Sosyal Medya

Güncel

İsmail Yaşa: Suudiler ile Husiler görüşüyor mu?

Diriliş Postası gazetesi yazarı İsmail Yaşa önemli bir iddiayı köşesine taşıdı.



İsmail Yaşa uzun süredir devam eden ve binlerce sivilin hayatına mal olan Yemen iç savaşında yaşanan öemli bir gelişmeyi köşesine taşıdı. Yaşa, Suudlar ile Husilerin görüştüğü iddiasını köşesinde yorumladı.
 
Yazının Tamamı
 
Suudi Arabistan liderliÄŸindeki Körfez ülkeleri koalisyonu, 26 Mart 2015’in ilk saatlerinde “Kararlılık Fırtınası” adıyla Yemen’e askeri operasyon baÅŸlattı.
 
Operasyonun amacı Husiler’in ve Ali Abdullah Salih’e baÄŸlı güçlerin CumhurbaÅŸkanı Abdurabbih Mansur Hadi’ye karşı gerçekleÅŸtirdiÄŸi darbeye son vermek ve baÅŸkenti darbecilerin iÅŸgalinden kurtararak meÅŸru hükümetin Sana’ya dönmesini saÄŸlamaktı.
 
Üç yıldır süren operasyon yarıdan fazlası sivil binlerce kişinin hayatına ve büyük bir yıkıma mal oldu.
 
Oldukça iddialı başlayan askeri harekât tam anlamıyla fiyaskoya dönüşmüş durumda.
 
BaÅŸkent Sana hâlâ Husiler’in kontrolünde.
 
Daha da ötesi Hadi’nin çaÄŸrısıyla meÅŸru hükümeti desteklemek için baÅŸlatılan operasyon BirleÅŸik Arap Emirlikleri iÅŸgaline dönüşmüş durumda.
 
Ülke yeniden bölünme tehlikesiyle karşı karşıya.
 
Doğal olarak bu durum Hadi cephesinde de rahatsızlıklara yol açıyor.
 
Bütün bunların üzerine Suudi Arabistan’ın Yemen’de üç yıldır süren savaşı bitirmek amacıyla Husiler’le gizlice görüşmeler gerçekleÅŸtirdiÄŸine dair haberlerin yayınlanması ortalığı iyice karıştırdı.
 
Söz konusu haberlere göre, görüşmeler Hadi’nin ve hükümetinin bilgisi dışında yapılmış.
 
Riyad’ın başını çektiÄŸi koalisyondan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili CNN’e “Görüşme falan yok” derken, Husiler ise Suudi Arabistan’la Umman’da görüştüklerini açıkladı.
 
Husilerin müzakere heyetinden Abdülmelik El-Acri, iddiaları doÄŸrularken, “savaÅŸ ve barış kararı Suudi Arabistan ve BAE’nin elinde olduÄŸu” için vekiliyle deÄŸil düşmanın kendisiyle doÄŸrudan görüşmeyi tercih ettiklerini öne sürdü.
 
Görüşmelerin sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasını karşı tarafın istemediğini söyledi.
 
Bu arada Hadi hükümetinin Enformasyon Bakanı Muammer El-Eryani, Husiler ve Suudi Arabistan arasında görüşmeler olduğu yönündeki haberleri yalanladı.
 
Hadi hükümeti Umman’da gizlice yürütülen görüşmelerde masada olmadığı ve pazarlıklar kendisinden habersiz gerçekleÅŸtirildiÄŸi için El-Eryani’nin bu açıklamasının pek bir anlamı yok.
 
Hadi’nin Riyad’da rehin tutulduÄŸu Arap sokağında zaten uzun süredir konuÅŸuluyor.
 
Son günlerde iki bakanın art arda istifa etmesi, hükümetle koalisyon arasındaki anlaşmazlığı iyice su yüzüne çıkardı.
 
Önce Hadi’nin Aden’e dönemediÄŸini açıklayan BaÅŸbakan Yardımcısı ve Kamu Hizmeti Bakanı Abdulaziz Cebari, daha sonra Devlet Bakanı Salah Es-Sayyadi hükümetten istifa etti.
 
Es-Sayyadi ayrıca yayınladığı bildiride istifa gerekçelerini de sıraladı ve “Pusulası saptı” dediÄŸi koalisyona ciddi eleÅŸtiriler yöneltti.
 
Hadi hükümeti ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon arasındaki iliÅŸkilerin mevcut haliyle “dengesiz” olduÄŸuna iÅŸaret ederek, taraflar arasındaki iliÅŸkilerin “tabi olan ve kendisine tabi olunan” çerçevesinde olmaması gerektiÄŸini söyledi.
 
Bunun Türkçesi şu:
 
Körfez koalisyonu, Yemen’e askeri müdahaleyi Hadi’nin çaÄŸrısıyla gerçekleÅŸtirdiÄŸi ve operasyonunun meÅŸruiyetini hükümetin onayından aldığı halde adam yerine koymadığı Hadi hükümetine sanki emir eriymiÅŸ imiÅŸ gibi davranıyor.
 
BAE’nin ülkeyi bölmeye yönelik adımlarına ve iÅŸgal olarak nitelenebilecek tavırlarına göz yumuyor.
 
Hadi cephesinin BAE’ye yönelik ÅŸikâyetlerine kulak tıkıyor.
 
Denize düşen Yemenliler can havliyle yılana sarıldılar fakat o yılan şimdi kendilerini sokmaya başladı.
 
Hadi ve çevresi Yemen halkının devrimini ve özgür iradesini Riyad ve Abu Dhabi’nin elinde oyuncak haline getirdiler fakat açıkça itiraf edemiyorlar.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.