Sosyal Medya

Güncel

Abdülkadir Selvi: Abdullah Gül aday olacak mı?

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olup olmayacağı tartışmasını köşesinde değerlendirdi.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın, ”YaÅŸananlar rezalet” dediÄŸi tartışmaları kast ediyorum. Meclis’teki havaya bakınca seçim kampanyasının zor geçeceÄŸi anlaşılıyor.

Genel kurulda tartışmalar devam ederken kulislerde ise CumhurbaÅŸkanlığı seçimi konuÅŸuluyordu. Ä°ktidar ve muhalefet milletvekilleri, Abdullah Gül’ün adaylığını tartışıyordu. Abdullah Gül diyenler de vardı, Meral AkÅŸener Ã§Ä±kar diyen de. Görünen o ki CumhurbaÅŸkanı adayları netleÅŸene kadar siyasetin tansiyonu düşmeyecek.

Bu arada muhalefet cephesinde CumhurbaÅŸkanlığı adayını belirleme konusunda sıcak geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. Mekik diplomasisini Saadet Partisi Genel BaÅŸkanı Temel KaramollaoÄŸlu yürütüyor. SP lideri hafta sonuna kadar bu iÅŸin netleÅŸeceÄŸini söyledi. KaramollaoÄŸlu’nun iki görüşmesi önemliydi. Biri dün CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu ile bir araya geldi. Ä°ki lider heyetler halinde görüştüler ama asıl önemli görüşmeyi son bölümde baÅŸ baÅŸa gerçekleÅŸtirdiler. Asıl kritik görüşme ise bugün gerçekleÅŸecek. Temel KaramollaoÄŸlu, 10.30’da Meral AkÅŸener ile bir araya gelecek. Meral AkÅŸener Ã§ok önceden CumhurbaÅŸkanı adaylığını ilan ettiÄŸi için onun tavrı önemli. Bu nedenle KaramollaoÄŸluAkÅŸener görüşmesi sondan bir önceki görüşme olarak nitelendirilebilir.

Temel Bey, bu görüşmelerden sonra çarÅŸamba günü de Abdullah Gül ile bir araya gelip nihai bir deÄŸerlendirme yapacak. Siyasette saatler bitmez ama kritik son 48 saate girdiÄŸimizi söyleyebilirim.

 

KRİTİK İKİ GÖRÜŞME

Temel KaramollaoÄŸlu’nun CHP’ye Abdullah Gül’ün ortak aday olarak çıkarılması teklifiyle geldiÄŸi sır deÄŸil. Abdullah Bey’in CHP’nin tavrını çok önemsediÄŸi söyleniyor. EÄŸer CHP evet derse, Abdullah Gül açısından önemli bir avantaj saÄŸlanmış olacak. CHP, CumhurbaÅŸkanı adaylığı konusunda esnek bir model izliyor. EÄŸer KaramollaoÄŸluAkÅŸener görüşmesinde uzlaÅŸma saÄŸlanır, Meral Hanım adaylıktan feragat ederse yeni bir durum ortaya çıkacak. Ancak AkÅŸener daha önce ilan ettiÄŸi ÅŸekilde CumhurbaÅŸkanı adaylığından geri adım atmazsa farklı bir tablo ortaya çıkacak.

Abdullah Gül’ün ise bir partinin deÄŸil de ‘muhalefetin ortak adayı olduÄŸu takdirde’ CumhurbaÅŸkanı adayı olup, ErdoÄŸan’ın karşısına çıkacağı söyleniyor. Yok eÄŸer bu ittifak saÄŸlanamazsa Gül’ün aday olması beklenmiyor. O nedenle kritik günlerin içindeyiz. Ortak aday çıkarmaya çalışan muhalefette tek isim Abdullah Gül deÄŸil. Temaslar en az iki isim üzerinde yürütülüyor.

CHP kulislerinden edindiğim izlenime göre ortak aday çıkarılmasına sıcak bakılıyor ama çatı aday çıkarılması gündemlerinde değil. Sıfır baraj modeli ise kulağa hoş gelen ancak uygulanmasında zorluklar ortaya çıkan bir model olarak gözüküyor. Ortak aday olmadığı takdirde CHP, kendi adayını çıkaracak. Zaten 48 saat içinde ortak aday konusunda bir sonuç alınamazsa, her partinin kendi adayını çıkardığı, çok adaylı bir seçime gidilecek.

LOBÄ°LER DEVREDE

Yazının devamı için

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.