Güncel
160 yıldır çözülemeyen matematik sorusu çözüldü mü?!
Ünlü İngiliz Matematik Profesörü Micheal Atiyah, 160 yıldır çözülemeyen ve çözene 1 milyon dolar vaat edilen matematik sorusunu çözdüğünü iddia etti.
Matematik dünyası 160 yıldır çözülemeyen Riemann hipotezinekilitlendi. Daha önce yaptığı çalışmalarla matematiÄŸin Nobel’i olarak anılan Abel Ödülü alan ve kazandığı Fields Madalyasıile adından söz ettiren Ä°ngiliz Profesör Michael Atiyah, çözülemeyen soru için yaptığı çözümü Heidelberg Laureate Forum’da meslektaÅŸlarıyla paylaÅŸtı.
Yaptığı çözümün saÄŸlamasının yapılmasını ya da çürütülmesini bekleyen ünlü profesör, 1859’da Alman matematikçi Bernard Riemann tarafından sunulan ve çözene 1 milyon dolar vaat edilen soruyu çözdüğünü iddia ediyor.
Clay Matematik Enstitüsü tarafından 2000 yılında "Millenyum problemleri" olarak tanımlanan çözümsüz 7 denklem arasında yer alan Riemann hipotezi asal sayıların dağılımını açıklaması açısından çok büyük önem taşıyor. Asal sayılar, yalnızca kendilerine ve bir sayısına bölünmeleri nedeniyle kriptoloji alanında çok önem arz ediyor. Bu sayılar kullanılarak yapılan asimetrik şifreleme, günümüz bankacılık işlemlerinde ve hassas bilgilerin şifrelenmesinde yaygın olarak kullanıyor.
Famed mathematician claims proof of 160-year-old Riemann hypothesis. If it is proven to be correct, mathematicians would be armed with a map to the location of all prime numbers, a breakthrough with far-reaching repercussions in the field https://t.co/sQvpDUQ1ok via @newscientist pic.twitter.com/f2kPuJltRR
— Berkeley Lab CS (@LBNLcs) 26 Eylül 2018
Şimdiye kadar bulunmuş en büyük asal sayı 23 milyon 249 bin 425 haneliydi. Riemann hipotezi kanıtlanırsa asal sayılara ulaşmak daha kolay olacak ve bu sayıları temel alan kriptoji alanı yeni çözümler bulmak zorunda kalabilir.
Henüz yorum yapılmamış.