Sosyal Medya

Dünya

Rusya'dan İngiltere çıkışı: Kanıtlayın yoksa...

Rus Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İngiltere'de eski Rus ajanSergey Skripal ve kızının zehirlenmesine ilişkin "Tatmin edici kanıtlar sunulmazsa, vatandaşlarımızın hayatına saldırı düzenlendiğini düşüneceğiz" ifadelerini kullandı.



Eski Rus çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia’nın Ä°ngiltere’de zehirlenmesinin ardından Batı ile Rusy arasındaki gerilim derinleÅŸiyor. Rusya DışiÅŸleri’nden sert bir açıklama geldi.

Londra’nın Skripal davası soruÅŸturmasıyla ilgili önemli hususları Ä°ngilizlerden dahi sakladığını ve toplam yaralı sayısının halen bilinmediÄŸini kaydeden Rus DışiÅŸleri, “Ä°ngiliz hükümetinin tutumu, birçok soru iÅŸareti doÄŸuruyor. Ä°ngiliz halkı, ciddi tehdit oluÅŸturan bu olayla ilgili önemli hususlarından bihaber tutuluyor, toplam yaralı sayısı bilinmiyor” ifadelerini kullandı.

 ‘KANIT SUNMA YÃœKÃœMLÃœLÜĞÜ Ä°NGÄ°LÄ°Z TARAFINDA’

Ä°ngiliz hükümetinin olayın esas gerekçelerini aydınlatma ve failleri açığa çıkarma konusunda ilgisiz davrandığına dikkat çeken bakanlık, bu durumun Ä°ngiliz istihbaratının olayda parmağı olabileceÄŸi düşüncesine sevk ettiÄŸinin altını çizdi. Londra yönetimine Ä°ngiliz istihbaratının dahli olmadığını ispatlama çaÄŸrısı yapan Rus DışiÅŸleri, aksi halde Skripal olayını Rusya vatandaşına yönelik bir saldırı olarak deÄŸerlendireceklerinin altını çizdi. Bakanlık, “EÄŸer Rus tarafına tatmin edici kanıtlar sunulmazsa, ciddi siyasi provokasyon sonucunda vatandaÅŸlarımızın hayatına saldırı düzenlendiÄŸini düşüneceÄŸiz. Bu olayda kanıt sunma yükümlülüğünün Ä°ngiliz tarafında olduÄŸunun altını bir kere daha çiziyoruz” ifadelerini kullandı.

Eski casusla kızının 4 Mart’ta bilinçlerini kaybetmiÅŸ bir biçimde bulundukları Salisbury kentine yakın mesafede bulunan, kimyasal silah üretme çalışmalarının yapıldığı gizli Porton Down laboratuvarının faaliyetleri hakkında bilgi verilmediÄŸini kaydeden bakanlık, laboratuvarın Ä°ngiliz ordusuyla Skripaller zehirlenmeden bir gün önce gerçekleÅŸtirdiÄŸi kimyasal ve biyolojik zehirlenmeyle mücadeleye yönelik ‘Zehirli Hançer’ tatbikatı hakkında açıklama yapılmadığına iÅŸaret etti.

Rus DışiÅŸleri, “Skripal olayının tüm koÅŸulları üzerinde yapılan analiz, Ä°ngiliz hükümetinin Salisbury’deki olayın esas gerekçelerini ve faillerini açığa çıkarma konusunda ilgisiz davrandığını ortaya koyuyor. Bu, bizi Ä°ngiliz istihbaratının olayda parmağı olabileceÄŸi düşüncesine sevk ediyor”diye vurguladı.

‘LONDRA ‘RUSYA’NIN SUÇU’ ÖNYARGISI OLUÅžTURMAYA ÇALIÅžIYOR’

Bakanlık, Londra yönetiminin ‘Rusya’nın suçu önyargısı’ oluÅŸturmak için dünya genelinde çaba sarf ettiÄŸini de kaydederek şöyle devam etti: “Bilinçli ve önceden planlanmış bir cepheleÅŸmeyi körükleme, Rusya sınırlarında güç gösterisi yapma giriÅŸimi var. Salisbury’deki olayın objektif ve kapsamlı olarak ele alınması amacını taşıyan siyasi-diplomatik iÅŸbirliÄŸini engelleme çabası aÅŸikar.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.