Sosyal Medya

Güncel

SONAR Genel Müdürü Hakan Bayrakçı: Anket sonuçları sağlıksız

SONAR Genel Müdürü Hakan Bayrakçı’dan Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken anketlerle ilgili ilginç bir yorum geldi. Bayrakçı, “Anketlerden sağlıklı cevap almak imkânsız. Çünkü cevap veren kişilerin yüzde 15’i endişeden yanlış bilgi beyan ediyor.” dedi



24 Haziran’da yapılacak erken seçimin nabzını kamoyu araÅŸtırmacılarıyla tutmaya devam ediyoruz. Ä°YÄ° Parti’nin Meclis’te grup kurması nasıl bir etki yaratır? Seçimin kazananı kim olur? CHP kimi aday göstermeli? Parlamento seçimlerinde nasıl bir tablo ortaya çıkabilir? Dizinin son röportajında, aklımızdaki tüm soruları SONAR AraÅŸtırma Åžirketi BaÅŸkanı Hakan Bayrakçı’ya sordum... 
 
‘CHP KEDÄ° OLALI BÄ°R FARE TUTTU’
 
- Dün Ä°YÄ° Parti resmen Meclis’e girdi. CHP’den 15 milletvekilinin Ä°YÄ° Parti’ye geçmesiyle grup kurdular. Bu durum 24 Haziran’daki seçimleri nasıl etkiler?
 
Cumhur ittifakı bunu hiç hoÅŸ karşılamadı. Çok kızdılar, “Ahlak dışı’’ dediler. Ama ben hiç o kanaatte deÄŸilim. Bilakis gayet etik. Ä°ktidarın ÅŸu ana kadarki ufak tefek bütün kurnazca hareketlerine karşı CHP ilk defa kedi olalı bir fare tuttu. Ä°yi bir planla hareket ettiler. CHP iyi ÅŸeyler yapsa ve kaybetse ona razıyız. Ama zaten çoÄŸunlukla kötü ÅŸeyler yapıyor, o yüzden kaybediyor. Biz onu eleÅŸtiriyoruz.
 
- Bu hareket tabanda nasıl yankılanmıştır? CHP tabanında Ä°YÄ° Parti’ye bir sempati var mı?
 
Tabii var. Zaten Ä°YÄ° Parti’nin seçmen ağırlığı CHP seçmeninden oluÅŸuyor. Sol ile hiç alakası olmamış insanlar ÅŸu anda CHP’ye oy veriyorlar. Ä°YÄ° Parti en yüksek oyunu CHP’den alacak.
 
- Oranları nasıl görüyorsunuz? Ä°YÄ° Parti’nin oyunun ne kadarı CHP’den, ne kadarı diÄŸer partilerden gelir?
 
Anketlerden saÄŸlıklı cevap almak imkânsız çünkü cevap veren kiÅŸilerin yüzde 15’i korktuÄŸu için yanlış bilgi beyan ediyor. OHAL’den dolayı insanlar iÅŸten atılma korkusu yaşıyor.
 
‘Ä°YÄ° PARTÄ°’NÄ°N OY ÇALMASININ CHP İÇİN MAHSURU YOK’
 
- Dünkü röportajda konuÅŸtuÄŸumuz Faruk Acar, “15 vekil hamlesi Ä°YÄ° Parti ve AK Parti’ye yarar ama CHP için handikaplı. Oyları düşecek” dedi. Katılır mısınız?
 
Hayır, katılmam. İYİ Parti gücünde bir partinin siyasi yaşama girmesi CHP için önemliydi ve lazımdı.
 
- Neden?

AK Parti iktidarının gitmesini isteyenler bakımından önemliydi. Ä°YÄ° Parti’nin CHP’den çok oy almasının CHP için bir mahsuru yok. Yeter ki Ä°YÄ° Parti bu planlamanın içinde yeni bir güç ve barajı geçen yeni bir parti olarak ortaya çıksın. Çünkü muhalefetteki MHP iktidar blokuna gitti. HDP ile iÅŸbirliÄŸi yapamıyorlar çünkü kötü sonuç verir. O fonksiyonu görecek Ä°YÄ° Parti Meclis’e girmeliydi ve girdi. Dolayısıyla Ä°YÄ° Parti’nin Meclis’te yer alması için CHP her ÅŸeyi yapabilirdi. Ä°YÄ° Parti’yi biraz da kendi çocuÄŸu gibi görüyor. Ayrıca CHP, bu tür bir partinin mevcudiyetiyle gerek baÅŸkanlık seçiminde gerek parlamento seçiminde bir sonuç alınabileceÄŸini de biliyor.

- CHP kimi aday göstermeli sizce?

CHP’li olacak ama kökeni merkez saÄŸdan gelecek. GençliÄŸinde de biraz ülkücük-milliyetçilik olması lazım. Çok iyi de ekonomi bilmesi gerekiyor.

- Ä°lhan Kesici’yi mi iÅŸaret ediyorsunuz?

Evet, daha uygun baÅŸka biri yok ki... Herkesten oy alacak olan o. Kesici 3 dönemdir CHP Milletvekili. Bir insan daha ne kadar CHP’li olabilir? Aynı zamanda merkez saÄŸ kökenli; Anavatan’dan belediye baÅŸkan adayı ve milletvekiliydi. Aynı zamanda Demirel Ailesi’nin damadı. Ekonomiyi de çok iyi biliyor. Son düzlükte seçimi alabilecek kiÅŸiyi tarif ediyorum. Bu tipte bir CHP adayı olmaması halinde Tayyip ErdoÄŸan seçimi ilk turda kazanabilir. Ä°kinci tura kalmaz. Bu arada Muharrem Ä°nce’nin de altını çizmeden geçemeyeceÄŸim.

