Sosyal Medya

Güncel

Yüksek faiz yakıt fiyatlarını vurdu

Türkiye



Enflasyon ve birçok maddeye etki eden yüksek faiz, ekonomiyi derinden etkiliyor. Bununla birlikte yan ürünlerde faiz belasından nasipleniyor. Artan petrol fiyatları ve yüksek kurla birlikte akaryakıt fiyatları yükselirken, faiz bütün bu çemberin en büyük tetikleyicisi oluyor. Petrol Ãœrünleri Ä°ÅŸverenler Sendikası (PÜİS), bugünden itibaren geçerli olacak ÅŸekilde motorinin litre satış fiyatına 17 kuruÅŸ zam yapılacağını duyurdu. Beklenen zammın ardından motorin litre satış fiyatları ortalama Ä°stanbul’da 5.27 liradan 5.54 liraya, Ankara’da 5.34 liradan 5.51 liraya, Ä°zmir’de ise 5.33 liradan 5.50 liraya çıkacak.
 
Zamlı tarife üzerine açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel BaÅŸkanı Bendevi Palandöken, “Benzin ve motorin zamlarına mutlak çözüm üretilmeli. Benzinden sonra motorine 17 kuruÅŸ zam yapılması ekonomiyi son derece olumsuz etkileyecektir. Bizim önerimiz akaryakıttaki fiyat artışlarının vergi indirimleriyle kontrol altına alınması ve milli paranın da mutlaka korunması yönünde olmalıdır. Milli paramıza deÄŸer kazandırmalıyız” ifadelerini kullandı.
 
Benzin ve motorine yapılan son zamların ekonominin tüm dengelerini bozacağını belirten TESK Genel BaÅŸkanı Palandöken, “Petrol ihracatçısı bir ülke deÄŸiliz. Uluslararası petrol fiyatlarını kontrol etme ÅŸansımız yok. DiÄŸer taraftan sürekli artan dolar kuru tüm dünyada deÄŸer kazanıyor. Geriye kontrol edilebilen tek enstrüman olarak vergiler kalıyor. Petrol fiyatları vergi indirimleri ile kontrol edilmezse fiyat artışlarının ekonomiye etkisi, vergi indirimiyle doÄŸacak vergi kaybından daha büyük olacaktır” diye konuÅŸtu. GeçtiÄŸimiz bir yıl içinde enflasyondaki artışın nedenlerinin iyi analiz edilmesi gerektiÄŸinin altını çizen Bendevi Palandöken, “TÃœFE’deki artışın en büyük nedeni döviz kuru ile petrol fiyatlarındaki artıştır. Petrole baÄŸlı olarak en büyük artış ise genellikle ulaÅŸtırma hizmetlerinde görülüyor. Enflasyonu kontrol altına almanın yolu, akaryakıt fiyatlarını kontrol altına almaktan geçiyor. Bunun için de yüksek artışın olduÄŸu dönemlerde vergi indirimleri yapılırsa enflasyonda kayda deÄŸer bir artış olmayacaktır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
PETROL 2014’TEN BERÄ° EN YÃœKSEK SEVÄ°YEDE
Brent türü petrolün varil fiyatı pazartesi gecesi 71.33 dolara kadar yükseldi ve 3 Aralık 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Dün itibarıyla Brent türü ham petrolün varil fiyatı yaklaşık yüzde 4 artış gösterdi, WTI ham petrolün varil fiyatı da yüzde 3.4 arttı. Uzmanlar, OrtadoÄŸu’da artan güvenlik endiÅŸesine dikkati çekerek, petrol arzıyla ilgili oluÅŸabilecek riskler nedeniyle yatırımcıların pozisyon aldığını belirtiyor. ABD ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye koordineli bir saldırı düzenlemesi halinde Suudi Arabistan’dan yapılan petrol ihracatının sekteye uÄŸrayabileceÄŸini vurgulayan uzmanlar, bunun fiyatlarda yukarı yönlü baskı oluÅŸturmaya devam edebileceÄŸine dikkati çekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.