Sosyal Medya

Güncel

"AB umarım fabrika ayarlarına döner"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin geçiş sürecine girdiğini belirterek, "Umarım fabrika ayarlarına döner. Eski, demokrasinin, hukukun üstünlüğü evi, adaletli örgüt olma kimliğine tekrar kavuşur. Ne olursa olsun AB gerçek anlamda bir aktör olmak istiyorsa Türkiye'siz olmaz, olamaz" dedi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye ile AB arasında Dönem BaÅŸkanı Bulgaristan'da yapılan zirvenin samimi bir ortamda geçtiÄŸini ifade ederek, AB tarafının görüşlerini, beklentilerini dile getirdiÄŸini, Türk tarafının da Suriye, Afrin operasyonu, Gümrük BirliÄŸi konularını ele aldığını ve YPG ile PKK'nın Kürtleri temsil etmediÄŸini söylediÄŸini anlattı.

Fasılların açılmaması gibi sorunlu alanların da görüşmede ele alındığını aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, Gümrük BirliÄŸi'nin güncellenmesi gerektiÄŸini, bunun bazı AB ülkelerine Türkiye'den daha fazla yarar saÄŸlayacağını söyledi.

Vize serbestisinin çok önemli olduÄŸunu, bunun aslında 2016'da imzalanan göç anlaÅŸmasının da bir parçası olduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, "Kendilerine son teklifimizi verdik, ÅŸimdi cevap bekliyoruz. Ä°nceliyorlar, Türkiye'ye uzman gönderecekler." diye konuÅŸtu. 

AB tarafının göç anlaÅŸmasına uymadığına iÅŸaret eden Ã‡avuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"AnlaÅŸmayı imzaladığımızda günde 2 bin küsürdü göçmen sayısı, ÅŸimdi ortalama günde 70. Ciddi düşüş var ama henüz gönüllü yerleÅŸim baÅŸlamadı. Türkiye'deki Suriyeliler için verilecek 6 milyarın henüz daha 3 milyarlık birinci diliminin 3'te 2'si bile verilmedi. Önümüzdeki süreçte nasıl iÅŸ birliÄŸi yaparızı, terörle mücadaleyi konuÅŸtuk, Kıbrıs'ı konuÅŸtuk, Kudüs'ü konuÅŸtuk. DiÄŸer sorunlu alanlarda AB ile Türkiye nasıl birlikte hareket edebiliri konuÅŸtuk. 

Esas mesele Avrupa'daki bazı ülkelerin tüm süreci tıkamak istemesidir. AB liderliÄŸindeki gerek (Donald) Tusk gerek (Jean-Claude) Juncker'da Türkiye ile daha iyi iliÅŸkiler kurma arzusu var. Oradaki birçok arkadaşımıza baktığımızda öyle fakat geniÅŸlemeden sorumlu komisere baktığımızda tam tersi bir durum var. Esas onun pozitif olması gerekiyor, bunun da sebebini biliyoruz." 

"İLİŞKİLERİN SAĞLIKLI GİDEBİLMESİ İÇİN KARŞILIKLI SAYGI"

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın AB'ye Türkiye'nin beklentilerini güzel bir ÅŸekilde izah ettiÄŸini vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Bundan sonra iliÅŸkilerin saÄŸlıklı gidebilmesi için karşılıklı saygı temelinde yürütmemiz lazım. Birçok konuyu AB'nin Türkiye'ye karşı, böyle Demokles'in kılıcı gibi kullanmaması gerekiyor. DoÄŸru yaklaşım deÄŸil." ifadelerini kullandı. 

AB yetkililerinin, 15 Temmuz'da darbe girişimini geç anladıklarını, o gün Türkiye'ye gelmeleri gerektiğini geç fark ettiklerini, hata ettiklerine ilişkin itiraflarda bulunduklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Uygulamada da görmemiz lazım. AB'yi sadece komisyon ve konsey başkanı olarak görmemek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

AB Parlamentosunda ırkçıların, yabancı düşmanlığı yapanların, PKK'yı terör örgütü görmeyenlerin bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, AB içinde de "nereye gittiklerine" dair tartışmaların yapıldığını vurguladı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, "AB de geçiÅŸ sürecine girdi. Umarım fabrika ayarlarına döner, eski demokrasinin, hukukun üstünlüğü evi, adaletli örgüt olma kimliÄŸine tekrar kavuÅŸur. Ne olursa olsun AB gerçek anlamda bir aktör olmak istiyorsa Türkiye'siz olmaz, olamaz." dedi. 

