Sosyal Medya

Güncel

Terörle mücadele süreçlerinde ortodoks olmayan yöntemler

Haber Türk yazarı Serdar Turgut ABD'nin yeni dönemde terörle mücadele yöntemini köşesine taşıdı.



Serdar Turgut, Pompei'nin gelişiyle yeni bir dönem başladığı bunun da ilk hissedileceği alanın terörle mücadele sahası olacağını öne sürdü. Bu sahada kullanılan yöntemlerin daha sertleşeceğini belirten Turgut ortadoks olmayan metodların benimseneceğini iddia etti.

Yazının Ä°lgili Bölümü 

CIA BaÅŸkanı Mike Pompeo’nun ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’na, Gina Haspel’in de onun yerine atanmasını nisan başında onaylamak için soruÅŸturma yapacak olan senato komisyonunda ÅŸimdiden Amerika’nın terörle mücadele yöntemleri tartışılmaya baÅŸlandı.

Daha önce Pompeo’nun CIA BaÅŸkanlığı’na atanmasında fazla sorun çıkarmayan komisyonun, dışiÅŸleri bakanlığı için de fazla sorun çıkarması beklenmiyor. Ancak Haspel’in atanması sonunda onaylansa dahi komitenin onu hayli zorlamaya hazırlandığı anlatılıyor. Senatörlerin elinde CIA’nın karanlık yöntemlerini irdeleyen resmi bir rapor da var.

ORTODOKS OLMAYAN YÖNTEMLER

Haspel, terörle mücadele süreçlerinde ortodoks olmayan yöntemler kullanmasıyla tanınan, çok tecrübeli ve olaÄŸanüstü zeki bir istihbaratçı.

Haspel de bu yöntemleri kullandığını kabul ediyor ama bunun kendi tercihi olmadığını, zamanın baÅŸkanı George W. Bush tarafından onaylandığını vurguluyor.

Aslında bunda haklı da. Çünkü hiçbir CIA ajanı, başkandan onay almadan kendi başına resmi politika olarak işkence yöntemlerini kullanamaz. Kullanırsa hakkında yasal işlem yapılabilir.

Bunun böyle olduÄŸunu belirten kaynaklar ise Haspel’in bu yöntemlere biraz fazla istekli davranarak baÅŸvurduÄŸunu vurguluyor.

BaÅŸkan Bush, terörle mücadelenin tırmanışta olduÄŸu dönemde etkin politikalar arayışındayken, sıcak ve güncel istihbarata acil ihtiyaç varken bu ortodoks olmayan yöntemlerin kullanılmasına izin vermiÅŸti. BaÅŸkan Yardımcısı Dick Cheney bunu koordine etti, devlet bürokrasisi de uydu.

KARARTILMIÅž OPERASYONLAR

O dönemde üzerinde büyük baskı hisseden CIA ise “karartılmış operasyon merkezleri” denilen ve baÅŸka ülkelerde kurulmuÅŸ olan çok gizli sorgulama yerleri açmıştı. Küba’daki Guantanamo’nun bile istenilen sonucu vermeyeceÄŸini, onun fazla göz önüne olduÄŸunu düşünen CIA, çözümü o dönemde böyle bulmuÅŸtu.

Bunlardan Tayland’da kurulanının başına Haspel getirilmiÅŸti.

Haspel, “waterboarding” diye bilinen ve sorgulananın suratına ıslak havlu konulduktan sonra su dökülünce boÄŸulma hissi yaÅŸatan yöntemi kullandırmış, ayrıca özellikle Irak ve Suriye’den kaçırılıp getirtilen El Kaide militanı olduÄŸu iddia edilen kiÅŸileri kutulara kapatıp uzun süre tutturmuÅŸ.

VÄ°DEOLAR Ä°MHA EDÄ°LDÄ°

Üstelik bütün bunların videosu da çekilerek kayda alınmış.

Haspel daha sonra Virginia’daki CIA merkezine çekilince Tayland’daki merkezde tutulan bu kayıtları imha ettirmiÅŸ.

Pompeo daha sonra onu baÅŸkan yardımcısı yaptı. Böyle olunca “Bu durum Pompeo’nun onun yöntemlerini onayladığı anlamına mı geliyor?” tartışması da var Washington’da. Åžimdi de Donald Trump onu CIA BaÅŸkanı yapmak istiyor, dolayısıyla aynı tartışma Trump için de çıktı.

 

Senatörler, atanması için sorgulanacağı komite toplantısında bütün bu konuları sormayı planlıyor Haspel’e. BaÅŸkanın emrine uyduÄŸu için atanmasının engellenebileceÄŸi sanılmamakla birlikte onun komitede hayli zorlanacağını söyleniyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN HABER TÜRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.