işte Esed'in kan donduran bilançosu...
ABD, İngiltere ve Fransa'dan üst düzey yetkililer, Suriye insan hakları savunucularıyla görüşerek, Esed rejimi tarafından yapılan çok sayıda tutuklama hakkında bilgi edindi, korkunç bilanço ortaya çıktı
ABD, Ä°ngiltere ve Fransa'dan üst düzey yetkililer, BM 73. Genel Kurulu kapsamında ortak düzenledikleri toplantıda, BeÅŸar Esed rejiminin Suriye'de iÅŸlediÄŸi insan hakları ihlallerini ele aldı.
ABD DışiÅŸleri Bakanlığınca yapılan açıklamada, ABD, Ä°ngiltere ve Fransa'dan üst düzey yetkililerin, Suriye insan hakları savunucularıyla BM kapsamında bir araya gelerek, Esed rejimi tarafından yapılan çok sayıda tutuklama hakkında bilgi edindiÄŸi belirtildi.
Açıklamada, Suriye'de Sivil Toplum ve Demokrasi Merkezi, Ä°nsan Hakları için Suriye Ağı, Özgürlük Aileleri, Suriye Adalet ve Sorumluluk Merkezi gibi grupların insan hakları temsilcilerinin konuÅŸtuÄŸu toplantıda, Suriye'deki iç savaşın baÅŸlamasından bu yana 210 bin kiÅŸinin tutuklandığı, 85 bin kiÅŸinin kaybolduÄŸu ve 14 bin kiÅŸinin iÅŸkence gördüÄŸü bildirildi.
Açıklamada, "Ä°nsan hakları kuruluÅŸları, Esad rejiminin henüz bir ayaklanma çıkmadan önce bile halkı kontrol altında tutmak ve kendine rakip gördüÄŸü insanların ailelerini hedef alarak göz korkutmak amacıyla yaygın bir iÅŸkence ve gözaltı uyguladığını söyledi" ifadesine yer verildi.
Ayrıca, BM'nin, 2011'den bu yana Esed rejiminden tutukluların içinde bulunduÄŸu ÅŸartların incelenmesi için hapishaneleri eriÅŸime açmasını isterken, tutukluların serbest bırakılması ve kayıpların bulunması konularında ısrar ettiÄŸi kaydedilen açıklamada, Esed rejiminin kontrolü elinde tutmak ve Suriyelilere korku salmak için iÅŸkence ve tutuklamalara devam edeceÄŸi ifade edildi.
Yeni anayasa çaÄŸrısı
Öte yandan, ABD dahil 7 ülke, Suriye'de yeni bir anayasa hazırlanması için BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e (BM) anayasa komitesi kurma çaÄŸrısında bulundu.
ABD DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, New York'ta bir araya gelen ABD, Fransa, Almanya, Ä°ngiltere, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan dışiÅŸleri bakanlarının, BM'den Suriye'de siyasi bir geçiÅŸi teÅŸvik etmek için en kısa sürede gerekli adımları atmasını istediÄŸi bildirildi.
Suriye'deki çatışmayı sona erdirmek için kararlı bir diplomasi ve uluslararası siyasal bir iradenin gerekliliÄŸine vurgu yapılan açıklamada, "Suriye'deki savaÅŸa askeri bir çözüm yok ve siyasal bir çözüme alternatif yok." ifadesine yer verildi.
Ayrıca açıklamada, Suriye'de askeri bir çözüm arayanların, sadece bölgedeki tehlikeli tırmanışın artmasına ve krizin daha geniÅŸ bir bölgeye yayılmasına neden olacağı belirtildi.
Açıklamada ÅŸunlar kaydedildi:
"Bu sebeple biz, ABD, Fransa, Almanya, Ä°ngiltere, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan dışiÅŸleri bakanları olarak, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı uyarınca Suriye'deki çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak adına yeni bir anayasa ve tüm Suriyelilerin katılabileceÄŸi özgür ve adil bir seçim altyapısı oluÅŸturmak için acilen anayasa komitesinin toplanmasını talep ediyoruz. Bu konuda BM'nin Suriye Özel Elçisi'ne 31 Ekim'e kadar Güvenlik Konseyine rapor vermesi çaÄŸrısında bulunuyoruz."
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM 73. Genel Kurulu GörüÅŸmeleri kapsamında katıldığı bir panelde, Suriye'de BM öncülüÄŸünde yeni bir siyasi süreç için çaÄŸrı yapmış, anayasa komitesi için bir an önce çalışmalara baÅŸlanması gerektiÄŸini vurgulamıştı.
ABD'nin Suriye Temaslarından Sorumlu Özel Temsilcisi James Jeffrey de Suriye'de diasporanın da katıldığı BM gözetiminde bir seçim yapılması gerektiÄŸini belirterek, anayasa komitesinin de daha fazla gecikme olmadan ekim ayında BM Güvenlik Konseyine rapor sunması gerektiÄŸini ifade etmiÅŸti.
Henüz yorum yapılmamış.