Sosyal Medya

Güncel

Lira mı değer kaybediyor; yoksa Dolar mı değerleniyor?

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci Dolar'ın TL karşısında artan durumunu köşesinde değerlendirdi.



İbrahim Kahveci son günlerde Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin Dolar karşısında değer kaybettiğini ama Türk TL'sindeki değer kaybının yalnızca Dolarla sınırlı olmadığını diğer para birimleri karşısında da eridiğini belirttti.

Yazının Tamamı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “TL’nin deÄŸer kaybı” ifadesinin kullanılmasını yanlış bulduÄŸunu, konunun doların deÄŸerlenmesi olduÄŸunu ifade etti. 
 
BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek ise, “TL’deki deÄŸer kaybı Türkiye’yi rekabetçi kılmıştır” ifadelerini kullandı.
 
***
 
Önce ÅŸu Dolar-TL meselesine bakalım. Bu yıl iki kez dolar üzerine yazı yazdım. Ä°lki 26 Ocak 2017 tarihli: “Dolar’da ÅŸelale düşüşü olur mu” dedim. O günlerde dolar/lira 3,75 seviyelerindeydi.
 
Ä°kinci yazım 5 Mart tarihli: “Dolar sorunu özel oldu” dedim. O günlerde dolar/lira kuru 3,80 seviyesindeydi.
 
***
 
Gelin şu meseleyi halledelim: Lira mı değer kaybediyor; yoksa Dolar mı değerleniyor?
 
Doların değerini gösteren bir endeks var. Bu endeks en yakın 6 büyük ülkenin para birimine karşı doların değerini ölçüyor. Dolar endeksi 2017 başlarında 103 seviyesindeydi. Şimdi ise 90 seviyelerinde geziniyor. Son aylarda da adeta 90 seviyesine çivi çakmışçasına bekliyor.
 
Anlayacağınız küresel ölçekte dolar, 2017 başından bu yana yüzde 12,5 civarında deÄŸer kaybetmiÅŸ durumda. Hatta Euro/Dolar paritesi bile 2017 baÅŸlarında 1,04 seviyesindeyken, artık dolardaki deÄŸer kaybı ile 1,25’lere çıkmış durumda. Anlayacağınız dolar, Avrupa BirliÄŸi parasına karşı da yüzde 20’nin üzerinde deÄŸer kaybetmiÅŸ durumda.
 
Ya, gelişen ülke para birimlerine karşı, durum ne?
 
2016 başında 1 dolar 4,0 Brezilya Reali ediyordu. Åžimdi ise 3,30 Real ediyor. Oysa 2016 başında 1 dolar 3,0TL ediyordu. Ama aradan geçen sürede TL eridikçe eridi ve dün itibariyle 1 dolar 4,0 TL oldu. Ama bakın Brezilya Reali öyle deÄŸil. Real 4,0 seviyesinden 3,30’a deÄŸer kazandı.
 
AÅŸağıda ilk grafikte Dolar/TL yer alıyor. Bütün grafikler Ocak 2015-Mart 2018 arasını gösteriyor. Ä°lk grafikten sonrakiler ise TL’nin emsal ülke para birimlerine karşı durumunu gösteriyor.
 
Lira, Ocak 2016-Mart 2018 arasında;
 
ABD Doları karşısında %37
 
Rus Rublesi karşısında %75
 
G. Afrika Randı karşısında %81
 
Brezilya Reali karşısında %63
 
Meksika Pesosu karşısında %67 değer kaybetti.
 
Grafikler o kadar net ki; Lira bırakın dolar karşısında değer kaybetmeyi, emsal ülke para birimleri karşısında da mum gibi eriyor.
 
İşte haftalardır bu noktaya dikkat çekmeye çalışıyorum. Sorun dolar değil, sorun dış piyasalar da değil. sorun bize az gelen döviz de değil: Sorun bizzat biziz. Sorunu tam teşhis edebilsek zaten çözüm de bulabiliriz. Ama ekonomi sorumlularımız maalesef sorunu hala dışarıda arıyor ve çözümü kilitliyor.
 

 

Unutmadan; “Lira deÄŸer kaybedince rekabet gücümüz artıyor” deniliyor ya. O hikaye de eskidendi. Lütfen 19 Mart tarihli “Bir çuval komplo yerine biraz akıl” baÅŸlıklı yazımıza bakalım. Lira deÄŸer kaybediyor ama ne nominal dış açık, ne de enerji-altın hariç dış açık azalmıyor. KeÅŸke 2 tanecik veriye bakarak konuÅŸma yapsak. TeÅŸhis bile koyamadıktan sonra nasıl tedavi edeceÄŸiz. Ä°ÅŸte asıl orada umudum bitiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.