Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu: Bizim vatanseverliğimiz parka ve postal vatanseverliği değildir

Kılıçdaroğlu



Milliyet yazarı Serpil Çevikcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında süren parka ve postal tartışmalarını köşesinde değerlendirdi.

Yazının Tamamı

Sohbet, ErdoÄŸan’ın sözleriyle baÅŸladı. KılıçdaroÄŸlu, ErdoÄŸan’ın sanatçılarla Hatay’a geçen hafta yaptığı ziyareti eleÅŸtirmiÅŸti. ErdoÄŸan, KılıçdaroÄŸlu’nun da Hatay’a gideceÄŸini anımsatarak, “Ä°htiyacı varsa parka ve postal göndereyim” dedi. CHP lideri bu sözler için, “Parka ve postalı öğrenciliÄŸimden beri giyiyorum, onun haberi bile yok. Gerçekten öğrenciliÄŸimde giydim. Bizim vatanseverliÄŸimiz parka ve postal vatanseverliÄŸi deÄŸildir. Önce ruh olarak vatansever olacaksınız. Reklam üzerinden vatanseverlik olmaz” deÄŸerlendirmesini yaptı.

‘Vesayetin göstergesi’

CHP lideri, askeri vesayet konusunda hassas olan ErdoÄŸan’ın Hatay ziyaretinde askeri kamuflaj giymesine iliÅŸkin soru ve “kastedilenin solcu gençlerin giydiÄŸi postal olmadığına” iliÅŸkin yorum üzerine ÅŸunları söyledi: 

“Tahmin ediyorum tabii, biliyorum. Åžimdi şöyle saygın hiçbir devlet yönetimi vesayeti kabul etmez, ama devleti devlet yapan o devletin kurumlarıdır. Hukukun üstünlüğüne inanmış kurumlarıdır. Ordusu da Merkez Bankası da Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı da… Bunlar güçlü oldukları ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde çalıştıkları ölçüde o devlet güçlü olur, ekonomisi de güçlü olur. Dolayısıyla demokrasilerde vesayet olmaz. Ama bugün 20 Temmuz darbesinden sonra bir siyasal baskı, ErdoÄŸan vesayeti var. Hiç kimse korkusundan konuÅŸamıyor, yazıp-çizemiyor bunu da en iyi medya mensupları bilirler. Ya oto-sansür uyguluyorlar kendilerine ya da daha rahat yazamıyorlar, bu da zaten vesayetin en açık göstergesidir.”

‘Åžovu eleÅŸtirdim’

KılıçdaroÄŸlu, ErdoÄŸan’ın, “Sanatçılarla bizim ziyaretimizi eleÅŸtirdi ama ÅŸimdi kendisi de gidiyor” sözleri için de “Sanatçılarla gidiÅŸini eleÅŸtirmedim. Orada klarnet, eÄŸlence, davul ve zurna yani eÄŸlence olmasını eleÅŸtirdim. Yani benim 52 ÅŸehit verdikten sonra ‘Yaylalar’ türküsü, bilmem nelerle falan ÅŸov yapıyorsunuz. 52 ÅŸehidin olduÄŸu yerde ÅŸov mu yapılır? Ben bunu eleÅŸtirdim. Sanatçıların o ortama alet edilmesini de doÄŸru bulmadım. O da yanlış bir ÅŸey” dedi.

“Ä°ttifaka kapalı deÄŸiliz”

KılıçdaroÄŸlu’na, Ä°YÄ° Parti Genel BaÅŸkanı Meral AkÅŸener’e yarın yapacağı ziyareti de sorduk.

CHP lideri; görüşmede ittifak konusunun gündeme gelip gelmeyeceÄŸi konusunda, “Kongreden yeni çıktı, bu seferki bundan dolayı bir nezaket ziyareti. O konuları sonra ele alırız, çünkü daha yasası gelmedi Meclis’e. Tahmin etmiyorum o konunun gündeme geleceÄŸini, ama tabii bu sadece bir tahmin. Onlar ÅŸimdi bir kurultaydan çıktılar. Dolayısıyla kendilerini kutlamaya gideceÄŸim. Belki Türkiye’nin içerisinde bulunduÄŸu sorunlar konuÅŸulur. Bir ittifak görüşmesi ÅŸeklinde düşünmek doÄŸru deÄŸil. Ama bu seferlik. Yoksa biz ittifaka kapalı deÄŸiliz. Daha önce de bunu açıkladım” dedi.

‘Önce yasayı görelim’

CHP lideri, CumhurbaÅŸkanlığı seçiminin ilk turunda her partinin kendi adayını çıkarmasını savunuyor. Buna karşılık, tüm partilerin ilk turda ortak adayda uzlaÅŸacağı bir formül oluÅŸması durumunda tavrının nasıl olacağını sorduÄŸumuzda, “Önce bir yasanının çıkmasını bekliyoruz. Yasa bir çıksın bakalım neyi öngörüyorlar. Nedir yani? Hangi amaca dönük bir düzenleme yapılacak görmek lazım” dedi.

“Sizi bu konuda endiÅŸeye sokan nedir? Yasa zaten belli deÄŸil mi, endiÅŸe 100 bin imzanın toplanması konusunda mı?” sorusunu yönelttiÄŸimizde de “Kafamızda birden fazla soru var tabii. Sorunları nasıl çözecek, yasayı hangi temelde getirecekler önce onu bir görmemiz lazım” yanıtını vermekle yetindi.

‘Özel anket çalışması yok’

KılıçdaroÄŸlu, yerel seçime yönelik özel bir çalışma olup olmadığı, Yalova Milletvekili Muharrem Ä°nce’nin Ä°stanbul için yaptırıldığını söylediÄŸi anket çalışmasını sorduÄŸumuzda ise “Öyle bir anket de yok, çalışma da yok, açıklama da. ÇeÅŸitli anket kurumlarının çalışmaları var ama biz de sizlerin gördüğü anket sonuçlarına bakıyoruz. Özel bir anket çalışması hiçbir yer için yapılmış deÄŸil” yanıtını verdi.

Ä°stanbul için ÅŸimdiden partisinden çok sayıda aday adayı çıkması konusunda ise “Bu da bizim Ä°stanbul’u kazanacağımızın güçlü dışavurumudur” dedi.

‘Merakla okuyorum’

KılıçdaroÄŸlu, yerel seçimde aday olmak isteyen CHP’lilerin bir bölümünün zaten adaylıkla ilgili kararı verecek olan Parti Meclisi’nde bulunduÄŸu, BaÅŸkanlık Divanı’ndan da iki ismin aday olmak istediÄŸi iddiaları ve bu konuda bir önlem alıp almayacağı konusunda, “Hiçbir konuyu ne gündemimize aldık ne de konuÅŸtuk. Sadece sizin gündeminizde var, bizim gündemimizde yok. Ä°stanbul, Ankara, Adana, Diyarbakır yok bizim gündemimizde. Ama medyada haber oluyor ben de merakla okuyorum. Bir milletvekili bir yerde aday olmak isteyebilir. Partideki görüşmede de yerel yönetimleri gerçekten fazla konuÅŸmadık. Orada yerel yönetimlerle ilgili bizim belediye baÅŸkanlarımızın olmadığı yerlerde belediye baÅŸkanları adaylarımızın önceden belirlenmesinin yarar saÄŸlayacağı söylendi, biz de ona uygun dedik. Asıl konu buydu” yorumunu yaptı.

Yazının devamı için

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.