- SaÄŸ seçmen Muharrem Ä°nce’ye oy verir mi?

Ä°ÅŸte tek sorun o. Yoksa Ä°nce hem CHP’li hem de iyi konuÅŸuyor. Ama seçim ikinci tura kalırsa maalesef saÄŸ seçmenden oy alamaz. Sıfır da olmaz ama Kesici gibi oy alamaz. Kesici olmazsa, Ä°nce aday olmalı.

- Peki, KılıçdaroÄŸlu’nun adaylık ihtimali bitti mi, yoksa o da iyi bir seçenek mi?

Tabii ki iyi bir aday olurdu. Ama Türkiye’de bazı ÅŸeyler saplantıdır. Ãœlke henüz bir Alevi CumhurbaÅŸkanı’na hazır deÄŸildir. Bu ÅŸartlar altında Kemal Bey alacağı en iyi oyu alamaz. 

‘SEÇMEN MECLÄ°S’TE DENGE GÖZETEBÄ°LÄ°R’

- CumhurbaÅŸkanlığı seçiminde partilerin aldığı oy oranı ile Meclis’teki sandalye dağılımı arasında bir fark olma ihtimali var mı?

Olabilir. Bu iki oyu çeÅŸitli psikolojilerle kullanacaklar. Mesela Tayyip ErdoÄŸan’ı çok beÄŸenen kiÅŸi gidip ona oy verir. Ama “Muhalefet ‘Tek adama doÄŸru gidiyor’ diyor, baÅŸkasına da oy vereyim de dengelensin’’ diye düşünüp dengelerini deÄŸiÅŸtirebilirler.

‘HDP’NÄ°N ADAYI DEMÄ°RTAÅž OLMALI’

- Kürt oyları nasıl ÅŸekillenir?  “HDP Selahattin DemirtaÅŸ’ı mı aday göstersin, yoksa dışarıda olan birini mi?’’ tartışması var...

Bir siyasi parti en yüksek oyu alabileceÄŸi adayla seçime gitmeli. HDP için o kiÅŸi DemirtaÅŸ’tır. Çünkü söylemi bu ülkede tuttu, beÄŸenildi. MHP’liler bile onu izledi.

- Peki, tutuklu olması dezavantaj değil mi?

Hayır, aksine avantaj. Ortada maÄŸduriyet var. Yüzde 12 alacakken, yüzde 15 alabilir. Meral AkÅŸener veya CHP’nin benim tarif ettiÄŸim tipte göstereceÄŸi bir aday finale kalabilir. Onlardan biri kalırsa, o zaman seçim kafa kafaya hale gelir. Tayyip ErdoÄŸan her halükârda 46-47’nin altında kalmaz. 

‘ABDULLAH GÃœL ÖZEL BÄ°R OLAY, SEÇMENÄ° ÇEKER AMA CHP SEÇMENÄ°NÄ°N BÄ°R BÖLÃœMÃœNÃœN GÖZÃœ LAÄ°K BÄ°R ADAY ARAR’

- Dün CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu ile görüştü. Siz muhalefetin ilk turda ortak bir adayda birleşmesinin mi, yoksa farklı adaylar göstererek çıkmasının mı daha avantajlı olduğunu düşünüyorsunuz?

Farklı adaylar göstermeliler. Kendine ait bir fikir merkezi olduÄŸunu gören ama olmayınca da AK Parti’ye yuvarlayarak oy veren insanlar var. Farklı adaylar olursa onlar asıl partilerine gidebilirler. ÖrneÄŸin Saadet Partisi’nin yüzde 4-5’lik bir seçmeni var. AKP, 2009 seçimlerinde yüzde 38’e düştüğünde, 5 puanı Saadet almıştı.

 Ama kimi kamuoyu araÅŸtırmacıları, “EÄŸer muhalefet ilk turda birleÅŸmezse cumhur ittifakı seçimi alır ve senaryo biter’’ diyor. Buna ne diyorsunuz?

Katılmıyorum.

- Bu, muhalefet açısından risk değil mi?

Evet, risk. Ama çok adaylı girdiği zaman cumhur ittifakının alacağı oyu azaltıyor. Saadet Partisi gibi bir parti, bu bahsettiğim modelle kendi seçmenini çekebilir.

- Abdullah Gül aday olursa ne olur?

Abdullah Gül özel bir olay, o tabii ki seçmeni çeker. Ama onu hangi parti aday gösterecek?

- 100 bin imza ile bağımsız olarak aday olursa nasıl bir senaryo ortaya çıkar?

Abdullah Gül tabii ki önemli bir faktör olur. Ama CHP seçmeninin en az yüzde 30’unun gözleri laik bir aday arar. Esasen CHP de bunu yapamaz. CHP, Abdullah Gül’ü destekleyen bir açıklamanın altına giremez. Çünkü CHP 90 yıldır en büyük mücadeleyi laiklik ile ilgili konularda verdi. Bağımsız, özgür düşünen Türk kadınının ve laik düşüncenin daima merkezi oldu. Hal böyle olunca tutup da siyasal Ä°slam’dan gelen birinin aday gösterilmesini CHP’nin hiçbir üyesi affetmez.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.