Güncel
Yüksek kur ve enerji fiyatları yüzünden yüksek enflasyon kaçınılmaz!
Follow @dusuncemektebi2
Yüksek enflasyonun en temel nedenlerinden birini yine yüksek enerji fiyatları oluşturuyor. 75 dolara çıkan petrol fiyatları ve 4.0 liranın altına düşmeyen dolar kuru başta enerji maliyeti olmak üzere enflasyondaki düşüş beklentisini azaltıyor
Türkiye’nin hızla artan enerji talebiyle birlikte, fiyatla da oransal sürekli deÄŸiÅŸim gösteriyor. BaÅŸta petrol ve doÄŸal gaz olmak üzere, enerji ithalatına bağımlı olan Türkiye’de hâlihazırda toplam enerji talebinin ancak yaklaşık yüzde 25’i yerli kaynaklardan karşılanıyor. Öte yandan ÅŸu sıralar artan petrol fiyatları ve kur, Türkiye’nin enflasyonunu hem doÄŸrudan hem de dolaylı olarak etkiliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mart Ayı Fiyat GeliÅŸmeleri Raporuna göre, enerji enflasyonundaki artışta büyük ölçüde baz etkilerinin öne çıktığı belirtildi. Enerji fiyatları Mart ayında yüzde 0.32 oranında arttı. Bu dönemde uluslararası petrol fiyatlarının ve Türk lirasının yakın dönemdeki seyrine baÄŸlı olarak akaryakıt fiyatları yüzde 0.53 oranında artış kaydetti. Enerji grubu yıllık enflasyonu temelde baz etkisiyle 1.37 puan yükselerek yüzde 8.29’a ulaÅŸtı. Bu baÄŸlamda dün 75 dolar seviyelerinin üzerine çıkan petrol fiyatları ve 4 lira üzerinde seyretmeye devam eden dolar kuru ülke enflasyonunu da enerji ithalatı baÄŸlamında olumsuz olarak etkiliyor. Her ne kadar petroldeki bu artış ile ilgili uzmanlar küresel petrol arzının azaldığını ifade etse de, piyasalar buna direkt olarak karşılık veriyor. Petrol ve kur ikilisinin birlikte artış kaydetmesi direkt olarak depolara yansıyor. Bu yükseliÅŸte dolaylı olarak baÅŸta gıda olmak üzere özellikle karayolu ile taşınan birçok ürüne zam olarak yansıyor. Çünkü diÄŸer tarafta artan maliyetler, bunun taşımacılığına direkt olarak yansıyınca rafların etiketleri de yeni ürünlerle birlikte deÄŸiÅŸiyor. Petrol fiyatları aynı zamanda doÄŸalgaz ile de iliÅŸki halinde. Ä°ki madde arasında özellikle petrolün fiyatı arttığında doÄŸalgaz fiyatı da buna endeksleniyor. Birde bunun elektrik boyutu var. Son bir yılda verilere göre, elektrik üretiminin yüzde 36’sını doÄŸalgaz ile ürettik. Yani artan petrol fiyatına göre endekslenen doÄŸalgazda, elektrik fiyatlarına doÄŸrudan etki edebiliyor. Tüm bu baÄŸlamda en baÅŸa dönecek olursak, yüksek kur ve artan petrol fiyatları enflasyonu doÄŸrudan etkiliyor. Böylece düşük enflasyon enerjideki yüksek ithalat, yüksek dolar, yüksek petrol ile birlikte hayal oluyor.
PARASAL SIKIÅžTIRMA YAPABÄ°LÄ°RÄ°Z
Merkez Bankası BaÅŸkanı Murat Çetinkaya, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduÄŸu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları üzerinde risk oluÅŸturduÄŸunu vurguladı. Çetinkaya, emtia ve petrol fiyatlarının yukarı yönlü bir eÄŸilim izlediÄŸini kaydetti. Çetinkaya, küresel toparlanmayla birlikte risklerin sürdüğüne iÅŸaret ederek, “küresel ticarette korumacılık eÄŸilimi”, “geliÅŸmiÅŸ ülke para politikalarındaki normalleÅŸme”, “jeopolitik riskler” ve “emtia fiyatlarındaki yükseliÅŸi” söz konusu riskler altında sıraladı. Çetinkaya, para politikasının öngörülebilirliÄŸinin önemli derecede iyileÅŸtiÄŸini belirterek, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: “Son açıklanan veriler, ekonomik aktivitenin gücünü koruduÄŸunu göstermektedir. Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduÄŸu yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları üzerinde risk oluÅŸturmaktadır. Son dönemdeki geliÅŸmeler, enflasyon görünümüne etkileri açısından yakından takip edilmektedir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diÄŸer faktörler yakından izlenecek ve ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaÅŸtırma yapılabilecektir.”
Henüz yorum yapılmamış.