Sosyal Medya

YaÅŸam

'Hangi şekerin kullanıldığı paketlerde yer almalı'

En zararları tatlandırıcı türü olan nişasta bazlı şekerin yoğun bir şekilde kullanıldığı bilinirken, birçok ambalajın üzerinde ise hangi şekerin kullanıldığı belirtilmiyot.



Türkiye 14 şeker fabrikasının özelleştirilme sürecine girilmesi ile gündeme gelen 'nişasta bazlı şeker' (NBŞ) tartışmaları sonucunda uzmanlar şeker üretiminde en sağlıklı yolun pancardan geçtiği noktasında hemfikir. Fakat tüketici, ne tür tatlandırıcı olduğunu göremiyor.

Özellikle çikolata gibi yüksek şeker oranına sahip gıdaların içerik etiketlerinde bu tatlandırıcının NBŞ'den mi yoksa pancardan mı elde edildiğine yönelik bilgi paylaşmayan üretici şirketler, yeterli bilgi paylaşımında bulunmayarak insan sağlığına ciddi zararlar veriyor.

Karar'dan Güven Adalıya konuÅŸan Dr. Yavuz Dizdar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın etiketlerde ÅŸekeri tek çatı altında toplaması nedeniyle tüketicilere ayrıntılı bilgi verilmesi konusunda yasal bir zorunluluk olmadığını ifade etti. Kimi firmaların buna raÄŸmen kullandığı ÅŸekerin neden üretildiÄŸini etiketlerine yazdığını belirten Dizdar, “Burada firmaların yazmamasının nedeni hangi ÅŸekeri kullanacağını öngöremiyorlar. Ucuz olduÄŸunda veya tedarikinde sorun yaÅŸamadığında NBÅž'yi, bulamadığında da pancardan elde edilen ÅŸekeri kullanıyorlar. Burada öncelik insan saÄŸlığından ziyade firmanın kârlılığıdır” dedi.

Şeker kullanımındaki bilincin artmasına rağmen bu durumun tüketime yansımadığına da işaret eden Dizdar, sözlerine şöyle devam etti:

“MeÅŸrubat satışları artmaya devam ediyor ki burada NBÅž kullanılıyor. Zararlı olduÄŸunu her platformda söylesek de dondurmadan çikolata, gofret satışlarına kadar hepsinde tüketimin arttığını görüyoruz. GeçtiÄŸimiz yıl NBÅž kotasında deÄŸiÅŸiklik olmadı ve Türkiye'de üreticiler 25 milyon dolarlık ithalat yapmak zorunda kaldı. Ben yaÅŸadıklarımdan sonra NBÅž'nin insan saÄŸlığına olan zararlarını ikinci hatta üçüncü plana dahi attım. Gıdalarda antibiyotik gibi katkı maddeleri kullanımındaki artış göz önüne alındığında ÅŸeker benim için öncelikli konu olmaktan çıktı.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.