Sosyal Medya

Güncel

Eski 2. Ordu Komutanı: Emirlerin kanunsuz olduğunu söyledim

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Malatya'da yaşananlara ilişkin görülen davada dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, tutuklu bulunduğu Düzce T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan SEGBİS ile savunmasını yaptı. Huduti, "Darbeciler bana darbeyi bildirip başa geçmeme istediler, reddedince Ankara'ya kaçırmaya çalıştılar" dedi



Malatya'daki Kalkışma Davası'nın 10. duruÅŸmasının altıncı oturumunda esas hakkında savunma yapan davanın bir numaralı sanığı Adem Huduti, oÄŸlunun arayıp köprünün kapatıldığını, Ankara'da uçakların alçak uçuÅŸ yaptığını söylediÄŸini belirterek "Ä°lk olarak Genelkurmay 2. BaÅŸkanı YaÅŸar Güler'in evini aradım. Telefona çıkan eÅŸi kendisine ulaÅŸamadığını söyledi. Bunun üzerine ordu harekat merkezini aradım. YaÅŸananlara iliÅŸkin bilgi olup olmadığını ve 2. Ordu'da benzer olaylar olup olmadığını sordum. Benim bildiklerim dışında baÅŸka bir bilginin bulunmadığı söylendi. Benim harekat merkezini aradığım saat itibariyle sıkıyönetim mesaj emirleri geldiÄŸi halde tarafıma hiç bir bilgi verilmemiÅŸtir" dedi. 

"EMİRLERİN KANUNSUZ OLDUĞUNU VE UYGULANAMAYACAĞINI SÖYLEDİM"

2. Ordu Karargahı'na gitmek için hazırlandığı sırada Mustafa Serdar Sevgili, Zeki KarataÅŸ ile Albay Bahadır Erdemli'nin konutuna gldiÄŸini belirten Huduti "Bana mesajı Bahadır Erdemli uzattı, iki dosya halindeydi. Sözde sıkıyönetim listesi ve atama emirleri vardı. Ä°mzalara baktım ve imzaların bir tuÄŸgeneral ve albaya ait olduÄŸunu gördüm. Emirlere kabaca göz attım" dedi. Daha sonra makam aracına binerek karargaha gitmek üzere yola çıktığını, amacının karargaha gidip birliklerin durumunu öğrenip kontrolü ele almak olduÄŸunu ifade eden Huduti, "Yanımda bulunanlara ‘imzaların bu kiÅŸilerce atılamayacağını, emrin kanunsuz olduÄŸunu ve uygulanamayacağını' söyledim. Aracıma bindim ve emir subayı Sedat Kaya'ya sıralı amirlerim, ana as birlik komutanları ve valiye ulaÅŸmasını emrettim. Sedat Kaya, sıralı amirlere ulaÅŸamadığını söyledi. Ana as birlikleri komutanlarıyla beni görüştürmesini istedim. Amacım neler olduÄŸunu öğrenmek ve onlara hiyerarÅŸi ve anayasal düzene baÄŸlı kalmalarını söylemekti" savunmasını yaptı.

"Ä°LK O ANDA ANLADIM"

Karargaha geldikten sonra kamera kayıtlarına göre makam odasına girerken saat 23.29'da dönemin 2. Ordu Kurmay BaÅŸkanı eski tümgeneral Avni Angun ile telefonda görüştüğünü dile getiren Huduti, savunmasını şöyle sürdürdü: "Angun bana, kendisine silah çeken bir binbaşı olduÄŸunu ve konutundan çıkamadığını söyledi. Malatya'da kalkışmaya dahil olanlar olduÄŸunu ilk o anda anladım. Sevgili'ye duruma müdahale etmesi ve Angun'un karargaha gelmesini emrettim. Kamera kayıtlarına göre saat 23.32'de Serdar Sevgili makam odamdan çıkıp Bahadır Erdemli ve Zeki KarataÅŸ ile kısa bir toplantı gerçekleÅŸtirmiÅŸ. Ben de televizyondan geliÅŸmeleri izlerken detaylı olarak emirleri inceledim. Daha sonra Serdar Sevgili ile Zeki KarataÅŸ odama geldiler. Kimlerin Avni Angun'u evinde tuttuÄŸunu sordum. Emrin kanunsuz olduÄŸunu ve 2. Ordu birliklerinin buna uymayacağını emrettim."
"KONVOYUN GERİ DÖNMEMESİ HALİNDE VURULMASINI EMRETTİM"

Dönemin Van Jandarma AsayiÅŸ Kolordu Komutanı olan 2. Ordu Komutanı Korgeneral Ä°smail Metin Temel'i aradığını ve darbe karşıtı emirler verdiÄŸini ileri süren Huduti, Temel'in kendisini geri aradığını ve Çakırsöğüt Komando Tugayı'na ulaÅŸamadığını bildirmesi üzerine bu durumun takip edilmesi talimatını verdiÄŸini söyledi. Huduti "Sınır komutanını aradım ve bilgi almaya çalıştım. O da tugay komutanına ulaÅŸamadığını ve birliÄŸin çıkmış olabileceÄŸini söyledi. Ben de derhal birliklerin kışlaya dönmesini ve çıkanlar hakkında yasal süreç baÅŸlatılacağını söyledim" dedi. Huduti, Temel'i daha sonra bir kez daha aradığını belirterek, "Kendisine öncellikle konvoyun tugaya geri gönderilmesi, dışarıda askeri personel kalmamasını emrettim. Konvoyun dönmeyi reddetmesi durumunda ise tank taburu tarafından uygun bir yerde vurulmasını emrettim" diye konuÅŸtu.

