Sosyal Medya

Kürsü

Ahmet Varol- BM Genel Kurulu

Ahmet Varol- Yeni Akit



BM 73. Genel Kurul Toplantısı 25 Eylül 2018 tarihinde Genel Sekreter Antonio Guterres’in konuÅŸmasıyla baÅŸladı. BM Genel Kurulu’nda teÅŸkilata üye tüm ülkeler temsil ediliyor. Bu kurul her yıl üye ülkelerin üst düzey yöneticilerinin katıldığı bir  toplantı düzenliyor. Çalışmalarına ise üye ülkelerin daimi temsilcileriyle devam ediyor. 
 
Genel Kurul’da alınan kararlar sadece tavsiye niteliÄŸi taşıyor. Uygulanması için zorlama yapılması amacıyla yaptırıma baÅŸvurulmuyor. Ancak on beÅŸ üyesi bulunan Güvenlik Konseyi’nin kararlarının uygulanması için yaptırıma baÅŸvurulabiliyor. Bu konseyin de beÅŸ daimi üyesi var ve onların kararları veto etme hakları olduÄŸu için onlardan herhangi birinin itiraz ettiÄŸi karar konseyden geçmiyor. 
 
BM Genel Kurulu 73. yıllık toplantısını yaparken dünya çeÅŸitli sıkıntılar yaşıyordu. Her ÅŸeyden önce Arap dünyasında dikta rejimlerine karşı baÅŸlatılan halk hareketlerinin kazanımlarının geri alınması amacıyla baÅŸlatılan fitne savaÅŸlarının neden olduÄŸu sıkıntılar, zorluklar devam ediyor. BM’nin toplantısı öncesinde Libya’da fitne savaşı iyice alevlendi ve can kayıpları ciddi ÅŸekilde arttı. Yemen’deki zorluklar gittikçe büyüyor. Açlık ve salgın hastalıklar yüzünden ölümler devam ediyor. Mısır’da darbeyle iÅŸbaşına gelen Sisi cuntasının idam cezalarına sürekli yenileri ekleniyor. 
 
Suriye’de her ne kadar Ä°dlib’de kan dökülmesinin önüne geçilmesi için bir uzlaÅŸma saÄŸlanmış olsa da ülkenin düzlüğe çıkmasını saÄŸlayacak bir ittifak henüz gerçekleÅŸtirilmiÅŸ deÄŸil. 
 
Filistin’de Gazze’ye uygulanan abluka devam ediyor. Ä°ÅŸin ilginç yanı ise siyonist iÅŸgal rejimiyle birlikte Gazze’ye abluka ve yaptırımlar uygulayan Mahmud Abbas’ın BM Genel Kurulu’na Filistin adına katılması. Filistinliler bu yüzden Abbas’a karşı gösteriler düzenledi ve Filistin halkına abluka uygulayan bir liderin Filistin halkını temsil edemeyeceÄŸini dile getirdiler. 
 
Myanmar’ın Arakan’daki Müslümanlara yönelik soykırım uygulamaları devam ediyor.
 
Mülteciler meselesi bütün dünyada ciddi bir sorun haline geldi. Mülteciler sorununa neden olan en önemli vakıalar ise iç savaÅŸlar, dikta rejimleri ve geri kalmışlık. Dünya ise bu sorunları yerinde çözmek, savaÅŸların önüne geçmek, dikta yönetimlerinin baskıcı politikalara son vermelerini saÄŸlamak ve fakirlik sorununu çözmek için politikalar geliÅŸtirmek yerine göç olayının önüne geçmeyi, bunun için yerine göre ÅŸiddete baÅŸvurmayı tercih ediyor. Filistinli altı milyona yakın mültecinin sorunlarıyla ilgilenmesi için kurulmuÅŸ olan UNRWA’ya ABD’nin yaptığı yardımlar da Trmup yönetimi tarafından tamamen kesildi. BM’nin ÅŸimdi bu teÅŸkilatın çalışmalarını yürütebilmesi için yeni kaynaklar bulma konusunda baÅŸarılı adımlar atıp atamayacağını bilmiyoruz. 
 
BM Genel Kurulu’nun 73. toplantısının açılışından sonra üye ülkelerin liderleri konuÅŸmalar yapmaya baÅŸladılar. ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın konuÅŸması kendi ülkesinde ciddi eleÅŸtirilere konu oldu. New York Times gazetesi Trump’ın konuÅŸmasının yalanlarla ve asılsız iddialarla dolu olduÄŸunu ileri sürdü. 
 
Trump kendi döneminde ABD’nin ekonomik alanda, IŞİD’e karşı savaÅŸta, Yemen Savaşı’yla ilgili sorunların aşılmasında, Ä°ran’ın nükleer teknolojiyi kullanmasına dair anlaÅŸmanın geçersiz hale getirilmesi konusunda önemli mesafeler katettiÄŸini ileri sürdü. Ancak New York Times, Trump’ın bu konulardaki iddialarının gerçekleri yansıtmadığını vurguladı. 
 
Bazı basın organları ise Trump’ın konuÅŸmasının dinleyenleri güldürdüğünü çünkü saçmalıklarla dolu olduÄŸunu dile getirdiler. 
 
BM Genel Kurulu aynı zamanda ülkelerin liderlerinin bir araya gelip görüşmeler yapmaları, yeni irtibatlar kurmaları için fırsat olarak deÄŸerlendiriliyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.