Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye ile ilişkilerde normalleşmeden uzağız'



Almanya CumhurbaÅŸkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Almanya'ya yaptığı devlet ziyaretinin ikili iliÅŸkilerde "normalleÅŸme” anlamına gelmediÄŸini söyledi. CumhurbaÅŸkanı Steinmeier, Alman Yazı Ä°ÅŸleri Ağı'na (Redaktionsnetzwerk Deutschland) baÄŸlı gazetelere verdiÄŸi mülakatta, "Bu ziyaret normalleÅŸmenin bir ifadesi deÄŸil. Bundan çok uzağız. Ama bu ziyaret bir baÅŸlangıç olabilir” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Türkiye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Cuma sabahı Steinmeier tarafından askeri törenle karşılanacak, akÅŸam da ErdoÄŸan onuruna bir yemek verilecek.

Almanya CumhurbaÅŸkanı Steinmeier, Türkiye'de hukuk devleti ilkeleri açısından görünür adımların atılmasını istedi. Steinmeier, "2016'daki darbe giriÅŸmi ile yaÅŸanan travmanın ardından hukuk devleti ilkeleri yaklaşımına dönülmesini beklentisi içindeyiz. Medya, yargı ve sendikalar üzerindeki baskıyı kabul edemeyiz” dedi. Alman CumhurbaÅŸkanı, ancak bu alanlardaki iyileÅŸmenin ardından, Türkiye'nin yeniden Avrupa BirliÄŸi ile sıkı iliÅŸkiler kurmayı ümit edebileceÄŸini söyledi.

Steinmeier tutuklu Almanları gündeme getirecek

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Erdoğan ile yapacağı görüşmede, Türkiye'de tutuklanan Alman gazetecilerin, diğer medya çalışanlarının ve tutuklu Alman vatandaşlarının durumunu da gündeme getireceğini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, halen beş Alman vatandaşı Türkiye'de tutuklu bulunuyor.

Türkiye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın devlet ziyaretine yönelik eleÅŸtirileri de anlayışla karşıladığını belirten Steinmeier, "Barışçıl gösteriler, Almanya'daki toplanma özgürlüğünün bir ifadesidir. Ancak Türkiye gibi iliÅŸkilerimizin gerildiÄŸi bir ülke ile artık konuÅŸmazsak, bunun kimseye yararı olmaz” dedi.

Alman meclisinde Türkiye tartışıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Alman meclisinde de Türkiye gündemdeydi. Meclisin Perşembe günü yapılan oturumunda muhalefet partilerinin Türkiye'ye ilişkin sunduğu önergeler tartışıldı. Alman meclisinde grubu olan bütün siyasi partilerin milletvekilleri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izlediği siyaseti eleştirdi. Oturumda söz alan milletvekilleri, Türkiye'de siyasi suçlamalarla tutuklananların serbest bırakılmasını istedi.

Koalisyon partilerinden Türkiye'ye eleştiri

Koalisyon ortaklarından Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) adına konuÅŸan Andreas Nick, "milletvekillerinin yeri parlamentodur, cezaevi deÄŸil” dedi. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Nick, Türkiye'de milletvekilleri ve gazetecilerin tutuklanması ile basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının kabul edilemez olduÄŸunu dile getirdi. Bu durumda Alman hükümetinin "çifte strateji” izlemesi gerektiÄŸini belirten Nick, bir yandan Türkiye'deki insan hakları ihlalleri ve hukuk devleti ilkelerine iliÅŸkin sıkıntılar konusunda açık bir tavır alınması diÄŸer yandan da Türkiye ile diyaloÄŸun sürdürülmesi gerektiÄŸini söyledi.

Alman meclisinin CDU'lu üyesi Jürgen Hardt da, Türkiye'de siyasi suçlamalarla tutuklananların serbest bırakılmasını istedi. ErdoÄŸan'ın ziyaretinin Türk-Alman iliÅŸkilerinde bir dönüm noktası olabileceÄŸini belirten Hardt, "bunun anahtarının ErdoÄŸan'da olduÄŸunu” ifade etti. Türkiye'nin "Avrupa'nın deÄŸerlerine” geri dönmesi gerektiÄŸini belirten Hardt, bunların "yargının bağımsızlığı, çoÄŸulculuk, bireysel özgürlükler ve medyanın özgürlüğü” olduÄŸu söyledi. Hardt, "demokratik ve özgür bir Türkiye” ile iÅŸbirliÄŸine hazır olduklarına iÅŸaret etti.

 

Koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Frank Schwabe de, "Sayın CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, iliÅŸkilerin yumuÅŸamasını istiyorsanız, demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları kurallarına uyun” çaÄŸrısında bulundu.

Muhalefetten eleÅŸtiri

Oturumda konuÅŸan muhalefet partilerinden milletvekilleri de Türkiye'de izlenen siyaseti eleÅŸtirdi. Hür Demokrat Parti (FDP) grubu adına konuÅŸan Alexander Graf Lambsdorff, ErdoÄŸan'a çaÄŸrıda bulunarak, "Bu insanları serbest bırakın, Türkiye'de özgürce tartışmaya tekrar izin verin” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.