Sosyal Medya

Güncel

Suriyeli mültecilerin milletvekili adayı: Türkmen Meclisi eski Başkanı Semir Hafez

24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak olan 50 bin Türk vatandaşı Suriyeli mülteci, seslerini duyuracak ve Türkiye'deki sorunlarının çözümünde adımlar atacak bir ismi TBMM'ye göndermek istedi. Bu sebeple Türkmen isim Semir Hafez, Ak Parti'den adaylık için harekete geçti.



İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 3 milyon sığınmacıdan beyaz yakalı olarak bilinen çeşitli mesleklere sahip 50 binine Türk vatandaşlığı verildi. Türk vatandaşı olanlar 3.5 milyon Suriyeli adına 24 Haziran'da oy kullanabilecek.

Karar'dan Hilal Öztürk'ün haberine göre Türk vatandaÅŸlığına geçen 50 bin Suriyeli, 24 Haziran seçimlerinde TBMM'de kendilerini temsil edecek bir Suriye uyruklu bir milletvekili adayı çıkarmak için harekete geçti. Türk vatandaşı Suriyelilerin adayı Suriye Türkmen Meclisi eski BaÅŸkanı Semir Hafez.

İMZA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Türkiye'de bulunan Türkmen ve Arap Suriyeli gruplar, Yayladağı, Antakya ve Osmaniye'den imza kampanyası düzenledi. Şimdiye kadar 5 bin imzanın toplanarak Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiği, kısa sürede bu sayının 25 bine ulaşacağı belirtiliyor.

Halen Uluslararası Arap Akademisyenler DerneÄŸi BaÅŸkanı olan Semir Hafez, Türkiye'de 80 milyon insandan bahsederken bu sayının artık 83.5 milyon olduÄŸunu söyledi. Hafez “Suriyeli 3.5 milyon sığınmacının sıkıntıları çok. Ä°ster ikamet ister saÄŸlıkta ve eÄŸitimde bir çok sorun yaşıyorlar ve temsilcileri yok. Seçmen olarak sayıları 50 bin ve bu az bir rakam olabilir ancak, 3.5 milyon insanın temsil edilmesinden söz ediyoruz” dedi. Suriyeliler'in kendisinin aday olması konusunda yoÄŸun baskı yaptığını belirten Hafez, “Hem Türkiye'yi hem Suriye'yi ve Suriyeliler'i tanıyan biri Mecliste olsun istiyorlar. Bu nedenle benim temsilcileri olmamı istediler. Benim veya bir baÅŸkasının olması önemli deÄŸil ama bu insanların diÄŸer azınlıklar gibi bir kontenjana ihtiyaçları var. Yakında 120 bin belki 130 bin kiÅŸiye vatandaÅŸlık verilecek. Bu sayı daha da artatabilir” dedi.

Suriyeliler'in çok fazla sorunu olduğunu ama dertlerini anlatmakta ve çözmekte zorluk yaşadıklarını belirten Hafez, şunları söyledi:

“VatandaÅŸlık konusu var, saÄŸlık eÄŸitim konuları var. Günde 25-30 telefon alıyorum. Bu insanların dertlerini anlatacak kimseleri yok. Hatta bu insanlar için sadece bir milletvekili deÄŸil bakanlık kurulması da gerekiyor. Dönüş için açılan yerler genellikle kırsal bölgeler. SavaÅŸtan önce kırsalda yaÅŸayan insanlar bu bölgelere gidebilir. Ancak Türkiye'yle gelenlerin 2.5 milyonu ÅŸehirli. Bu insanların dönüşü zor görünüyor. Kalanların mutlaka temsil edilmesi gerekiyor.”

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.