Yeni Şafak yazarı Abdullah Muradoğlu, dünya siyasetinde gerilen havayı köşesinde değerlendirdi. Muradoğlu, bir komplo teorisi olarak yeni bir Soğuk Savaş dalgası konuşulurken bunun giderek realiteye dönüştüğünü iddia etti.
Yazının Tamamı
Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı General McMaster cuma günü “Beyaz Saray”dan ayrıldı. Yerine getirilen John Bolton ise Senato onayına tabi olmadığı için dün iÅŸ başı yaptı. “Trump’ın savaÅŸ kabinesi” olarak da nitelenen iç kabinesini ÅŸekillendirecek atamalar nihayete ermedi. Sırada Mike Pompeo ve Gina Haspel var. Trump, CIA BaÅŸkanı Pompeo’yu Dış Ä°ÅŸleri Bakanı, CIA BaÅŸkan Yardımcısı Haspel’i ise CIA BaÅŸkanı olarak önermiÅŸti. Bu iki isim Senato onayının ardından iÅŸ başı yapacak. Pompeo’nun Senato’daki onay süreci bu ay içinde tamamlanacak. GeçmiÅŸte CIA’nın gizli üslerinde sorgulanan zanlılara yönelik iÅŸkence iddiaları sebebiyle yıpranan Haspel’in onay sürecinin ise bir hayli uzun sürmesi bekleniyor.
Bolton’un Ulusal Güvenlik Konseyi’nde ‘ev temizliÄŸi’ yapacağına kesin gözüyle bakılıyor. BaÅŸkan Obama döneminden kalan uzmanların yanı sıra McMaster’ın getirdiÄŸi isimlerin gitmesi bekleniyor. UGK Sözcüsü Michael Anton dün Beyaz Saray’dan ayrıldı. Söylentilere göre Bolton’un ‘kara listesi’ndeki ilk isim “Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi”ni yazan Dr. Nadia Schadlow imiÅŸ. Schadlow, McMaster tarafından Ulusal Güvenlik Stratejisi BaÅŸkan Yardımcılığı görevine getirilmiÅŸti. Listede McMaster’ın yardımcısı General Ricky Waddell de var. Kezâ McMaster’ın kovduÄŸu isimlerin de geri dönmeye hazırlandıkları söyleniyor. Bu isimlerin Ä°slamofobik ve Ä°srail yanlısı ÅŸahinlerden oldukları için kovuldukları öne sürülmüştü.
Bolton’un atamalarına Savunma Bakanı James Mattis ve Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’nin nasıl tepki vereceÄŸi merakla bekleniyor. Ä°ran Nükleer AnlaÅŸması, Suriye, Kuzey Kore, Tayvan, Katar ambargosu, Batı-Rusya gerilimi ve Çin ile ticaret savaÅŸları gibi birçok baÅŸlıkta rekabetler yaÅŸanabilir. Trump yönetimi geçen hafta, Putin’in iç çevresinde yer alan bürokratlar, iÅŸ adamları ve Rus ÅŸirketlerine yönelik yaptırım listesini geniÅŸletti. Listede Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay PatruÅŸev ile “Gazprom” baÅŸkanı Aleksey Miller de var. Ä°ngiltere’de eski bir Rus casusuna yönelik ‘kimyasal suikast’ Batı ile Rusya arasındaki gerilimi derinleÅŸtirmiÅŸti. Bu gerilimin “SoÄŸuk SavaÅŸ 2.0” olarak nitelendirildiÄŸine dikkat çekmemiz gerekiyor. Bolton ve Pompeo gibi ÅŸahinlerin yeni pozisyonlarıysa Trump’ın yol haritasını özetleyen “Yüksek sesle konuÅŸ ve büyük bir sopa taşı” baÅŸlığıyla ifade ediliyor.
Esed rejiminin cumartesi günü Duma’da kimyasal silah kullandığı iddiaları üzerine Trump ilk defa doÄŸrudan Putin’i hedef alan tweet’ler yayımladı. Bu tweet’ler Putin ile Trump arasındaki psikolojik kırılmaya iÅŸaret ediyor. Trump’ın önündeki en acil meseleyse, Åžam’a nasıl cevap verileceÄŸi. ‘Kimyasal saldırı’ iddialarını reddeden Rusya ise Åžam’a saldırılara cevap vereceÄŸi uyarısı yaptı. ABD’nin Akdeniz’deki gemilerinden içinde Rus askeri olmayan üslere füze saldırısı düzenleyeceÄŸi söyleniyor. Herkesin gözü Trump’ın vereceÄŸi kararda. Bu karar Rusya ile ABD’yi kafa kafaya getirebileceÄŸi gibi Suriye’den çekilmek isteyen Trump’ı frenleyebilir.
Åžam’a müdahaleyi savunanların başında Senato Silahlı Hizmetler Komitesi baÅŸkanı John McCain geliyor. McCain yaptığı açıklamada, “Esad geçen yıl kimyasal silah kullandığında Trump kararlı ÅŸekilde cevap verdi. Bunu tekrar yapmalı ve Esad’ın savaÅŸ suçları için bir bedel ödeyeceÄŸini göstermeli” dedi. McCain, Trump’ın ‘Suriye’den çekilme’ söyleminin Esed’i kimyasal silah kullanma konusunda cesaretlendirdiÄŸini de savunuyor. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise Trump’ın tweetlerinde yansıttığı sert tavrı hayata geçirmesi gerektiÄŸini belirterek, “bu tweet’lerin gereÄŸini yapmasa Rusya ve Ä°ran’ın gözünde zayıf görünecektir” dedi. Trump’ın cezalandırıcı eyleminde Ä°ngiltere ve Fransa’yı yanına almasını isteyenler de var tabii. Velhasıl, “SoÄŸuk SavaÅŸ 2.0” falan derken hava fena halde ısınabilir.
Henüz yorum yapılmamış.