Güncel
Nebi Memiş: Aslında bu hamle iki parti arasında uzun süren bir pazarlığın sonucu
Follow @dusuncemektebi2
Türkiye Gazetesi yazarı Nebi Memiş, 15 Milletvekilinin CHP'den istifa ederek İYİ Parti'ye geçmesini köşesinde değerlendirdi.
CHP’den 15 milletvekili istifa ettirilerek, Ä°yi Parti’ye (Ä°P) geçtikleri duyuruldu. Ä°stifaları ve Ä°P’e üyelik sürecinin duyurulmasını ve gerekçelendirilmesini “millî iradeye tam uygun olarak”! milletvekillerinin kendileri yapmadı. Ama en azından açıklamanın yapıldığı basın duyurusunda görüntüleri vardı.
Açıklamayı onlar adına vekaleten CHP Sözcüsü Bülent Tezcan ile Grup Başkanvekili Engin Altay yaptı.
Ne olup bittiğini anlamaya çalışanlar, sadece TV ekranlarında istifası istenen milletvekillerinin sıraya dizilmiş, morallerinin pek iyi olmadığı hâllerini gördü.
Ä°P’e geçen milletvekillerinin kimlerden oluÅŸacağı kararının, bizzat CHP Genel BaÅŸkanı tarafından alındığı açıklandı.
İstifa eden milletvekillerinin nasıl belirlendiği, hangi özelliklerine bakılarak bu milletvekillerinin istifa ettirildiği ise açıklanmadı.
Bunun “millî iradeye uygunluÄŸu” tartışması bu meselenin baÅŸka bir yönünü oluÅŸturuyor.
Ä°stifaların CHP’yi aÅŸan bir tarafının olup olmadığı ise kısa sürede ortaya çıkar. Seçim sürecinde bu konunun gündemin en ön sırasında olacağı düşünüldüğünde bu mesele tüm yönleriyle açıklığa kavuÅŸur.
***
Bu kararın CHP ve İP arasında basına duyurulmadan yapılan gizli bir görüşme ile alındığı sonradan ortaya çıktı.
Böyle bir kararın alınma gerekçesi, “Ä°P’in seçimlere katılmasının önün açılması” olarak açıklansa da, bu gerekçe tam olup biteni izah etmiyor.
Çünkü, apar topar bu istifalar duyurulduÄŸunda Ä°P’in seçimlere katılamayacağına yönelik YSK bir karar vermemiÅŸti.
Yine 15 milletvekilinin Ä°P’e geçmek için istifalarının duyurulmasının öncesinde, Ä°P sözcüsü Aytun Çıray, “Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nın YSK’ya 20 Haziran günü saat 17.00’de sunduÄŸu seçime katılma yeterliliÄŸine sahip partiler listesine Ä°yi Parti’nin de eklenmiÅŸ olduÄŸunu” çoktan duyurmuÅŸtu.
Yani YSK’dan Ä°P’in seçimlere katılması kararının çıkması büyük ihtimal dâhilindeydi. Çünkü YSK BaÅŸkanı Sadi Güven hafta içinde Ä°P’in seçimlere katılma kararının, Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’ndan gelen yazıya göre ilan edileceÄŸini açıklamıştı.
***
İyi Partililer, partilerini kurmalarının ardından siyasal söylemlerini şekillendirirken iki hususu çok önemsediler.
Birincisi, seçmene yönelik bir mağduriyet algısının üretilmeye çalışılmasıydı. Daha parti kurulurken, kongre yapacak salon bulamadıklarından tutun da, kiralayacak genel merkez binası bulmadıklarına dair mağduriyet algısına yönelik birçok söylemi devreye soktular.
Ama bu tip açıklamaların gerçekliği yansıtmadığı çok geçmeden ortaya çıktı.
Ä°kinci önemsedikleri husus, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın kendilerini bir türlü muhatap almamasıydı. AkÅŸener, normal bir futbol maçının ardından bile “Galatasaray 1-0 Recep Tayyip ErdoÄŸan” ÅŸeklinde “trol tweeti” atarak, ErdoÄŸan’a sataÅŸmayı tercih etti. ErdoÄŸan’ın kendisine cevap vermesini bekledi.
Ama ErdoÄŸan’ın, kendilerini muhatap alması için bugüne kadar denedikleri farklı taktiktiler iÅŸe yaramadı. Åžimdiye kadar da ErdoÄŸan Ä°P’i hiç muhatap almadı.
İP, seçimlere katılıp katılmama meselesini de, bir mağduriyet algısına dönüştürmeye çalıştı. İstifa ve katılıma ilişkin basın toplantısında da benzer bir argümanla toplumun karşısına çıktılar.
CHP’den istifaların doÄŸrudan Ä°P’in seçimlere katılıp katılmaması ile ilgili bir yönü yok.
Aslında bu hamle iki parti arasında uzun süren bir pazarlığın sonucu.
Akşener, Cumhur İttifakı karşıtı muhalefette adaylığını açıklayan ilk liderdi. Bu erken hamlesi pazarlık payını artırmaya dönüktü.
Gelinen süreçte, eğer Akşener seçimlerin ilk turunda aday olacaksa yüz bin imzayı toplaması imkânsıza yakındı. Dolayısıyla bu hamle ile adaylığının önündeki engel kalkmış oldu.
CHP’nin yüzde 25’lik oy bandı, bir saÄŸ partiyi yanına alamadığı durumda ne milletvekilliÄŸi ne de cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde bir iddia içermiyor.
Dolayısıyla, pazarlık süreçlerinde hep taviz veren taraf olmak zorunda.
Diğer partiler de bunun farkında. Mümkün olduğu kadar pazarlık payını yüksekten tutacaklar.
Ama bu süreç, 2014’teki Ekmelettin Ä°hsanoÄŸlu’nun adaylığına benzer bir sürece doÄŸru gidiyor.
Birkaç gün içinde bunu zaten görmüş olacağız...
Henüz yorum yapılmamış.