Sosyal Medya

Güncel

301 ittifakı

‘Cumhurbaşkanlığı’ için ortak adayda uzlaşamayan CHP, İYİ Parti, SP ile DP milletvekili seçimleri için ittifak yaptı. Parlamenter sistemi geri getirmeyi vaadeden muhalefet, Meclis’teki 600 sandalyeden en az 301’ini almak için yarışacak. İttifak sümülasyonlarına göre, ittifakla 80 vekil daha fazla çıkarma ihtimali bulunan partiler, aday listelerinde ‘ince ayar’la bu sayıyı artırabiliyor.



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ä°YÄ° Parti, Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti (DP) 24 Haziran milletvekili seçimleri için 4’lü ittifak yapma konusunda prensipte anlaÅŸtı. Bugün saat 15.00’te ittifak protokolünü imzalayacak muhalefetin ‘Millet Ä°ttifakı’ ya da ‘Demokrasi Ä°ttifakı’ adında uzlaÅŸması bekleniyor. Partilerin tam yetki ile görevlendirdiÄŸi heyetler, ilkeler çerçevesinde görüşürken, netleÅŸtirilen protokol dün liderlere sunuldu.

CumhurbaÅŸkanlığı için ortak adayda uzlaÅŸamayan mahalefet partileri, milletvekili seçimleri için AK Parti ve MHP’nin ‘Cumhur Ä°ttifakı’na karşı yarışacak. CHP, Ä°YÄ° Parti, SP ve DP seçim kampanyasını parlamenter sistemi yeniden getirme üzerine kuracak. Muhalefet, bu nedenle 600 milletvekilliÄŸinden en az 301’ini alarak TBMM’de çoÄŸunluÄŸu saÄŸlamayı hedefliyor. Ä°lk kez 24 Haziran seçimlerinde uygulancak ittifak modelinde seçmen ittifaktaki bir partiye oy verdiÄŸi zaman ittifaka da oy vermiÅŸ sayılacak. Birden fazla partiye oy verildiÄŸinde ise oy mühür basılan parti sayısına bölünecek. CHP lideri KılıçdaroÄŸlu, son seçim sonuçlarına göre yaptıkları simülasyonda ittifakla seçime girilmesi halinde 80 vekil daha fazla çıkardıklarını açıklamıştı.

Varyans AraÅŸtırma Åžirketi Sahibi Recep Sazkaya, ittifakın iki ÅŸekilde protokole baÄŸlanacağı deÄŸerlendirmesi yaptı. Protokolde Cumhur Ä°ttifakı’nda olduÄŸu gibi her partinin kendi oy oranında vekil çıkartması düzenlemesi yapılabileceÄŸini belirten Sazkaya, ortak liste ihtimalinin ise daha makul göründüğünü ifade etti.

Dört partinin tek çatı altında birleşmesi durumunda artık oylardaki kayıpları minimize edilmiş olacağını belirten Sazkaya, ortak bir listeyle seçime girilmesi halinde her partinin güçlü olduğu yerlerden ön sıralarda aday gösterilmesi gibi bir simülasyon yapılabileceğini söyledi. Bu noktada partilerin kendi aralarında bir anlaşmaya varmalarının gerektiğini belirten Sazkaya, gönüllü bir dağılım yapılması gerektiğini söyledi. İttifakla seçime girilmesiyle, partilerin ayrı ayrı alacakları oylardan daha fazla vekil çıkarabileceklerini belirtti.

CumhurbaÅŸkanlığı seçimiyle parlemento seçiminin birbirini etkileyeceÄŸini de vurgulayan Sazkaya,“CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde olası bir ikinci tur yaÅŸanırsa, ittifak partilerinin tek adayda birleÅŸmesi sonuca etki eder. Dört benzemez parti de biraraya geldiÄŸi için CHP adayının tüm partilerin seçebileceÄŸi bir isim olması gerekir. Cumhur ittifakı yüzde 50 civarında oy olarak Meclis çoÄŸunluÄŸu saÄŸlar. Ancak CumhurbaÅŸkanılğı seçiminde eÄŸer ilk turda seçilemezse yepyeni bir tabloyla karşı karşıya kanılacak. geniÅŸ kesimlerinden oy alabilecek birisini seçer diye tahmin ediyoruz” dedi.

Dörtlü ittifak ve ‘Cumhur Ä°ttifakı’nın çıkaracağı vekil sayısını HDP’nin oy oranı da belirleyecek. HDP baraj altında kalırsa, partinin güçlü olduÄŸu yerlerde aldığı oylar en yüksek oyu alan ittifaka daha çok yarayacak. HDP seçmenini ölçümlemenin çok kolay olmadığını da belirten Sazkaya, son zamanlara kadar belli oranda politikaya küsmüş bir görüntü çizdiklerini belirtti. Tabanının bir bölümünün “HDP’ye oy veririm” dediÄŸini ama diÄŸerlerinin sandığa gitmem tercihini ifade ettiÄŸini söyleyen Sazkaya “Muhtemeldir ki HDP sandığa gitmeyen seçmenini de mobilize edebilir. HDP için ne baraj altı ne üstü demek mümkün deÄŸil, ancak benim kiÅŸisel tahminim geçeceÄŸi yönünde” diye konuÅŸtu.

Ä°KÄ°NCÄ° TURDA DA SÃœRECEK

CHP, Ä°YÄ° Parti, SP ve DP ittifakının bugün ilan edilmesi bekleniyor. CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Özkoç, “Saat 15.00’ten sonra genel baÅŸkanların programlarına bakılarak belirlenen bir yerde ittifak duyurulacak. Bu ittifak yarın kendisini Türkiye kamuoyuna ifade etmiÅŸ olacak” dedi. Ä°ttifakın genel baÅŸkanlar vasıtasıyla açıklanacağını söyleyen Özkoç, “Ãœlkemize, milletimize hayırlı olsun” dedi.   HDP ile ittifak konusunda Özkoç, “Onlar kendi genel baÅŸkanlarıyla yola devam etme kararı aldılar. Bizim Türkiye Cumhuriyeti’nde de seçilen, millet iradesinin yansımış olan hiçbir iradeye karşı bir önyargımız yoktur” diye konuÅŸtu. Özkoç, seçimlerin ikinci turunda ise beraber hareket edeceklerini sözlerine ekledi.

kaynak: KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.