Sosyal Medya

Kürsü

Karar yazarı: Hani 16 Nisan Referandumundan sonra ekonomi uçacaktı?

Karar yazarı İbrahim Kahveci istikrarlı bir biçimde değer kaybeden TL'yi ve referandum öncesi politikacıların ekonomiye dair vaatlerini köşesine taşıdı.



Neler olacaktı neler?
 
1- Bürokrasi azalacak, büyüme hızlanacaktı
 
2- 2023 ve ötesi hedefler ivme kazanacaktı
 
3- İnsanlar özgürlüklerini güvenli bir ortamda yaşayacaktı
 
4- Bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkımız artacaktı
 
12 Nisan 2017: Bakan Mehmet ÅžimÅŸek:” Borcun milli gelire oranı yüzde 27 civarı, açığımız zaten yüzde 3’ün yarısı bile deÄŸil. Dolaysıyla mali alan var. Ben inanıyorum ki evet çıkarsa ekonomi toparlanır, vergi gelirleri toparlanır. Bu tedbirler devam etmez.”
 
20 Mart 2017: Bakan Bülent Tüfenkçi: “Evet çıkarsa ekonomi ÅŸaha kalkacak, depara kalkacak. Ben onun için bu referanduma deparandum diyorum”.
 
07 Mart 2017: “Yeni sistem refah ve zenginlik getirecek, piyasalar rahatlayacak, ticaret geliÅŸecek, yatırım potansiyeli artacak, yerel yönetimler güçlenecek, orta kesim ön plana çıkacak, küresel krizlere karşı koruma kalkanı olacak. KiÅŸi başı milli gelir 25 bin dolar seviyesine ulaÅŸacak” 
 
16 Nisan’dan sonra piyasalar rahatlayacak. Kalıcı güven ticarete de ivme katacak. Her sektörü güçlendiren bir dinamik olacak.
 
n Zenginlik, refah getirecek. Her alanda Türkiye’nin elini güçlendirecek. Ekonominin her alanında geliÅŸime katkı sunacak.
 
Milli gelir 11 bin dolardan 20-25 bin dolara çıkacak.
 
Türkiye, yüksek yatırım potansiyeli olan bir ülke olacak.
 
Ekonomik büyümeden toplumun tüm kesimleri eşit yararlanacak.
 
Vatandaşın beklentileri daha hızlı bir şekilde karşılanacak..
 
25 Mart 2017: AK Parti ekonomiden sorumlu genel baÅŸkan yardımcısı Åžaban DiÅŸli: “Referandumdan güçlü bir ‘Evet’ çıktıktan sonra, bu zamana kadar ertelenen tüketim talepleri ve özel sektör yatırımları ile beraber istihdam hızla artacak.”
 
30 Mart 2017: Bakan Veysel EroÄŸlu, “16 Nisan’da ‘Evet’ çıkarsa Türkiye muazzam bir ÅŸahlanışla küresel bir güç olacak. Åžimdiden Avrupa’yı korku salmış.
 
11 Nisan 2017: Bakan Numan KurtulmuÅŸ: “Türkiye, çok daha hızlı bir ÅŸekilde büyüyecek. Türkiye yeni sistemle birlikte ekonomik krizlerle karşılaÅŸmayacak, siyasi istikrarsızlıklarla, kaoslarla karşılaÅŸmayacak.”
 
H H H
 
01 Ocak 2016: 1 dolar 2,91 TL. 20 Nisan 2018: 1 dolar 4,06 TL. Yerli ve milli paramız, büyük parasal güç olan ABD dolarına karşı yüzde 39,2 değer kaybetti.
 
Elbette kaybedebilir. Bugün ABD 18 trilyon doların üzerinde bir gelirle dünyanın en büyük ekonomik gücü. Ä°yi ama TL dolara karşı deÄŸer kaybetmemiÅŸ ki. Bakın TL’nin hali ne olmuÅŸ? Rus rublesine karşı -%66,1; Brezilya realine karşı -%61,7; Güney Afrika randa karşı -%78,1;Åžili pesosuna karşı -%65,5; Kolombiya pesosuna karşı -%60,4; Macaristan forintine karşı -%58,0; Kenya ÅŸilinine karşı -%42,5; Kazakistan tengesine karşı -%44,6; Romanya ronuna karşı -%52,3; Mekadonya dinarına karşı -%56,6 deÄŸer kaybetmiÅŸ. Ve asıl hazin durum ne biliyor musunuz? Yerli ve milli paramız lira, Arnavutluk lekesine karşı bile Ocak 2016’dan bu yana tam yüzde 66,7 deÄŸer kaybetmiÅŸ. Galiba son 2,5 yılda TL acayip lekelenmiÅŸ. Ä°yi ama diyeceksiniz ki, biz asıl 16 Nisan referandumundan sonra uçacaktık.
 
REFRANDUM SONRASI
 
Peki, TL’nin deÄŸerini referandum sonucu toparladı mı? Bakınız 16 Nisan Referandumundan sonra durum ne olmuÅŸ?
 
Dolara karşı yüzde 8,7 değer kaybeden lira, Güney Afrika randına karşı daha büyük değer kaybetmiş. Şili pesosu bile tl karşısında yüzde 18,4 değer kazanmış. Macar forinti karşısında ise liramız yüzde 26,4 değer kaybetmiş. Makedonya dinarı bile lira karşısında yüzde 25,8 değer kazanırken, yine en büyük kayıplarımızdan birini Arnavutluk lekesine karşı yemişiz.
 
16 Nisan Referandumundan sonra ‘Evet’ çıkarsa uçacağız söylemleri aklımıza geldiÄŸinde ÅŸunu görüyoruz: Lira referandum sonrasında Arnavutluk para birimine karşı yüzde 31,6 deÄŸer kaybetti.
 
Neydi? “DeÄŸer kaybeden TL deÄŸil, deÄŸer kazanan dolar...”
 
Sahi “Leke”ye karşı TL niye deÄŸer kaybediyor?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.