Sosyal Medya

Güncel

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye saldırıları sonrası akıllara takılan sorular

ABD, İngiltere ve Fransa ortaklığında cumartesi sabahı Suriye’deki kimyasal silah depo ve tesislerine gerçekleştirilen füze saldırıları sonrası geriye soru işaretleri kaldı



1- SURÄ°YE’DE KÄ°MYASAL SALDIRI TEHDÄ°DÄ° BÄ°TTÄ° MÄ°?
 
ABD BaÅŸkanı Barack Obama döneminde Suriye’ye karşı atılan kesin diplomatik adımların ardından rejim hükümeti, elindeki kimyasal silahların ayrıntılı bir dökümünü Rusya ve ABD arasında varılan anlaÅŸma uyarınca 2013 yılında Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (KSYÖ) teslim etmiÅŸti. 2013 yılında Suriye’nin sahip olduÄŸu yasaklı kimyasallar arasında bin ton sarin ve hardal gazı da bulunduÄŸu düşünülüyordu. Dönemin ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, “Suriye hükümetinin kimyasal silahlarının imhası konusunda göstermiÅŸ olduÄŸu iÅŸbirliÄŸinden dolayı övgüyü hak ettiÄŸini” söylemiÅŸti. KSYÖ, böylece tarihinde ilk defa çatışmaların sürdüğü bir ortamda bir ülkenin kimyasal silah cephaneliÄŸini imha etmekten sorumlu oldu.
 
Gazete Habertürk'ün haberine göre Esad yönetimi kimyasal silah cephaneliÄŸini ve üretim tesislerini açtı ve yaklaşık 1300 ton kimyasal silah Akdeniz’de özel bir gemide imha edildi. KSYÖ, 2014’ün temmuz ayında Suriye’de kalan kayıt altındaki son 100 ton kimyasal silahın da gemiye nakledildiÄŸini açıkladı. Suriye’deki kimyasal silahların imha sürecinde 30 devlet yer aldı.
 
59 FÃœZE ATILMIÅžTI
 
Ancak 2017 yılında kimyasal saldırı Han Åžeyhun’da tekrarlandı. 4 Nisan 2017 tarihinde kimyasal silahlar yeniden uluslararası alanda gündem oldu. Ä°dlib’i kontrolü altında tutan muhaliflere Han Åžeyhun kasabasında kimyasal saldırı düzenlendi. ABD BaÅŸkanı Donald Trump, zehirli gazı taşıyan uçağın kalkış yaptığı öne sürülen havalimanını 59 füze ile vurdu.
 
 
 
2- TRUMP’IN GÖREVÄ° GERÇEKTEN “BAÅžARIYLA” MI TAMAMLANDI?
 
ABD BaÅŸkanı Trump, Fransa ve Ä°ngiltere ortaklığında gerçekleÅŸtirilen füze saldırılarının ardından “Görev baÅŸarıyla tamamlandı” açıklamasında bulundu. Saldırılar sonrası herhangi bir ölüm bildirilmemesi, kimyasal silah depoları veya tesislerinin o sırada tahliye edildiÄŸini ya da çoktan terk edildiÄŸini gösteriyor. Aynı zamanda bölgeye 100’den fazla deniz ve hava füzesinin atılmasının ardından herhangi bir gaz sızıntısı olduÄŸuna dair haberler gelmemesi de dikkat çekici. 240 milyon dolara mal olduÄŸu sanılan saldırının kararını ABD Kongresi’nin onayını almadan kendi başına alan Trump’ın füzelerinin “çok da etkili olmadığı” da Amerikan basınına yansıyan haberler arasında.
 
3- ABD’NÄ°N SURÄ°YE’DEKÄ° MÄ°SYONU NE?
 
New York Times’a konuÅŸan eski ABD BaÅŸkanı George Bush’un ulusal güvenlik danışmanı Meghan O’Sullivan, “Bu saldırıların Trump’ın Suriye politikasını netleÅŸtirdiÄŸini düşünmüyorum” dedi. O’Sullivan, “Teorik olarak kimyasal saldırılara karşı hedeflenmiÅŸ, çok taraflı bir saldırının gerçekleÅŸmesi ile DEAÅž’a karşı konuÅŸlanan ABD askerlerinin geri çekilmesi arasında bir baÄŸ yok. Ancak saldırı Amerikan askerlerinin neden çekilmediÄŸine dair ve bizim Suriye’de ne yaptığımıza dair önemli bir sorunun altını çiziyor” diye konuÅŸtu.
RUSYA’YA YENÄ° YAPTIRIM YOLDA
 
Oxfam America Sözcüsü Noah Gottschalk da “Trump yönetimi maalesef çatışmaya bir son vermek için tutarlı bir stratejiden yoksun. Bunun yerine insani yardımları kesmek ve Suriyeli mültecilere kapıyı kapatmak gibi kaygıları var” ifadesini kullandı. ABD’nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Büyükelçisi Nikki Haley ise dün yaptığı açıklamada “hedefler tamamlanana kadar ABD askerlerinin Suriye’den çekilmeyeceÄŸini” belirtti.
 
Haley, “ABD, Rusya’ya yeni yaptırımlar hazırlıyor. Rusya’ya yeni yaptırımların gerekçesi Suriye’ye destek vermesi” dedi. Yeni yaptırımların bugün açıklanacağı kaydedildi.
 
 
4- ESAD GEREKLÄ° DERSÄ° ALDI MI?
 
SURIYE Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad, dün baÅŸkent Åžam’ı ziyaret eden Rus vekiller heyetini kabul etti. Rus milletvekili Dmitriy Sablin’in görüşmeden sonra verdiÄŸi bilgiye göre Esad, “Dün ABD’nin saldırganlığını gördük. Bu saldırganlığı, 1970’li yıllarda üretilen füzelerle püskürtmeyi baÅŸardık. 1990’lı yıllardan baÅŸlayarak Amerikan filmlerinde, Rus yapımı silahlar ‘geri kalmış’ gibi gösteriliyor. Bugün, kimin silahının geri kalmış olduÄŸunu görüyoruz” dedi.
 
Yakında Moskova’ya gideceÄŸi açıklanan Esad’ın “keyfinin yerinde olduÄŸu” aktarıldı. Esad, ABD ve müttefiklerinin füze saldırısından beri “Suriyelilerin NATO’dan korkmadığını” da belirtti.
 
5- PUTÄ°N’Ä°N Ä°MAJI SARSILDI MI?
 
AP Ajansı’nın analizinde, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in “kontroldışı sonuçlar doÄŸuracak ÅŸekilde yanıt vermek” yerine Suriye’nin vurulmasına izin vererek “barış seçeneÄŸine” baÅŸvurduÄŸu ifade ediliyor. Bu tavrın Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in “sert adam” imajına darbe vurduÄŸu ancak saldırının Rusya’nın Suriye’deki konumunda herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açmayacağı da vurgulanıyor. Rusya ordusu, Suriye’deki 2 üste bulunan hava savunma sisteminin füzeleri takip ettiÄŸini ancak bunlara angaje olmadığını açıklamıştı.
 
‘O KADAR DA APTAL DEĞİLDÄ°RLER’
 
Bu arada Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Boris Johnson, Esad’ın tekrar kimyasal silah kullanması halinde Ä°ngiltere’nin müttefikleriyle “seçenekler” üzerine çalışacağını belirtti. Johnson, “Ancak ÅŸu anda baÅŸka bir saldırı için masada bir öneri yok. Şükürler olsun ki Esad rejimi, bir baÅŸka kimyasal silah saldırısı yapacak kadar aptal deÄŸil” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.