Güncel
Hakan Albayrak: Türkiye ve Almanya, her şeye rağmen…
Follow @dusuncemektebi2
Hakan Albayrak - Karar
Almanya’da CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a sempati göstermek epeydir büyük bir kabahat sayılıyor
Resmî görüÅŸmelerin medya önündeki kısmında ErdoÄŸan’a diplomatik nezaket icabı güler yüz göstermek bile riskli bir davranış.
Gözümden kaçan güler yüzlü bir fotoÄŸrafı varsa bilmem, ama gördüÄŸüm fotoÄŸraflardan anladığım kadarıyla Almanya CumhurbaÅŸkanı Ralf-Walter Steinmeier, misafiri ErdoÄŸan’ı ağırlarken o riskten fellik fellik kaçtı.
Bir fotoÄŸrafta, suratından düÅŸen bin parça.
BaÅŸka bir fotoÄŸrafta, iki bin parça.
BaÅŸka bir fotoÄŸrafta, üç bin…
‘Bunu kerhen yapıyorum, sakın beni Mesut Özil ile aynı kefeye koymayın’ diye haykırıp durdu lisan-ı hal ile.
Bayan Steinmeier de Tayyip-Emine ErdoÄŸan çiftiyle fotoÄŸraf çektirirken surat astı.
Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ise ErdoÄŸan’la ortak basın toplantısında bir iki kere hafifçe gülümsedi.
Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaÅŸlarını tabii ki Merkel de dert ediyor; Türkiye’de insan hakları, basın özgürlüÄŸü, hukuk devleti konularında ciddi sorunların olduÄŸu görüÅŸünü tabii ki Merkel de paylaşıyor; bu sorunların sorumlusu olarak tabii ki Merkel de ErdoÄŸan’ı görüyor; ‘ErdoÄŸan dostu’ damgasını yemekten tabii ki Merkel de çekiniyor; bununla beraber, Türkiye ile iliÅŸkilerin bir an evvel düzelmesini Almanya’nın menfaatleri bakımından elzem gördüÄŸü ve kısa vadede ErdoÄŸan’sız bir Türkiye görmediÄŸi için, ErdoÄŸan’ın ziyaretinin sunduÄŸu fırsatı olabildiÄŸince iyi deÄŸerlendirmek istedi ve ‘bir çuval inciri berbat etmemek’ ÅŸuuruyla ErdoÄŸan’a gülümsedi.
DediÄŸim gibi; hafifçe… Risk alacak kadar deÄŸil… Yine de, risk sath-ı mailine girdiÄŸi için cesurca diyebiliriz.
Halihazırdaki Almanya vasatında bu hafifçe gülümsemeler ‘Vallahi de billahi de sizinle iliÅŸkilerimizi düzeltmeyi çok ama çok istiyorum’ demektir.
Merkel, Türkiye ile iyi iliÅŸkileri -ErdoÄŸan ile de iyi iliÅŸkileri- muhafaza etmek ve geliÅŸtirmek istediÄŸini, iki ülke arasındaki sorunların çözümünü kolaylaÅŸtırmak için tansiyonu düÅŸürmekten yana olduÄŸunu, bunu zorlaÅŸtıran bazı iç siyasi hassasiyetleri aÅŸmaya çalıştığını öteden beri belli ediyor (2 Haziran 2017 tarihli Karar’da yayımlanan “Merkel” baÅŸlıklı yazım, bu yöndeki ‘iÅŸaretler’le ilgiliydi.)
Almanya’da hükümetin başında halen Merkel’in bulunması, Türkiye ile iliÅŸkilerde saÄŸduyunun galebe çalması için bir ÅŸans.
***
Alman basını da ErdoÄŸan’ı Steinmeier gibi asık suratla karşıladı.
ErdoÄŸan aleyhinde elinde avucunda ne varsa, bu ziyaret vesilesiyle bir kere daha ortaya döktü.
Ama doÄŸruya doÄŸru; Türkiye ile iliÅŸkilerin her ÅŸeye raÄŸmen düzeltilmesi gerektiÄŸi, dolayısıyla ErdoÄŸan’la iÅŸbirliÄŸinin gerekli ve kaçınılmaz olduÄŸu yolunda yazılar da çıktı Alman basınında.
KeÅŸke, “Madalyonun iki yüzü var. Biz sadece bir yüzüne bakıyoruz. ErdoÄŸan yönetiminden duyduÄŸumuz rahatsızlıkla o kadar meÅŸgulüz ki, maruz kaldıkları terörist saldırılar ve askerî darbe teÅŸebbüsü ile alâkalı bazı kimselerin Almanya tarafından himaye edildiÄŸine dikkat çeken Türklerin rahatsızlığı ile zerre kadar ilgilenemiyoruz” mealinde yazılar da çıksaydı.
Ben görmedim.
Alman tarafı, ErdoÄŸan’ı eleÅŸtirirken ayağını saÄŸlam bir zemine basmadığını kabul etmeli.
Tabii ki biz de Alman tarafını eleÅŸtirirken ayağımızı saÄŸlam bir zemine basmadığımızı -hürriyet ve adalet konusunda gerçekten ciddi sıkıntılarımızın olduÄŸunu- kabul etmeliyiz.
Birbirimizi eleÅŸtirirken, her birimiz kendi özeleÅŸtirisini de yapmalı.
Neyse iÅŸte…
Türkiye-Almanya iliÅŸkileri her ÅŸeye raÄŸmen düzelme yoluna girmiÅŸ gibi görünüyor ve bu sevindirici.
Henüz yorum yapılmamış.