Sosyal Medya

Güncel

Türk yapımı insansız araç Asya pazarına giriyor

Türk savunma sanayisinin geliştirdiği ürünlerden Uzaktan Kumandalı Atış Platformu, Asya pazarına Malezya'nın önde gelen savunma şirketi DEFTECH'le iş birliğiyle girecek.



Katmerciler ve ASELSAN tarafından geliştirilen Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP) Asya pazarına açılıyor.

Malezya’nın baÅŸkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen Asya Savunma Hizmetleri (DSA) Fuarı'nda, Savunma Sanayii MüsteÅŸarlığı koordinasyonunda 29 firma ürünlerini ve kabiliyetlerini tanıtıyor.

Türk savunma sanayisinin yakın zamanda ürettiği UKAP, fuarda öne çıkan ürünler arasında yer aldı.

Fuarda, UKAP'ın yurt dışında satışına yönelik önemli bir geliÅŸme yaÅŸandı. Aracı geliÅŸtiren Katmerciler, üzerindeki SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi'ni üreten ASELSAN ile Malezya’nın önde gelen savunma ve havacılık ÅŸirketi DEFTECH arasında iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸması imzalandı. Bu kapsamda UKAP, Asya bölgesinde DEFTECH üzerinden satılacak.

İnsansız sistemlerin öncülerinden

UKAP, güvenlik güçlerinin insansız kara sistemi ihtiyacının karşılanmasında öncü ürünler arasında yer alıyor.

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, 20'den fazla platformun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edileceğini açıklamıştı.

UKAP, el tipi kumandayla yakın mesafeden yönetilebiliyor. Büyük çanta tipi kumanda cihazı ise daha uzaklara, insanın erişemediği bölgelere öncü kuvvet olarak aracın gönderilmesine imkan sağlıyor. Böylece arkasındaki birliğin ve personelin zarar görmesini engelliyor.

Yakından kumanda, uzaktan kumandayla hakim olunamayan, insan görüşünün ya da anında tepki vermenin gerektiği durumlarda kullanılıyor.

Bunlara ilave uydu aracılığıyla kontrol seçeneği de bulunuyor. Uydu kontrolü, birden fazla aracın mesafe sınırı olmaksızın kullanılmasına olanak veriyor.

Modüler bir yapıya sahip araç ihtiyaca göre kamera donanımıyla keşif ve gözetleme, radarla tehdit tespit, yaralı kurtarma, mayın temizleme, farklı araçların çekilmesi gibi amaçlar için de kullanılabilecek.

Platform, uzaktan kumandalı kitiyle 3 kilometre mesafeden yönetilebiliyor. Operasyon süresi bataryayla minimum 5 saat iken, bu süre jeneratörle 8 saate kadar çıkabiliyor. Saatteki hızı 25 kilometre olan aracın hızını artırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Aracın taşıma kapasitesi ise 3 tona kadar çıkıyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.