Sosyal Medya

Güncel

Ömür boyu nafakaya beş aşamalı çözüm

Adalet Bakanlığı kısa süren evliliğe rağmen ömür boyu nafaka ödeyenlerin şikayetleri üzerine 5 kriterli çözüm için harekete geçti. Taslakta toplu tazminat alternatifi de gündemde.



Ömür boyu nafaka” ödenmesine yönelik itirazları deÄŸerlendiren Hükümet, bu konuda çözüm arayışı çerçevesinde harekete geçti. Adalet Bakanlığı’nda, nafaka hesaplamasında 5 alternatifli bir çalışma yürütülüyor. Meclis’teki BoÅŸanma Komisyonu, kendisine bu yönde ulaÅŸan çok sayıda baÅŸvuruyu deÄŸerlendirip, hazırladığı önerileri Adalet Bakanlığı’na sunmuÅŸtu. Adalet Bakanlığı’nda, hem Meclis Komisyonu’ndan gelen öneriler, hem de Yargıtay baÅŸta olmak üzere ilgili birimlerden alınan görüşler doÄŸrultusunda bir hazırlık baÅŸlatıldı.
 
5 AÅžAMALI HESAPLAMA
 
Star'ın haberine göre, henüz hazırlık aÅŸamasında olan çalışmada, “nafaka”nın “ömür boyu” deÄŸil, 5 aÅŸamaya göre belirlenmesi öngörülüyor. Buna göre nafaka, “evli kalma süresi”, “çocuk olup olmaması”, “boÅŸanan kadının yaşı”, “gelir durumu” ve “kusur durumu” dikkate alınarak hesaplanacak.
 
SÃœRELÄ° VE SINIRLI
 
BoÅŸanan çiftlerin bu 5 koÅŸulu hangi oranda taşıdıkları, nafakanın hesaplamasında etkili olacak. Mahkeme, 3 yıl, 5 yıl gibi sürelerle nafaka ödenmesine karar verebilecek. Kadına ödenecek nafakada, boÅŸanmada kadının “kusur” derecesi önem taşıyacak. Kadının boÅŸanmadaki kusurunun yüzde 50’nin üzerinde olması durumunda mahkeme,nafaka verilmemesi yönünde karar alabilecek.
 
YAŞLIYA ÖMÜR BOYU
 
Evli kalma süresi ve çocuk olup olmaması ile kadının ekonomik gelir durumunun yanı sıra, boşanan kadının yaşı, nafaka hesabında en önemli unsur olacak. İleri yaşta olması durumunda kadının kusur durumu fazla olsa bile ömür boyu nafaka ödenmesi söz konusu olacak. İleri yaştaki bir kadının, bir daha evlenme ihtimali ve gelir elde edebilecek bir işte çalışması mümkün olamayacağı göz önünde bulundurularak ömür boyu nafaka alması öngörülecek.
 
TAZMÄ°NAT OLABÄ°LÄ°R
 
Åžu anda da yasada var olan, ancak çok uygulanmayan, toplu “tazminat” alarak nafakadan çekilme imkanı da, seçenekler arasında yer alacak. Nafaka yerine toplu tazminat ödenmesi, böylelikle nafaka verilmemesi mümkün olabilecek.
 
KOMÄ°SYONDAN ‘FON’ ÖNERÄ°SÄ°…
 
TBMM Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Olayları AraÅŸtırma Komisyonu’nun 14 Mayıs 2016 tarihli raporunda özetle ÅŸu tespit ve önerilerde bulunuldu: “Farklı ülkelerde görüldüğü gibi nafakanın belirli bir sürede verilmesine yönelik ilgili kurumlarca çalışma yapılması önerilmektedir. Bu süre zarfında nafaka alan yoksul eÅŸin, sosyo-ekonomik açıdan güçlendirilmesi için meslek edindirme ve istihdam imkanlarından faydalanmasının saÄŸlanması gerekmektedir. Yoksulluk hala devam ediyor ise nafaka oluÅŸturularak, fondan karşılanmalıdır.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.