Sosyal Medya

Güncel

Bakanlık sayısı 14'e düşüyor 24 Haziran'da sistem tamamen değişiyor!

Hükûmet, uyum düzenlemelerinin KHK ile yapılması için Meclis’ten yetki alacak. Yeni yürütme yapısı ise cumhurbaşkanı kararnameleri ile ortaya çıkacak. Bakanlık sayısı 21’den 14’e indirilecek.



Erken seçim kararının alınması ile birlikte, CumhurbaÅŸkanlığı Hükûmet Sistemi’ne uyum düzenlemeleri konusundaki yol haritasında da deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildi. Meclis’in seçim sebebiyle ara vereceÄŸini dikkate alan AK Parti, özellikle 24 Haziran seçimlerinin tamamlanması ile hemen yürürlüğe girmesi gereken yeni hükûmet sistemine iliÅŸkin düzenlemeler için yetki kararnamesi hazırlıyor.
 
BaÅŸbakanlık MüsteÅŸarlığı bünyesinde, Adalet Bakanlığı bürokratları ile AK Parti hukukçuların katıldığı toplantılarda geçen haftadan beri yetki kararnamesi ile yapılacak uyum düzenlemelerinin teknik hazırlıkları yapılıyor. Edinilen bilgilere göre, CumhurbaÅŸkanlığı Hükûmet Sistemi’ne iliÅŸkin zorunlu düzenlemelerin, KHK ile yapılması için Bakanlar Kurulu, Meclis’ten yetki isteyecek. Bu durumda 24 Haziran’dan hemen sonra yürürlüğe girmesi zorunlu olan ‘yürütme ile ilgili’ uyum düzenlemeleri, seçim öncesi KHK yolu ile yapılacak. Bu düzenlemeler, 24 Haziran sonrası BaÅŸbakanlık kurumu tamamen ortadan kalkacağı ve Bakanlar Kurulunun yapısı deÄŸiÅŸeceÄŸi için, mevcut mevzuatta bu konuyla ilgili çok sayıda hükmün ayıklanmasını içerecek. Hükûmetin alacağı yetki kararnamesinin süresinin 24 Haziran’a kadar olacak süreyi kapsayacağı belirtiliyor. Yetki kararnamesine iliÅŸkin kanun tasarısının önümüzdeki hafta Meclis’e geleceÄŸi öğrenildi.
 
AK Parti kurmayları, hükümetin alacağı yetki kararnamesinin, OHAL kapsamında yayınlanan KHK’lardan farklı olduÄŸuna dikkat çekerek “GeçmiÅŸte de hükûmetler yetki kararnamesi alarak acil iÅŸlerle ilgili düzenlemeler yaptı. Bunun OHAL KHK’ları ile ilgisi yok” dedi.
 
AK Parti hükûmeti, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde de Meclis’ten çıkardığı yetki kararnamesi ile devlet bakanlıklarının kaldırılması ve diÄŸer icracı bakanlıkların yeniden yapılandırılmasına yönelik KHK çıkarmıştı. O dönemdeki yetki kararnamesinin süresi 6 ayla sınırlandırılmıştı.
 
24 Haziran seçimleri ile birlikte hükûmetin kuruluÅŸu, bakanlıkların oluÅŸumu ve atamalar konusunda arka arkaya çok sayıda CumhurbaÅŸkanı kararnamesi yayınlanacak. AK Parti kurmayları, yeni yürütme yapısının cumhurbaÅŸkanı kararnameleri ile ortaya çıkacağını belirterek, özellikle bakanlık sayısının 21’den 14’e düşürülmesi, bazı bakanlıkların birleÅŸtirilmesi, bazı kurumların laÄŸvedilmesi gibi yeni hükûmet sistemini ilgilendiren tüm düzenlemelerin cumhurbaÅŸkanı kararnamesi ile yapılacağını söyledi. Hâlen 5 olan BaÅŸbakan Yardımcısı ise sayısı CumhurbaÅŸkanlığı hükûmet sistemiyle birlikte otomatikman ortadan kalkmış olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.