Sosyal Medya

Güncel

Abdülkadir Selvi: Ankara Abdullah Gül'e kilitlendi

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Abdullah Gül'ün adaylık dedikodularını köşesine taşıdı.



Abdullah Gül’ün CumhurbaÅŸkanı adayı olup olmayacağı bugün Saadet Partisi Genel BaÅŸkanı Temel KaramollaoÄŸlu ile yapacağı görüşmede büyük ölçüde netleÅŸecek.

Kritik saatlerin içine girdik. Ä°bre Gül’ün adaylığı yönünde.

Åžimdiye kadar tereddütlü tutumu nedeniyle eleÅŸtiri konusu olan 11.CumhurbaÅŸkanı Gül’ün bu kez kararlı olduÄŸu söyleniyor. Ama Gül, ittifakın ortak adayı olma konusundaki ÅŸartından vazgeçmiÅŸ deÄŸil. Erken seçim kararının alınmasıyla birlikte muhalefet AK Parti-MHP ittifakının kurgusunu bozmak için ilk hamleyi Ä°YÄ° Parti konusunda yaptı. Bu hamle muhalefete moral kazandırdı. Sırada Abdullah Gül’ü ortak aday olarak çıkarmak var. Burada Meral AkÅŸener’in adaylıkta kararlı tutumu ve HDP içindeki bir grubun Selahattin DemirtaÅŸ ısrarı bu kurguyu bozuyor. 


AKÅžENER KARARLI 
KaramollaoÄŸlu, dünkü görüşmede AkÅŸener’e, “Gül’ün etrafında birleÅŸirsek seçimi kazanırız” teklifini götürüyor. Gül’ün ortak adaylığında alabileceÄŸi oy oranlarına dair bir kaç anket sonucunu paylaşınca AkÅŸener, “O zaman sizin adayınız olarak girsin gerçekten bu oranları alıyorsa ikinci tura kalır, ikinci turda açıkça destekleriz onu” diye karşılık veriyor. 

Meral hanım daha önce açıkladığı gibi CumhurbaÅŸkanı adaylığında kararlı olduÄŸunu ifade ediyor. Bunun üzerine milletvekili seçiminde ittifak için ortak bir çalışma grubu oluÅŸturulması kararı alınıyor. 

Ä°YÄ° Parti, AkÅŸener’in CumhurbaÅŸkanı adayı olması konusunda ısrarlı, milletvekili seçiminde Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile ittifak yapılmasında ise istekli. Bugün Gül’le bir araya gelecek olan KaramollaoÄŸlu’nun yeniden AkÅŸener’le görüşecek olması ise kapının tamamen kapatılmadığı yönünde yorumlandı.


KILIÇDAROÄžLU NETLEÅžTÄ°RECEK 
CHP’den 15 milletvekili gönderilerek seçimlere girmesi saÄŸlanan Ä°YÄ° Parti’nin, bu jeste karşılık AkÅŸener’in adaylığını yeniden gözden geçirmesi bekleniyor. CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu dün PM’den yetki aldı bugün de Meral AkÅŸener ile görüşecek. Bu görüşmenin Temel KaramollaoÄŸlu ile Abdullah Gül görüşmesinden hemen sonra yapılacak olması önemli. 

Kritik 24 saatin içine girdik. Ä°YÄ° Parti’ye seçimlere katılma yolunu açan KılıçdaroÄŸlu, bu görüşmede ortak aday olup olmayacağını netleÅŸtirecek. Ortak aday konusu baÅŸta olmak üzere birçok nokta hafta sonuna kadar netleÅŸecek.

Muhalefet bir yandan ortak aday konusundaki arayışlarını sürdürüyor, ama diğer yandan kendi adayını çıkarmak için hazırlıklarını yapıyorlar. Ortak aday olmaz, iki-üç partinin bir araya gelip çatı adayı çıkarması yoluna gidilmeyecek. Her parti kendi adayı ile yarışa katılacak.


DAVUTOĞLU-GÜL GÖRÜŞMESİ
Eski BaÅŸbakanlardan Ahmet DavutoÄŸlu’nun Abdullah Gül ile görüşmesi ise AK Parti kulislerini dalgalandırdı. Görüşme talebinin Gül’den geldiÄŸi söyleniyor. Gül’ün, görüşmede CumhurbaÅŸkanı adaylığına yakın bir profil çizdiÄŸi ifade ediliyor. Hatta daha öncekilere göre daha kararlı olduÄŸu dikkati çekiyor. DavutoÄŸlu, 30 Ocak günü AK Parti grubuna CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’la birlikte geldiÄŸi için, bu görüşme ÅŸaÅŸkınlık meydana getirdi.

Seçim kararının alınmasıyla birlikte siyasette hiçbir ÅŸeye ÅŸaşırmamak gerekiyor. Çünkü her CumhurbaÅŸkanlığı seçimi öncesinde siyaset yeniden dizayn edilmeye çalışılıyor. Bu seçimin kurgusu ise farklı. 

ErdoÄŸan, “Åžu anda çok garip bir senaryo ortada piyasada” diye buna iÅŸaret etti. CumhurbaÅŸkanı’na göre, “Tek gayesi Recep Tayyip ErdoÄŸan düşmanlığı olan ittifaklar kuruluyor” En büyük motivasyon kaynağı ErdoÄŸan’ı tasfiye etmek olan ittifakın bir yol haritası var. Bu çalışmalar bir süredir Ä°stanbul’da 3 masa halinde yürütülüyordu. “Sıfır Baraj Ä°ttifakı” da yine orada oluÅŸturulmuÅŸtu. 

Bunun birinci adımı Ä°YÄ° Parti’nin seçimlere girmesini saÄŸlamaktı. Bu baÅŸarıldı. Ä°kinci sırada Abdullah Gül’ün muhalefetin ortak adayı olarak çıkarılması geliyor. 

Üçüncü sırada ise Gül’ün, manifesto gibi bir açıklama ile ortaya çıkması planlanıyor. Parlamenter sisteme dönüşü vaat edecek olan Gül’ün, ekonomi yönetimi ağırlıklı olmak üzere alternatif Bakanlar Kurulu ve yeni Anayasa taslağı ile çıkması bekleniyor. 

YAZININ TAMAMI İÇİN HÜRRİYET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.