Sosyal Medya

Güncel

BM İnsan Hakları Konseyi, Yemen tasarısını kabul etti

BM İnsan Hakları Konseyi, BAE'nin tüm karşı çabalarına rağmen Uluslararası Yemen Heyeti'nin görev süresinin uzatılmasını öngören tasarıyı kabul etti.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°nsan Hakları Konseyi, Yemen'deki meÅŸru hükümet, Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin (BAE) tüm karşı çabalarına raÄŸmen ülkedeki insan hakları ihlallerinin kınanması ve Uluslararası Yemen Heyeti'nin görev süresinin uzatılmasını öngören tasarıyı kabul etti.

BM Cenevre Ofisi'nde devam eden konseyin 39'uncu oturumunun son gününde, Almanya, Ä°talya, Hollanda, Kanada ve Ä°sveç gibi bazı Batılı üyelerin, Yemen'deki ÅŸiddetin ve insan hakları ihlallerinin kınanmasını ve "tanınmış uluslararası ve bölgesel uzmanlar"dan oluÅŸan Uluslararası Yemen Heyeti'nin görev süresinin uzatılmasını öngören tasarısı görüÅŸüldü.

 

Konseyin geçen yıl 30 Eylül'de Yemen'deki insan hakları ihlallerini izlemek ve raporlamak üzere kurduÄŸu heyete destek veren Suudi Arabistan ve BAE gibi ülkeler, bu kez heyetin görev süresinin uzatılmasına karşı çıktı.

Bu ülkelerin tasarıya karşı çıkmasında, Uluslararası Yemen Heyeti'nin 28 AÄŸustos'ta, iç savaşın hüküm sürdüÄŸü ülkede Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyondan bazı kiÅŸilerin savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸine dair makul gerekçeler olduÄŸunu bildiren raporu büyük rol oynadı.

47 üyeli konseyde tasarı, tüm itirazlara raÄŸmen 21 lehte, 8 aleyhte ve 18 çekimser oyla kabul edildi.

Oylamada Suudi Arabistan ve BAE'nin yanı sıra Mısır, Burundi, Küba, Çin, Pakistan ve Venezuela gibi ülkeler tasarı aleyhinde oy kullandı.

Kabul edilen tasarı ile Uluslararası Yemen Heyeti'nin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına karar verildi.

Heyetin geçen ay yayımladığı raporda, Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının doÄŸrudan sivil kayıplara yol açtığı vurgulanarak, "Hava saldırılarında yerleÅŸim alanları, pazar yerleri, cenazeler, düÄŸünler, gözaltı merkezleri, sivillere ait tekneler ve hatta saÄŸlık kuruluÅŸları vuruldu." ifadesine yer verilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.