Birlik içindeki Türkiye karşıtlarının sesinin çok çıktığını belirten Ã‡avuÅŸoÄŸlu, şöyle konuÅŸtu:

"Ãœye ülkelerin büyük çoÄŸunluÄŸu Türkiye'nin AB içinde olması gerektiÄŸine inanıyor. Türkiye'nin gücünü, katkısını görüyorlar. Åžu anda bakacağız, somut adımları göreceÄŸiz. Biz somut adımlar atmaya varız. Biz yükümlülüklerimiz varsa yerine getiririz, yerine getirirken de gurur meselesi de yapmayız. Bir örgüte üye olmak istiyorsanız veya iliÅŸkileri sürdürmek istiyorsanız iki tarafın da yapması gereken ÅŸeyler var, atması gereken adımlar var. Komplekse kapılmadan bu adımları atarız, karşı taraf da bu anlayışta olursa bugünkü atmosferden daha pozitif atmosfere geçmiÅŸ oluruz. Varna'daki toplantı Ã¶nemli bir zirveydi, dönüm noktası olabilecek bir zirveydi ama bunu deÄŸerlendirebilirsek."

AFGANÄ°STAN KONFERANSI

Özbekistan'da "Afganistan hakkında TaÅŸkent Konferansı" düzenlendiÄŸini hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, Afganistan'ın son zamanlarda belli alanlarda mesafe katetse de hala terörle, yoksullukla mücadele ettiÄŸini söyledi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin her zaman Afgan halkının yanında olduÄŸunu yineleyerek, Afganistan'ın güvenliÄŸine verilen katkının yanı sıra halkın eÄŸitimine de destek olmayı sürdüreceklerini, Mevlana Ãœniversitesini açmak için çalıştıklarını kaydetti.

Afganistan'ı uluslararası alanda yalnız bırakmadıklarını ifade eden Çavuşoğlu, Taşkent'teki konferansın da kritik bir zamanda gerçekleştiğine dikkati çekti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, "Asya'nın kalbi Ä°stanbul süreci var. Bu sene yine eÅŸbaÅŸkanlık yapıyoruz. Zirveyi Türkiye'de yapacağız. TaÅŸkent'te düzenlenen konferansta önemli aktör ülkelerle Afganistan'a nasıl destek verebilirizi konuÅŸtuk. CumhurbaÅŸkanı (EÅŸref) Gani'nin, Taliban'a 'Åžartsız ÅŸekilde görüşmelere baÅŸlayalım' önerisini yaptığı dönemde olması konferansı daha önemli kılıyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE-ÖZBEKİSTAN İLİŞKİLERİ

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in göreve gelmesinden sonra tüm komşularla ilişkilerini geliştirdiğine işaret eden Çavuşoğlu, Afganistan konusunda da girişimde bulunmasını önemli gördüklerini dile getirdi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel konularda aktif olan bir Özbekistan'ı görmekten memnuniyet duyduÄŸunu vurgulayarak, "KardeÅŸlerimizin iyi, güçlü olmasını isteriz. Özbekistan, Türk Konseyi toplantılarına da katılmaya baÅŸladı, inÅŸallah zirveye de gelecek. Önümüzdeki süreçte üye olmasını da arzu ediyoruz." diye konuÅŸtu.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşık bir ay sonra yapacağı ziyareti de ele aldıklarını bildiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Önem verdiÄŸimiz ziyaret. Mirziyoyev'in Türkiye'ye ziyareti de tarihiydi. Bir yıl içinde Özbekistan ile iliÅŸkilerimiz inanılmaz  bir noktaya geldi. 20 yıllık boÅŸluk vardı. O boÅŸluÄŸu kapatmaya çalışıyoruz. Geçen sene ticaretimiz yüzde 30 arttı, 1,5 milyar dolar oldu, hedef 5 milyar dolar. Özbekistan ciddi reformlar yapıyor. Bu reformlar tüm dünyaca görülmeye baÅŸladı." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.