Sosyal Medya

Dünya

Ürdün sınırına yakın alanlar, yeni çatışma alanı olacak

İsrail’de çıkan “savaş onayı” sonrası gözler Suriye’de yaşanacak gelişmelere çevrildi. Sünni bloğun İran ile kozlarını Suriye’de paylaşmaya hazırlandığı belirtiliyor. İsrail’in de devreye girmesiyle birlikte Suriye’nin güneybatısında Ürdün sınırına yakın alanlar, yeni çatışma arenası olarak işaret ediliyor.



Suriye’de Amerika, Ä°ngiltere ve Fransa’nın Nisan ayındaki füzeli operasyonunun ardından “aktörler savaşı” olarak deÄŸerlendirilen yeni dönem ÅŸekilleniyor. Amerika’nın yeni DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo’nun OrtadoÄŸu’daki ilk durakları, yeni sürece iliÅŸkin önemli ipuçları veriyor. Pompeo’nun Suudi Arabistan, Ä°srail ve Ãœrdün ziyaretleri, Suriye sahasına yönelik planlamalarda Ä°ran’ın bölgedeki etkinliÄŸini kırmaya yönelik hamleyi daha da görünür hale getirmiÅŸ durumda. Ä°srail’in Ä°ran’ı hedef alan son çıkışları da bu planın bir parçası olarak deÄŸerlendiriliyor.
 
Ä°SRAÄ°L’DEN SAVAÅž ONAYI
 
Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netenyahu’nun Ä°ran nükleer programı hakkında 55 bin sayfa gizli belgeye ulaşıldığı açıklamasına ABD BaÅŸkanı Donald Trump da destek verdi. Ä°srail ziyaretinde Netenyahu’ya “Kalbimizde özel yeriniz var” diyen Pompeo ise Ä°ran’ın dünyadaki terörün en büyük sponsoru olduÄŸunu belirterek “Ä°ran’la yapılan nükleer anlaÅŸmayı gelecek ay rafa kaldıracağız” dedi. Ä°srail hükümeti de parlamentodan savaÅŸ onayı aldı. Ä°srail’in, önümüzdeki süreçte Suriye sahasında daha da görünür olacağı belirtiliyor.
 
GÖZLER 12 MAYIS’TA
 
Ä°ran’la yapılan nükleer anlaÅŸmanın süresi 12 Mayıs’ta dolacak. Bu geliÅŸmelerin ardından gözler, bu tarihte Trump’ın yapacağı açıklamaya çevrildi. Aynı gün Irak’ta da seçimler yapılacak. 12 Mayıs’ta Ä°ran ile sözleÅŸmenin uzatılacağına dair herhangi bir emare yok. SözleÅŸme rafa kaldırılırsa, Ä°ran bu tarihten itibaren ekonomik yaptırımlarla sıkıştırılmaya ve Irak-Suriye sahasındaki etkinliÄŸi kırılmaya çalışılacak. Bu doÄŸrultuda Suriye’de kurulmak istenen Arap ordusuyla bölgede Sünni-Åžii çatışmasının fitilinin ateÅŸlenmek istendiÄŸi yorumları da artmış durumda.
 
ÃœRDÃœN SINIRINA KAYACAK
 
Yine Ä°srail’in son çıkışlarıyla birlikte Suriye’de savaşın güneybatı istikametinde Ãœrdün sınırına kayması bekleniyor. Suriye savaşında Golan Tepeleri’ni saÄŸlama almak ve güvenliÄŸini saÄŸlamak isteyen Ä°srail ara ara varlık gösterse de görünürlüğünü daha da arttırması büyük olasılık. Son dönemdeki geliÅŸmelere bakıldığında, Suriye sahası, Ä°ran ile Arap gücü destekli Ä°srail savaşına hazırlanıyor. Suriye’deki kazanımlarını saÄŸlamlaÅŸtıran Rusya’dan ise tüm bu geliÅŸmeler karşısında nasıl bir tutum sergileyeceÄŸine dair herhangi bir mesaj gelmiÅŸ deÄŸil.
 
Türkiye siyasi çözüm istiyor
 
Afrin operasyonu ve Astana ittifakından rahatsız olan ABD öncülüğündeki batılı güçlerin, Suriye sahasındaki son geliÅŸmeler karşısında Türkiye’yi, Ä°ran’a karşı tarafını seçmeye zorlayabileceÄŸi belirtiliyor. Bununla beraber sahada ciddi bir askeri gücü elinde bulunduran Türkiye, bölgedeki varlığını saÄŸlamlaÅŸtırmış durumda. Yine Tel Rıfat’ta kalan terörist unsurlara karşı operasyon baÅŸlatılması için gerekli ÅŸartların oluÅŸması bekleniyor. Türkiye, Suriye sahasında mezhepler üzerinden çıkarılması olası yeni çatışmalaraimkan vermemek üzere diplomasi yürütüyor.
 
Avrupa imajını onarma peşinde
 
Amerika-Arap gücü ve Ä°srail ekseninde bu geliÅŸmeler yaÅŸanırken; bölgede 1830’lu yıllardan bu yana sürdürdüğü hakimiyeti kaybetme telaşına düşen Ä°ngiltere, Fransa ve Almanya da Suriye sahasında yeni dönem kaybolan hakimiyet alanlarını yeniden tesis çabasına giriÅŸecek. Fransa ÅŸimdilik PKK/PYD’nin bulunduÄŸu Münbiç’te askeri varlığını saÄŸlamlaÅŸtırsa da yeni hamleler için fırsat kolluyor. Ä°ngiltere de Amerika Savunma Bakanı Mattis’in iÅŸaret ettiÄŸi “derinlikli savaÅŸ güzergahı” El Tanf’daki üssünde varlığını koruyor.
 
ABD’den yeni DEAÅž bahanesi
 
Suriye savaşına dahil olmasından bu yana DEAÅž bahanesiyle PKK’ya toprak kazandıran ABD, “operasyon”lara tekrar baÅŸladı. ABD DışiÅŸleri, Suriye PKK’sı PYD ile beraber DEAÅž’ın elinde kalan son bölgelere operasyon baÅŸlatıldığını bildirdi. Bakanlık sözcüsü Heather Nauert, “DEAÅž’ın Suriye’de toprak kontrol etmesinin ve halkı terörize etmesinin sonuna geliyoruz.” ifadesini kullandı. Nauert’in, kendi sınırlarını Fırat Kalkanı ile temizlemiÅŸ olmasına raÄŸmen Türkiye’yi de sınırları temizlenecek ülkeler arasında sayması ÅŸaÅŸkınlık yarattı.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.