"ERDEMLÄ°'NÄ°N DARBECÄ°LERLE HAREKET ETTİĞİNÄ° ‘BAÅžIMIZA GEÇ' DEDİĞİNDE ANLADIM"

Tutuklu sanık Bahadır Erdemli'nin odasına girerek kendisine "Komutanın biz bu iÅŸe baÅŸladık, başımıza geçerseniz mutlu oluruz" dediÄŸini ileri süren Huduti, "Reddettim, ‘ordu komutanı olarak zaten başınızdayım' dedim. Kimlerden emir aldıklarını sordum ama vazgeçmeyeceklerini ve bu kalkışmaya devam edeceklerini söyledi. Ben de bunun doÄŸru olmadığını ve emir komuta içine girmeleri gerektiÄŸini söyledim. Kararlıydı ben de onun direncini kırmaya çalıştım. Bahadır Erdemli'nin darbeciler ile hareket ettiÄŸini ‘başımıza geç' dediÄŸinde anladım" ifadelerini kullandı. 

"GEREKİRSE BURADA ÖLÜRÜZ"

 

Huduti, emir subayı Sedat Kaya'nın 'Komutanım sizi kaçırmayı planlıyorlar' diyerek, kendisini daha güvenli bir yere götürmeyi teklif ettiÄŸini anlattığı savunmasında, "Ben de ‘Hiçbir yere gitmeyeceÄŸim, karargahı terk etmeyeceÄŸim. Hiç bir komutan karargahı terk etmez, gerekirse burada ölürüz" dedim. Darbe giriÅŸimini öğrendikten sonra geçen 1 saat 50 dakikalık süreçte birçok görüşme yaptığını anlatan Huduti, "Malatya'da darbe giriÅŸimine katılan unsurların olduÄŸunu anlamam karargaha girdiÄŸimde Avni Angun'un aradığı andır. Bu süreçte kışlanın kontrolü fiilen darbecilerin elindeydi. Darbeciler bana darbeyi bildirip baÅŸa geçmeme istediler, reddedince Ankara'ya kaçırmaya çalıştılar" dedi.

"VALÄ°YÄ° KINIYORUM"

Savunmasında, dönemin valisi Mustafa Toprak ile yaptıkları görüşmeleri anlatarak, "Valiyi kınıyorum. Malatya'da bir olay olmamasına rağmen çok büyük bir olay olduğu algısını oluşturmuş ve Türkiye genelinde yaymıştır. Kişi karşısındakini kendisi gibi bilirmiş, başka da bir şey söylemiyorum. Görevim olmamasına rağmen onu bilgilendirmek için devlet terbiyem nedeniyle aradım. Vali ile HTS kayıtlarından 38 kez karşılıklı birbirimizi aramışız. Ben kendisini aradığımda vali 17 kez cevap verememiştir. 19 görüşmenin 12'si benim, 7'si valinin aramasından olmuştur. Valinin sadece 2 aramasına cevap vermediğim ortadadır. Gece yazdığım darbe karşıtı olduğum mesajını alıp Anadolu Ajansı'na göndermiştir. Bana kışla kapısına geldiğini bile söylememiştir. Bu durum daha sonra ortaya çıkmış, valinin samimi davranmadığını göstermiştir. Bu gelişin arkasında gizli bir plan olup olmadığı ise meçhuldür" dedi.

"Ä°LK MERMÄ°YÄ° BÄ°Z ATMAYACAÄžIZ' DEDÄ°M"

 

Huduti, darbe girişimi sırasında verdiği ilk emrinin "çatışma olmayacak, ilk mermiyi biz atmayacağız, darbecilerin ikna edilerek adalete teslim edileceği" yönünde olduğunu öne sürerek, savunmasını şöyle sürdürdü: "Kararım baştan itibaren silahlı çatışmayı önlemek adınadır. Kışla içerisinde çatışma çıkmasını engelledim. Suçlu olarak gördüğüm kişileri adalete teslim ettim. Bu suç olabilir mi? Müdahale etseydiler en az 40-50 ölü olacaktı. Bir kısmı Mehmetçik, bir kısmı güvenlik güçleri, bir kısmı ise masum sivil vatandaşlar olacaktı. Malatya'da bir darbeci öldürüldü. Az sayıda Mehmetçiğimiz yaralandı ve olay sonuçlandı. Mehmetçikler suçsuzdur. Onlara emir verenler bellidir. Mehmetçikler verilen emri yapar, komutanlarını sorgulamaz, sorgulayamaz. Benim en büyük mutluluğum sorumlu olduğum 17 ilde hiçbir şehit verilmemesidir. Bu da kararlarımın ve uygulamaların doğru olduğunu ortaya koymaktadır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.