Güncel
Güneş Motel olayı nedir, ne zaman yaşandı?
Follow @dusuncemektebi2
CHP'den 15 milletvekilinin istifa ederek İyi Parti'ye geçmesinin ardından siyasilerden açıklamalar art arda geldi. CHP vekilleri dahi istifa sürecini skandal ve tüzüğe aykırı olarak nitelerken, AK Parti de istifa olayına tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın süreci 'Yeni bir Güneş Motel olayı' olarak nitelemesinin ardından sosyal medyada en çok aranan konulardan biri de 'Güneş Motel olayı nedir?' oldu.
HP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla 15 milletvekilinin partiden istifa ederek İyi Parti saflarına katılmasının yankıları devam ediyor.
Konuyla ilgili AK Parti'den ilk açıklamayı Grup Başkanvekili Bülent Turan yaptı.
Turan, Atatürk'ün partisinin adeta 'okeye dördüncü arayan' bir yapıya büründüğünü vurgulayarak, "1978'in başında kurduğu 'Güneş Moteli', CHP'nin sonunu getirmişti. Yeni bir 'Güneş Motel' olayıyla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.
Güneş Motel olayı nedir, ne zaman yaşandı?
5 Haziran 1977 yılında yapılan genel seçimden CHP galibiyetle çıkmıştı ancak, Meclis'te kazandığı 213 sandalye tek başına iktidar olmasına yetmiyordu. Bunun üzerine Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, AP ile Milli Selamet Partisi (MSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) katılımıyla II. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu. Fakat 11 Aralık 1977'de yapılan yerel seçimleri de CHP kazanınca dengeler değişmeye başladı.
Görüşmeler sızınca Güneş Motel'e geçildi
Bu fırsattan yararlanmak isteyen CHP, AP'den istifa edenlerle temas kurmaya başladı. Ecevit ile 12 eski AP'li (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Mehmet Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasındaki görüşmelerin ilki 22 Aralık tarihinde Darıca'ya bağlı Bayramoğlu'nda bir otelde gerçekleştirildi.
Ancak görüşmelerin gizli tutulmasına rağmen basına sızması üzerine görüşmelerin başka bir ortamda gerçekleştirilmesine karar verildi. Görüşmelerin devamı dönemin CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in organizasyonunda belediyeye ait Florya'daki Güneş Moteller'de yapıldı.
10 AP'li vekille hükümet kuruldu
Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi, 10'u kabul etti. Konya Milletvekili Oğuz Atalay bakanlık teklifini kabul etmedi. CHP'nin gensorusu ile 31 Aralık 1977'de Süleyman Demirel başkanlığındaki II. MC Hükümeti devrildi. 12'ler içinde olan ve daha sonra tarihe 11'ler olayı olarak geçecek bu gensoru görüşmesine Balıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya eski partisinden aldığı aşırı baskı nedeniyle katılmadı. Böylece 12'ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11'e düştü ve öyle anılmaya başlandı. Ardından Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11'lerden Orhan Atalay dışındaki 10 milletvekili yeni kurulan hükümette bakan oldu.
Henüz yorum yapılmamış.