Sosyal Medya

Güncel

Ormanlar satılıyor !

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen maddeye göre, ormanlar 5 yıl boyunca kullanılması için şirketlere satılacak. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan bir orman kooperatifi yöneticisi "Ormanı alan holdingler artık kendi bölgelerine bırakın vatandaşı isterlerse ayıyı bile sokmazlar” dedi.



Sözcü'den ErdoÄŸan Süzer'in haberine göre ormanlardaki canlı, dikili aÄŸaçları da ‘orman ürünü' kabul edilip satışa sunulmasıyla Türkiye'deki ormanlar büyük ÅŸirket ve holdinglere 5 yıl süreyle satacak. Söz konusu madde, muhalefetin eleÅŸtirilerine raÄŸmen Meclis'ten geçti.
Yeni düzenlemeyle birlikte, artık ormanlardaki canlı ve dikili aÄŸaçlar ‘orman ürünü' sayılarak piyasaya sunulacak. Bugüne kadar bir aÄŸacın orman ürünü olabilmesi için Orman Genel Müdürlüğü tarafından iÅŸlenip ‘tomruk' haline getirilmesi gerekiyordu.
 
Tasarının Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen 13. maddesine göre, artık Orman Genel Müdürlüğü ormanları gençleştirmek ya da seyreltmek amacıyla orman ağaçlarını kendisi kesip, işleyip satmayacak. Bunun yerine, seyreltme veya gençleştirme yapmak istediği ormanları ihaleyle en çok parayı veren şirket ve holdinglere 5 yıllığına tahsis edecek. Tahsis süresi bittikten sonra aynı firma aynı yeri eğer isterse tekrar alabileceği gibi daha verimli gördüğü başka bir ormanlık alanı da yine ihaleyle 5 yıllığına alabilecek. Ormanı ihaleyle alan şirketler, önceden işaretlenmiş canlı ağaçları diledikleri zaman kesip diledikleri gibi işleyecek ya da satacaklar.
 
'BIRAKIN VATANDAÅžI, AYIYI BÄ°LE SOKMAZLAR'
 
Düzenlemeye alan ya da bölge sınırlaması konulmadığı için ÅŸirketler deÄŸerli ormanlarını seçip 5 yıl boyunca sahiplenebilecekler. Tahsisi bir holdinge verilmiÅŸ ormana baÅŸka hiç kimse giremeyecek. Konuyu deÄŸerlendiren yapan bir orman kooperatifi yöneticisi, “Ãœlkenin bütün ormanlarının holdingler tarafından paylaşılmasının önü açıldı. Ormanı alan holdingler artık kendi bölgelerine bırakın vatandaşı isterlerse ayıyı bile sokmazlar” dedi.
 
Orman Bakanı Veysel EroÄŸlu, devletin ormandaki aÄŸacı kendi kesip tomruk haline getirmesi halinde ortaya büyük bir maliyet çıktığını, bu iÅŸi özel sektörün yapması halinde maliyetlerin düşeceÄŸini söylemiÅŸ, MHP Mersin Milletvekili Baki ÅžimÅŸek de bu gerekçeye, “Özel sektör maliyet hesabı yapamayacak kadar enayi mi” sözleriyle karşı çıkmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.