Sosyal Medya

Güncel

3 bin kilometrelik umuda yolculuk

Yaya olarak 3 bin kilometre yol kat ederek Türkiye’ye ulaşan Afgan mülteciler “Taliban baskılarına ve işsizliğe dayanamadık. Bu yolculuğu göze almak zorundaydık” diyor. İran’da hali hazırda 1.5 milyon kişinin Türkiye’ye göçmek için beklediği belirtiliyor...



Afganistan’dan yola çıkan kaçaklar, Pakistan ve Ä°ran üzerinden gerçekleÅŸen zorlu yolculuÄŸun ardından yaklaşık 3 bin kilometreyi kat ederek Türkiye’ye ulaşıyor. SoÄŸuk hava ve açlıkla yürüyerek yaklaşık 30 gün süren yolculukta Türkiye sınırına ulaÅŸan kaçaklar, Türkiye’ye Ä°ran’dan, Van, IÄŸdır, AÄŸrı, Hakkari’nin sınır bölgelerinden giriÅŸ yapıyor. ÇoÄŸunluÄŸu 20’li yaÅŸlardaki kaçaklar anlaÅŸtıkları ÅŸebekeler tarafından 40’lı, 50’li guruplar halinde Türkiye’ye sokuluyor. Yol kenarında rahatlıkla yürüyen kaçaklardan yakalanan ise Erzurum’un AÅŸkale ilçesindeki geri gönderme merkezine gönderiliyor. Milliyet, ölümlerin yaÅŸandığı bu amansız yolculukta Türkiye’ye ulaÅŸanlarla görüştü.
 
Resmi olmayan rakamlara göre doÄŸu sınırlarından 10 günde yaklaşık 3 bin kiÅŸi kaçak giriÅŸ yaptı. Afganistan’dan 22 günde Erzurum’a ulaÅŸtığını belirten Ahmet Åžah (25), bin dolara anlaÅŸtıkları kaçakçılarla Pakistan üzerinden Ä°ran’a geçtikten sonra Türkiye’ye hareket ettiklerini anlattı. Yol boyunca büyük zorluklar yaÅŸadıklarını belirten Åžah, “Günlerce yürüdük ayaklarımız su topladı, patladı. Günlerce yemek yiyemedik. Pakistan’da asker yakaladı elimizde kalan son parayı da aldı. Ãœzerimizde deÄŸerli olan ne varsa alıp bizi dövdü. SoÄŸuk ve açlıktan yolda hastalananlar oldu. Bizde olmadı ama baÅŸka kafilelerde hastalıktan ölenler oldu” dedi.
 
 
‘Taliban baskısı’
 
Dört yıl önce yine kaçak olarak Türkiye’ye geldiÄŸini anlatan Åžah, “O zaman Ankara’da naylon poÅŸet yapan bir fabrikada çalıştım sonra geri döndüm” diye konuÅŸtu. Afganistan’da Taliban yüzünden iÅŸ bulamadıklarını anlatan Åžah, şöyle devam etti:
 
“Devlette iÅŸ bulmamıza izin vermiyorlar. Bunu Taliban’a ihanet sayıyorlar. ‘Bize katılacaksınız devlete deÄŸil’ diyorlar. Taliban’a katılsan bu sefer devlet seni terörist sayıyor. Ne yapacağımızı ÅŸaşırdık. Taliban’a göre Müslüman da deÄŸiliz. Onlar gibi yaÅŸamadığımız için baskı ve tutuklama yapıyorlar. Orada yaÅŸamak çok zor. Taliban nefes aldırmıyor. Dayanamadım uçunda ölüm de olsa bu yolculuÄŸu göz almak zorundaydık. Türkiye’ye geldik.”
 
 
Çocuklar için çok zor
 
Mezar-ı Åžerif kentinden gelen 29 yaşındaki Nuri Solcuki de “Orada iÅŸ yok. Çalışıp para kazanacağın tek yer devlet iÅŸi. Devlet iÅŸine girince de Taliban kaçırıyor. Zenginlerin tarlası var bizim bir ÅŸeyimiz yoktu” dedi. Pakistan’da dövülerek gasp edildiklerini anlatan Solcuki, “Yolculuk boyunca genç erkeklerin dışında aileler de vardı. Uzun yürümelere, soÄŸuk ve açlığa onlar çok zor dayandı. Anneleri babaları elbiselerini çocuklarının üzerlerine örttüler” diye konuÅŸtu.
 
Türkiye’ye de savaÅŸtan kaçan bir çok Suriyeli olduÄŸunu söyleyen Solcuki, “Biz kötü insanlar deÄŸiliz. Ä°ÅŸ bulup çalışmak istiyoruz. Suriyelilere yardımlar ediliyor biz yardım da istemiyoruz. Sadece çalışıp ailemize para yollamak istiyoruz” dedi.
 
‘Otobüste üst üste uyudular’
 
AteÅŸ yakarak ısınmaya çalışan Afganlara çay ikram edenler oldu. Afganların bir kısmı spor salonlarına götürülürken dışarı kalanlar için belediye iki otobüs gönderdi.  Battaniyelerine sarılan kaçaklar geceyi burada geçirmeye çalıştı. Yine Göç Ä°daresi merkezlerinden evrakını alan ve gönderildikleri kent için otogarda otobüs bekleyenler de yine vatandaÅŸlara da getirdiÄŸi ekmek arası peynir ve domatesten oluÅŸan kumanya dağıtıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.