Sosyal Medya

Güncel

İsrail işgali Filistinli bisikletçinin hayallerini yıktı

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta 21 yaşında bisikletçi Ala Lutfi el-Dali, işgal güçlerinin kurşunları nedeniyle bir bacağını kaybetti. Fakat bu onu uluslararası bisiklet yarışlarında ülkesini temsil etme hayalinden vazgeçirmedi.



Gazze Åžeridi’nin güneyindeki Refah’ta 21 yaşında bisikletçi Ala Lutfi el-Dali, iÅŸgal güçlerinin kurÅŸunları nedeniyle bir bacağını kaybetti. Fakat bu onu uluslararası bisiklet yarışlarında ülkesini temsil etme hayalinden vazgeçirmedi.

Dali saÄŸ bacağından vuruldu. Ä°srail iÅŸgalinin Batı Åžeria’daki geliÅŸmiÅŸ hastanelere naklini engellemesinden sonra bacağı tıbbi saÄŸlık ekipleri tarafından kesildi.

Dali, Åžarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “30 Mart Cuma günü Gazze Åžeridi sınırında düzenlenen barış yürüyüşlerine iÅŸgal güçlerinin saldırısında ayağımdan yaralandım” diye konuÅŸtu. Durumunun kötüleÅŸmesine raÄŸmen iÅŸgal güçlerinin hastaneye nakledilmesini engellediÄŸini belirten Dali, iki hafta önce bacağının kesilmesine karar verildiÄŸini belirtti.

Dali, o gün 3 bisikletli arkadaşı ile sınır bölgesine gittiğini fakat çatışmalara katılmadıklarını ifade ederek barış yanlısı göstericilerle birlikte olmasına rağmen İsrail askerilerinin 200 metre uzaklıktan ateş açtığını söyledi.

Filistin bisiklet takımının üyesi olan Dali, Batı Şeria hastanelerinde tedavi gören düzinelerce yaralı olduğuna işaret ederek işgalcilerin kasıtlı olarak tedavisini engellediğini vurguladı.
Dali açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bir an için küçüklüğümden beri sevdiÄŸim bu sporu asla yapamayacağımı düşündüm. Ä°ÅŸgal, benim tedavi olmamı ve ayağımı kurtarmamı engelledi. Åžu an bir ayağım yok. Beni hayalimden mahrum bıraktığına inanıyorlar ama hayır. Ben geri döndüm ve asla hayalimden vazgeçmeyeceÄŸim. Tek ayakla ya da protezle; nasıl olursa olsun bu sporu yapmaya devam edeceÄŸim.”

Protez alanında en geliÅŸmiÅŸ ülke olan Almanya’ya gitmek istediÄŸini söyleyen Dali, Filistin, Arap ve uluslararası çevrelere bu konuda yardımcı olmaları için çaÄŸrıda bulundu.

Dali, 15 kiÅŸilik bir ailesiyle birlikte tüm Gazze Åžeridi’nde olduÄŸu gibi iktisadi krizin yaÅŸandığı Rafah’ta, 100 metrekarelik bir evde yaşıyor.

Dali, kısa bir süre sonra tekrar antrenmanlara baÅŸlamayı ve Filistin’i yurt dışında temsil etmeyi ümit ettiÄŸini söyledi. Yaralanmadan önce yurtdışındaki turnuvalara katılmak için birçok davet aldığını belirten Dali, iÅŸgal güçlerinin Gazze’deki geçitlerden çıkış yapılmasını engellediÄŸini söyledi. Dali, iÅŸgalin çok sayıda baÅŸarılı sporcuyu umutsuz ve amaçsız insanlara dönüştürmeye çalıştığını vurguladı.

İsraillilerin sporculara karşı bu girişimlerini umutları öldürme çabası olarak niteleyen Dali, işgalcilerin kasıtlı olarak sporcuları hedef aldığını ve en temel haklarından mahrum bırakıldıklarını vurguladı.

Birkaç gün önce, Ä°srail Yüksek Mahkemesi, ampütasyon uygulanması gereken çok sayıda yaralının Gazze Åžeridi’nden Batı Åžeria’daki hastanelere nakledilmesine izin verdi. Fakat Ä°srail hastanelerinde tedavi görmelerine izin vermedi. Filistinlilerin Ä°srail hastanelerinde tedavi görmesi, Filistin ve Ä°srailli solcu insan hakları örgütlerinin talebi üzerine verilmiÅŸ bir fırsattı. Fakat bu, mahkeme kararı ile engellendi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.