Güncel
Rusya: İngiltere, Skripaller'i kasıtlı olarak suni komaya soktu
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ndeki (OPCW) Rus heyet, İngiltere'nin eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya'yı kasıtlı olarak suni komaya soktuğunu belirtti.
OPCW'de bugün yapılan oturumda bir açıklama yayınlayan Rus heyet, İngiltere'nin Skripaller'in sağlığı hakkında manipülasyonlarda bulunmak ve Rus uzmanların erişimini kısıtlamak amacıyla ikiliyi suni komaya soktuğunu vurguladı.
Rus heyetin açıklamasında, "İngiliz sağlık görevlilerinin biyolojik materyal toplamak ve kendilerine danışmadan sağlıkları hakkında manipülasyon yapmak için Sergey ve Yuliya Skripal'i kasıtlı olarak suni komaya soktuğuna inanıyoruz" dendi.
Skripal'in İngiltere'de 'Noviçok' (A-234) isimli sinir gazı grubuna giren bir maddeyle zehirlendiği ileri sürülmüş ve yoğun bakıma alınmıştı.
MADDE KESÄ°N OLARAK BELÄ°RLENDÄ°
İngiltere'nin Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanlığından yapılan açıklamada, Skripal'in evinde yüksek oranda askeri nitelikteki Novichok kimyasalına rastlandığı bildirildi.
İkili üzerinde sadece "çok ufak bir miktarı" kullanılan zehrin sıvı formda olduğuna dikkat çekilen açıklamada, evleri dışında baba-kızın zehirlendiği gün gittikleri bir bar, bir lokanta, ambulans istasyonları ve polis aracı da dahil 8 yere daha zehrin bulaştığının düşünüldüğü kaydedildi.
İNGİLTERE'DE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Salisbury kentinde yaşanan olayın ardından zehrin etrafta bıraktığı izlerin temizlenmesi için 9 yerde operasyona başlandığı ve yaklaşık 200 askeri personelin yardımcı olduğu temizliğin birkaç ay süreceği belirtildi.
İngiliz uzmanlar söz konusu maddenin zaman içerisinde ortadan kaybolmadığını ve derinlemesine temizlenmesi gerektiğini bildiriyor.
Milyonlarca sterline mal olacak temizlik kapsamında bazı kamu alanlarındaki çimlerin sökülmesi, taşların da yerlerinden kaldırılması bekleniyor. Zehrin bulunduğu materyallerin yakılarak yok edilmesi öngörülüyor.
BM'DE SKRIPAL GERÄ°LÄ°MÄ°
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İngiltere'nin talebi doğrultusunda, Salisbury kentinde eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenmesine ilişkin son gelişmeleri görüşmek üzere toplandı.
Konseyde konuşan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Salisbury'deki zehirlenme olayının ardında Rusya'nın olduğunu savundu.
Haley, "Kimyasal silahlar İngiltere'nin küçük bir kasabasında ortaya çıkabiliyorsa bir sonraki yer neresi olacak? Kimyasal silahlara karşı derhal uzlaşı sağlayamazsak hiçbirimiz bu tehditten kaçamayız" değerlendirmesinde bulundu.
Kimyasal silahların terör silahları olduğunu ve uygar bir dünyada yerinin bulunmadığını ifade eden Haley, "Utanma duygusu olmayanların utanç verici davranışlarını yüzüne vurmayacağım" ifadesini kullandı.
Ä°NGÄ°LTERE: SÄ°NÄ°R GAZI KULLANILDIÄžI KEÄ°SN
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce ise konseydeki oturum öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin yardım istediği Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (KSYÖ) de Rus ajanı Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenmesinde sinir gazı kullanıldığını doğruladığını söyledi.
Rusya'nın sadece kendi yürüttüğü bir soruşmanın sonuçlarına inanmak istediğini anlatan Pierce, Rusya'nın zehirlenme olayının arkasında İngiltere'nin olduğu iddialarına ilişkin, "Böyle bir şey Rusya'da olabilir, Birleşik Krallık'ta olmaz, olmayacak da" yorumunu yaptı.
Pierce, kimyasal saldırlar ister Salisbury ister Duma'da olsun, Rus yetkililerin "umursamaz ve yasa dışı davranışlarını kınadıklarını" dile getirdi.
'RUSYA'YA KARÅžI PROVOKASYON'
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da Salisbury'deki zehirlenme olayında ülkesine İngiltere ve ABD'nin yönelttiği suçlamaları reddederek, hem Salisbury hem de Suriye'de Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki kimyasal silah kullanımın "Rusya'ya karşı provokasyon" olduğunu öne sürdü.
NELER YAÅžANDI?
İngiliz dış istihbarat servisi MI6 için çalıştığı ortaya çıktığında ülkesinde mahkum edilen ve daha sonra casus takasıyla İngiltere'ye gelen Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia Skripal, 4 Mart'ta Salisbury'de bir bankta bilinçlerini yitirmiş vaziyette bulunmuştu.
İngiltere, olayda Rusya tarafından imal edildiği ileri sürülen, askeri nitelikte ve sinir sistemi üzerinde etkili bir kimyasal maddenin kullanıldığının kesinlik kazandığını duyurmuştu. Bu maddenin Sovyetler Birliği tarafından 1970 ve 1980'lerde geliştirilen "Novichok" adlı kimyasal grubunun üyesi olduğu belirtilmişti.
Olayın ardından Rusya'nın 23 diplomatını sınır dışı eden İngiltere, yürüttüğü diplomatik temaslarla çok sayıda ülkenin de Rus diplomatları sınır dışı etmesini sağlamıştı. Rusya da mütekabiliyet ölçüleri içinde bu ülkelerin diplomatlarıyla ilgili sınır dışı kararları vermişti.
Tedavisine dışarıdan devam edilmesi kararlaştırılan 33 yaşındaki Yulia Skripal geçen hafta hastaneden taburcu edilmişti. Halen ağır hasta olan 66 yaşındaki Sergey Skripal'in ise tedavisine hastanede devam ediliyor.
SKRIPAL KÄ°MDÄ°R?
Skripal, 2010 yılında ABD ile Rusya arasında yapılan ajan takasında yer alan isimlerden biriydi.
Wiltshire'da yaşayan 66 yaşındaki Skripal, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006'da 13 yıl hapse mahkum edilmişti. ABD ile Moskova arasındaki casus takası sonrası serbest bırakılan emekli Rus albay, daha sonra İngiltere'ye sığınmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.