dalgasına sebep olacağından korktular.

Bu kez olaylar beklenmedik bir yerden patlak verdi. Aslında “beklenmedik bir yer” tanımı doÄŸru deÄŸil. Bundan sonra Ahfaz adını çok duyacağız. Ahfaz; Huzistan bölgesinde, Irak sınırında, Basra körfezine yakın bir ÅŸehir. Askeri tören sırasında 30’a yakın kiÅŸinin hayatını kaybetmesi, bunun iki katı insanın yaralanması Ä°ran’da bazı körfez ülkelerinin örtülü bir saldırısı olarak görüldü ve cevap vereceklerini açıkladılar. Muhtemelen Ä°ran’ın hedefindeki ülke Suudi Arabistan olacak. Zaten iki ülke arasında bir füze savaşı bekleniyordu.

Huzistan, Ä°ran’da Arap bölgesi. Arap Åžia’sı, aslında kendini ne Ä°ran’a, ne de Irak’a ait hissediyor. Basra, Necef bölgesinde dünya Åžia’sının merkezi olacak ayrı bir ülke hayal ediyorlar.

Hamaney sonrası Ä°ran’da iÅŸler karışacak. Çünkü Arap Åžia’sı kendini merkez olarak görmek istiyor. Seçilecek kiÅŸinin Kerbela coÄŸrafyasında oturması gerektiÄŸini düÅŸünüyorlar. Bu düÅŸünce hem Ä°ran hem de Irak açısından sorun. Çünkü her ikisi için de bunun anlamı bölünme.. Ahfaz deÄŸil sadece Huzistan Ä°ran’dan ayrılmak isteyebilir. Necef merkez olmak üzere Basra da Irak’tan.

Zaten eÄŸer Huzistan ayrılacak olursa Ä°ran din adına otorite kullanamayacak. Ayrılıkçı akımlar için de Huzistan bir örnek oluÅŸturacak. Azerbaycan, Kürdistan, Belücistan, geride kim kalır belli olmaz.

Arap Åžia’sı ile Safevi Åžia’sı arasında da ciddi farklılıklar var. Bu durum Åžia içinde yeni tartışmaları da beraberinde getirebilir.

Yani, saldırının Ahfaz’da gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olması bu açıdan önemli.

Her ne kadar Huzistan bölgesinde öteden beri bir takım olaylar olagelse de, bu haberler hep içeride kaldı. Öyle anlaşılıyor ki, bundan sonra Huzistan adını daha çok duyacağız.

Ahfaz ve Basra’da bu olayların olması, ABD’yi, Fırat’ın doÄŸusunda bir Kürdistan kurma hayalleri açısından umutlandıracaktır.

Åžimdi bakmak gerek, Ahfaz saldırısı bir öncü saldırı mı idi, ya da bunun artçıları olacak mı? Ä°kincisi, Ä°ran’ın bu saldırılara cevabı ne olacak? Cevaba cevap verilecek mi?

Dün Ä°dlib’i konuÅŸurken, bir anda Ahfaz gündeme oturabilir..

Bana göre Kasım ortalarına kadar bölgede huzur olmayacak. O tarihten sonra ne olacağını o zaman göreceÄŸiz. Ama bugün ekilen tohumlar, bir gün uygun ortamı bulduÄŸunda filizlenecek. Bunların hepsi, ne zaman patlayacağı belli olmayan mayınlar gibi, bu coÄŸrafyada her yere ekiliyor.

Bu ihanet çeteleri tarafından din, mezhep, ideolojik, politik, felsefi, vicdani kanaat farklarının tümü çatışma sebebi olarak görülüyor. Birileri bu coÄŸrafyada yaÅŸayan insanların kanları ve gözyaÅŸları üzerine kendilerine iktidar ve servet üretmek istiyorlar. Bu kirli oyuna alet olmamamız gerek. Åžeytanın varlığı günah iÅŸlememizin bahanesi olamaz. Selam ve dua ile. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.